Kako mojstri in kako rušilci odnosov opisujejo pozitivne in negativne lastnosti drugega

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako mojstri in kako rušilci odnosov opisujejo pozitivne in negativne lastnosti drugega

Transkript po videu dr. Nade Trtnik

Rušilci odnosov, ne glede na to, ali opisujejo pozitivne ali negativne lastnosti drugega, dajo večjo težo kritiziranju in očitanju. Mojstri odnosov, ne glede na to, ali opisujejo pozitivne ali negativne lastnosti drugega, dajo večjo težo zahvaljevanju, govorjenju o svojih občutkih, željah.

V nadaljevanju bomo pogledali primera, kako sta mojstra odnosov Ana in Stanko opisovala pozitivne in negativne lastnosti in kako sta rušilca odnosov Zoja in Rajko opisovala pozitivne in negativne lastnosti.

Ana bo opisovala eno lastnost, ki jo pri Stanku ne mara. To je lastnost, da Stanko občasno zamuja.

Ana: “Veš, Stanko, včeraj si zamudil na večerjo, čakali smo te. Potem so otroci postali sitni, jaz sem imela vse pripravljeno, zmenjena sva bila, da boš prišel ob 18:30 domov, ura pa je bila že petnajst minut do sedme, ko tebe še ni bilo doma in sem postala sitna in nervozna in lačni smo bili in sem imela poln kufer tega in nisem hotela več čakati in sem dala večerjo na mizo. Čez petnajst minut si se potem pojavil ti, sicer si se opravičil in sem ti za to hvaležna, da nisi to vzel samo po sebi umevno, ampak meni ni bilo prijetno in moja želja je, da drugič prideš točno, če se zmenimo ali pa da me vsaj v naprej obvestiš, kaj je in zakaj je prišlo do tega, da pač ne moreš priti točno. Hvaležna pa sem ti, da si mi potem pomagal otroke spraviti v posteljo, skupaj sva prebrala zgodbico, potem si ti še malo pospravil, medtem ko sem jaz otroke uspavala, hvaležna sem ti za prijeten večer, ampak res te drugič prosim, da prideš točno in da me pri tem upoštevaš. In hvala, ker si.

Zdaj pa poglejmo, kako sta se na tem področju odrezala rušilca odnosov Zoja in Rajko in kako sta komunicirala glede zamujanja. Recimo, da bo prav tako ženska polovica govorila moški polovici o temu, kako se ona počuti, da Rajko občasno zamuja.

Zoja: “Veš, Rajko, zoprno mi je, da pogosto zamujaš. In to se ti kar dostikrat dogaja. Včeraj sva bila zmenjena za večerjo in ti si rekel, da boš prišel ob 18:30 domol in potem te še ni bilo ob pol sedmih, pet minut kasneje in niti deset minut kasneje. Potem sem sama dala kosilo na mizo, z otroki smo potem to pojedli in tebe še kar ni bilo in potem si s petnajst minut zamude le prišel, res da si nekaj zamomljal oprosti, ampak kaj oprosti, to kar naprej počneš in si prav zoprn že s tem, ne vem kolikokrat sem ti že povedala, da nehaj to početi in ti še kar naprej to počneš. Sploh ne vem, če se boš kdaj tega v življenju odvadil, si prav neodgovoren človek in to mi je prav zoprno in včasih se sprašujem, zakaj sem se sploh poročila s tabo, zakaj enkrat za boga ne začneš bit točen.

Če pogledamo oba para podrobneje, vidimo, da je bilo pri komunikaciji mojstrov odnosov tako, da je Ana povedala, kaj jo moti, ni bila ostra v besedah, ni kritizirala Stankove osebnosti, povedala je o svojih občutkih, povedala o svojih pričakovanjih in potem je lepo speljala pogovor in dialog o temu, kako ji je bilo prijetno potem zvečer, ko sta skupaj opravila določene aktivnosti doma in sta se zvečer povezala.

Lahko je bila podobna situacija tudi pri rušilcih odnosov Zoji in Rajku, lahko je bil isti scenarij, ampak, ko je Zoja opisovala, kako se je počutila glede Rajkovega zamujanja, smo lahko slišali, da je bila zelo ostra v dialogu z Rajkom, nič pozitivnega ni povedala, kaj je bilo dobrega, tudi onadva sta se lahko imela potem zvečer fajn, ampak v bistvu ga je fajn skritizirala, poniževala, sarkastična je bila, uporabljala je besede NIKOLI, VEDNO … kar je za rušilce odnosov v komunikaciji značilno. Rušilci odnosov so v komunikaciji pogosto ostri, kar povzroči, da se začneta drug drugega doživljati kot napadalna, ogrožujoča in napadena. Pogosto iz take komunikacije pridejo v komunikacijo peklenskega plesa, ko se obtožujejo, kritizirajo in ni tako lep, tekoči ples, kot ga uporabljajo mojstri odnosov, kot ga uporabljata Ana in Stanko.

Poglejmo še, kakšna je razlika, ko opisujejo pozitivne lastnosti. Pa recimo, da oba para izberete, da je tako eden kakor drugi odgovoren. Poglejmo razliko med mojstri in rušilci odnosov.

Recimo, da Stanko opisuje Anino odgovornost in reče: “Veš, Ana, ti si pogosto zelo odgovorna in to imam rad in to mi je všeč. Spomnim se, ko si šla v šolo po otroke dva dni nazaj, vem, da ti je šlo na tesno, ampak si vseeno pravočasno prišla in to mi je všeč in sem ti hvaležen, da se vedno lahko zanesem nate, da boš te stvari naredila. Všeč mi je, da si moja partnerka in hvala, da deliš skupno življenje z mano in hvala, da se lahko zanesem nate, da boš dobro poskrbela tako zame, ko te kaj prosim, kot tudi za otroke, ko se nekaj dogovoriva in se boš tega držala.

Zdaj pa poglejmo primer, kako se bosta pri tem odrezala Zoja in Rajko, če rečemo, da Rajko opisuje isto situacijo glede Zoje: “Veš, Zoja, ti si dostikrat res odgovorna, včasih ti to tudi rata, spomnim se zadnjega primera, ko si šla iskat otroke v šolo in si komaj to sfolgala, komaj si jih prišla pravočasno iskat. V bistvu sploh ne vem, zakaj si toliko stvari daš za delat, a veš kolikokrat sem ti že rekel, da ne smeš toliko stvari imeti naenkrat, ker potem si ti cela v stiski in si znervirana in potem so otroci znervirani in pogosto se potem lahko zgodi, da zamujaš in potem si živčna in potem še jaz isto kasiram in nehaj že enkrat to početi, ker si mi na ta način prav zoprna.

In če pogledamo zdaj, kako sta oba para opisovala pozitivno lastnost – odgovornost, vidimo, da sta bila Ana in Stanko v tej komunikaciji pozitivno naravnana. Pozitivno sta bila naravnana tako takrat, ko sta opisovala negativno lastnost, kot zdaj, ko sta opisovala pozitivno lastnost. Medtem ko so rušilci odnosov takšni, kot sem tukaj predstavila Zojo in Rajka, da ne gledena to, če sta se pogovarjala o pozitivnih lastnosti ali o negativnih lastnosti, sta šla v kritiziranje, v uporabe besed kot NIKOLI, ALI BOŠ KDAJ SPLOH, ki nakazujejo na sramotenje, poniževanje.

To je odvisno od naše miselne naravnave, od našega načina procesiranja naših misli, kako vidimo stvari, ali se osredotočimo bolj na tisto pozitivno, kar vidimo v partnerju, ne glede na to, ali opisujemo mojstrstvo v paru ali pa tisto, kar niso preveč dobre lastnosti in naša naravnava je ta, ki določa, kakšen odnos bomo imeli. Ali bo odnos vzbujal upanje ali bo odnos odšel proti odtujenosti in na koncu tudi proti morebitnemu razhodu ali ločitvi. Na nas pa je to, da se zavedamo, da imamo vedno možnost izbire, da vzgajamo v naših mislih pozitivno naravnavo ali negativno. Ker če vzgajamo pozitivno naravnavo, če vzgajamo do sebe, je nam boljše, če vzgajamo pozitivno naravnavo tudi do partnerja in je partner vreden zaupanja, je potem partnerski odnos bistveno boljši, kot če smo naravnani na kritiziranje in poveličevanje negativnih lastnosti.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo do naše pripravljenosti, moje in vaše, za osebno rast, za izboljšanje partnerskega odnosa, vas lepo pozdravljam in vam pošiljam v vaše domove mir in ljubezen.

Ko mojstri in rušilci odnosov opisujejo pozitivne in negativne lastnosti drugega

RAZLIKA: KAKO MOJSTRI IN KAKO RUŠILCI ODNOSOV OPISUJEJO POZITIVNE IN NEGATIVNE LASTNOSTI DRUGEGARušilci odnosov, ne glede na to, ali opisujejo pozitivne ali negativne lastnosti drugega, dajo večjo težo kritiziranju, očitanju.Mojstri odnosov, ne glede na to, ali opisujejo pozitivne ali negativne lastnosti drugega, dajo večjo težo zahvaljevanju, govorjenju o svojih občutkih, željah.V posnetku poslušajte primera, kako sta mojstra odnosov Ana in Stanko opisovala pozitivne in negativne lastnosti in kako sta rušilca odnosov Zoja in Rajko opisovala pozitivne in negativne lastnosti.Rušilci odnosov, ne glede na to, ali opisujejo pozitivne ali negativne lastnosti drugega, dajo večjo težo kritiziranju, očitanju.Mojstri odnosov, ne glede na to, ali opisujejo pozitivne ali negativne lastnosti drugega, dajo večjo težo zahvaljevanju, govorjenju o svojih občutkih, željah.Z ljubeznijo!dr. Nada Trtnikwww.odnos.org

Objavil/a Dr. NADA Trtnik, Terapevtski inštitut ODNOS dne 22. marec 2018

Nada Trtnik

Nada Trtnik

Dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka vam pomaga do večje povezanosti v odnosu s partnerjem in otroki, boljšega rokovanja v konfliktu in večjega zadovoljstva s sabo.

Ima doktorat in specializacijo iz Zakonske in družinske terapije, je usposobljena Imago edukatorka in terapevtka za delo z otroki. Vključena je v redno supervizijsko spremljanje terapevtskega dela in je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.
Nada Trtnik
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Nada Trtnik

Nada Trtnik

Dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka vam pomaga do večje povezanosti v odnosu s partnerjem in otroki, boljšega rokovanja v konfliktu in večjega zadovoljstva s sabo. Ima doktorat in specializacijo iz Zakonske in družinske terapije, je usposobljena Imago edukatorka in terapevtka za delo z otroki. Vključena je v redno supervizijsko spremljanje terapevtskega dela in je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Dodaj odgovor