Virtualno dopisovanje

Virtualno dopisovanje

Včasih se zaradi odtujenosti in razočaranja v partnerski vezi kdo hitro zaplete v spletno dopisovanje z neznanci. Morda se zdi iskanje tolažbe in čustvena prevara z dopisovanjem intimnih težav lažja pot, vendar nosi na dolgi rok veliko bolečine za vse vpletene.

Otopelost, brezbrižnost v odnosu je lahko logična posledica vseh let, ko ni bilo prave komunikacije, stika, bližine. Namesto rasti in zbliževanja partnerjev je lahko prisotno še psihično nasilje z vsemi žaljivkami, kar vodi v nevzdržno stanje, iz katerega bi rad pobegnil ali pa postal otopel, da ne bi čutil bolečine.

Hitra uteha se lahko najde na spletu, preko pogovorov, ki so vedno bolj globoki ter čustveni in hitro prerastejo v ‘nekaj več’. Prevara, pa četudi le čustvena, vedno nastane zaradi nerazrešenih stvari v partnerskem odnosu. Ko človek išče nekaj, kar pogreša v partnerstvu zunaj, pri nekom tretjem. Seveda to ni opravičilo, saj je za prevaro odgovoren vsak zase. Prevara je vedno težja pot, saj prizadene sočloveka, ruši zaupanje in zadene bolečino globoko v bistvo prevaranega.

Daljša pot, ki bi zaščitila posameznika pred ponovnim razočaranjem, je vsekakor odgovorno soočanje z obstoječim odnosom. Potreben je pogled vase, kakšne so želje in ali se da rešiti obstoječi odnos. Seveda, če je na drugi strani motivacija in interes. Vredno je poizkusiti s partnersko terapijo in če se odnos ne izboljša, partner noče sodelovati in je prisoten občutek, da ne gre več naprej, se odnos prekine. Potem si je potrebno vzeti kar nekaj časa za žalovanje. Prekinitev partnerske zveze je vedno nekakšna izguba, razočaranje.

Potem svetujem delo na sebi, odkrivanje vzorcev iz primarne družine, zakaj je nekoga privlačil ravno takšen partner. Tukaj gre za notranje delo, stik s svojim notranjim otrokom, iskanje smisla in poti naprej. Če se del preskoči, obstaja velika verjetnost, da se oseba znajde v odnosu, ki bo imel podobno čustveno vzdušje kot prejšnji.

Čez čas, ko se ozavestijo notranje rane, se zacelijo pretekle bolečine, pa pride na vrsto spoznavanje novih partnerjev. Počasi, brez burnih, hitrih odločitev, sprejetih v afektu. Pobeg iz ene veze v drugo vedno prinese bolečo streznitev čez nekaj časa in čustven davek, če se prejšnjega odnosa ne zaključi in odžaluje.

Preko spleta se je mogoče zaljubiti, vendar ne v konkretnega človeka, temveč v predstavo o idealnem partnerju. Pri zaljubljenosti gre vedno za iluzijo, ki nam zamegli razum. In ko zaljubljenost mine ali pa se spozna realno osebo, ki se skriva za tipkovnico, lahko pride do močnega obžalovanja odločitev, sprejetih v afektu.

Saša Golob

Saša Golob

Saša Golob je terapevka, ki deluje po modelu relacijske družinske terapije. Ima zaključen podiplomski študijski program Zakonska in družinska terapija. Pri svojem delu uporablja terapevtski model, ki ga je v Sloveniji razvil dr. Christian Gostečnik. Je članica Zakonskih in družinskih terapevtov ter se redno udeležuje supervizije.

Preberi več

Je ustanoviteljica Facebook skupine Saša – zakonska in družinska terapija, kjer s svojimi izkušnjami in terapevtskim znanjem usmerja posameznike k zavedanju lastne odgovornosti za svoje življenje in jih opogumlja za delo na sebi. Ima izkušnje z vodenjem skupine za mamice z dojenčki. Opozarja na pomembnost navezanosti in stika staršev oziroma skrbnikov z otrokom v najzgodnejšem, ranljivem obdobju. Velik pomen pripisuje razreševanju disfunkcionalnih vzorcev, ki se lahko obudijo pri starših ob vstopu novega člana v družino in se prenašajo generacijsko. Prav tako nudi oporo partnerstvu, ki se ob prihodu dojenčka spremeni. Zaradi utrujenosti in odpiranja bolečih potlačenih čustvenih vsebin, se lahko partnerja hitro znajdeta v začaranem krogu konfliktov, nerazumevanja in bolečih občutkov zavrženosti.

Sodeluje z Inštitutom Vita bona, kjer vodi individualne, zakonske in družinske terapije ter piše članke. Je ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer skupina terapevtov odgovarja na anonimna vprašanja članov.

Prav tako ima izkušnje s povezovanjem skupine za svojce alkoholikov. Svoje delo usmerja v raziskovanje življenja odraslih otrok alkoholikov ter odpravo posledic, ki so nastale zaradi disfunkcionalne primarne družine. Opozarja na problematiko alkoholizma in drugih zasvojenosti v družini, ki prizadenejo vse družinske člane.

Verjame v zdravilno moč odnosa, ki lahko spremeni življenje na bolje.

Več na www.sasagolob.si.
Saša Golob

Latest posts by Saša Golob (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor