Kako (p)ostati odlični starši; zgradite most do vašega otroka

Kako (p)ostati odlični starši; zgradite most do vašega otroka
Designed by Freepik

Zgradite most do vašega otroka

Ko pridete domov iz službe in si želite, da bi vam otrok kaj več povedal o svojem dnevu, je prva stopnja to, da z njim vzpostavite dober stik. Pomeni, da se spustite na isto valovno dolžino kot otrok. To najlažje dosežemo tako, da se z otrokom igramo, se usedemo zraven njega in skupaj gledamo v tablico, se zanimamo zanj, takrat pride do dobrega stika.

Za uspešen dober stik je potrebno dobro spremljanje otroka. Pomeni, da se prilagodimo njegovi velikosti, da isto dihamo kot otrok ali enako hitro/počasi govorimo, posnemamo njegovo mimiko. Takrat pride do dobrega stika.

Dober stik pomeni, da razumemo otrokov model sveta in z njim dosežemo učinkovito ter tekočo komunikacijo. In šele ko vzpostavimo z otrokom dober stik, se vzpostavi vzdušje zaupnosti in tako nekako zgradimo most do otroka, da nam lažje zaupa, kaj se je dogajalo v šoli, kako mu kaj ni uspelo.

Dober stik je ključ do našega otroka, tudi ko mu želimo kaj dopovedati, ga opozoriti, v kolikor otrok nima naše pozornosti in z njim nimamo dobrega stika, nam otrok ne bo sledil in nas ne bo upošteval. Za dober stik potrebujemo čas, vendar se izplača, saj lahko reši marsikatero zadrego ali problem.

Pa še nekaj krasnega se zgodi, ko imamo z otrokom dober stik in sicer to, da nam potem otrok začne nam slediti. Najprej na nezavedni ravni ponavlja za nami naše kretnje, mimiko, hitrost govora/dihanja, potem pa tudi razmišlja podobno kot mi, lahko uporablja celo iste besede.

Dober stik je zlasti zelo pomemben, v kolikor je otrok žalosten, joka ali je v negativnem čustvenem stanju – KAKO ga umirimo in izvemo, zakaj sploh joka?

Najprej prilagodimo svoj ton glasu, mimiko obraza in našo držo telesa. Sedimo zraven njega, nekoliko prilagodimo svoje notranje stanje njegovemu, morda povesimo glavo – velikokrat ni potrebno nič reči. Potrebujemo le kakšen trik, npr. recimo otroku, kako zunaj dežuje, ali joj, poglej letalo. Ko bo otrok dvignil glavo, preusmerimo pozornost na nekaj čisto drugega – morda ga vprašamo, kaj je jedel za kosilo ali kakšno banalno vprašanje. Ta trenutek izkoristimo, da vzpostavimo dober stik, morda za nekaj trenutkov glejmo skupaj televizijo ali se igramo, šele ko se bo otrok pomiril in bomo z njim vzpostavili dober stik, ga vprašamo, kaj se je zgodilo, da je jokal, bil žalosten.

Vsekakor je dober stik ključen tudi v partnerskem odnosu in je osnova za odličen partnerski odnos. Lahko bi rekli, da je dober stik ali rapport temelj vsake učinkovite komunikacije. Največkrat se ga ne zavedamo, je spontan in nas pripelje do prijetnega občutka usklajenosti z drugo osebo. Namen dobrega stika je vzpostaviti vzdušje zaupnosti, ugodja in povezanosti z ljudmi. Cilj je vzpostaviti stik s komerkoli in kadarkoli. Zadovoljivi odnosi temeljijo na dobrem stiku.

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor