Navade staršev, ki spodbujajo slabo vedenje otrok

Zgodi se, da otroci včasih ne poslušajo svojih staršev. In to je povsem običajno. Težava nastane, ko neposlušnost postane običajno otrokovo vedenje, pred katerim starši postanejo povsem nemočni in se pri tem ne zavedajo, da pravzaprav izvira pri njih samih.

Navade staršev, ki spodbujajo slabo vedenje otrok

Poglejmo, katere se navade staršev pri vzgoji, ki bi se jih morali odvaditi, da ne bi spodbujali slabega vedenja otrok.

Nedoslednost

Se vaš malček meče po tleh trgovine ali tarna, ko mu česa ne želite kupiti? Ali pa na igrišču kriči, ko ne želi iti domov? Kako se vi odzovete na tako vedenje? Če ne želite česa kupiti otroku ali ste se odločili, da greste domov, potem naj tako tudi bo.

Vsaka vaša nedoslednost bo pokazala otroku, da je lahko po njegovo, če se neprimerno vede.

Izrekanje kazni, ki se jih ne izvrši

Ne izrekajte otroku groženj, ki jih  ne morete uresničiti. Na primer, ne govorite mu, da ga boste kaznovali, če spet nekaj polije ali da ga ne boste peljali v trgovino, ker se tam slabo vede, če tega ne boste tudi uresničili.

Otrok ne bo imel razloga, da bi vas poslušal, če vaših besed ne bo jemal resno.

Opravičevanje otrokovega vedenja z izgovori

Otroci so lahko žejni, lačni, nervozni, vse to je povsem normalno, a to ni razlog, da bi se neprimerno vedli. To je še posebno pogosto v času, ko otroci niso sposobni verbalno izraziti svojih čustev.

Čeprav veste, da so celo starejši včasih trdoglavi, ne opravičujte otrokovega vedenja z iskanjem izgovorov.

Grožnje

Pogoste grožnje imajo lahko na otrokovo vedenje nasprotni učinek.

Ni  vsaka situacija primerna za kazen ali grožnjo s kaznijo. Če boste otroku grozili s kaznijo, ne pomeni vedno, da bo to imelo pozitiven učinek na otrokovo vedenje. Neke raziskave kažejo, na primer, da otroci, ki so kaznovani zaradi laganja, lažejo še več. Pojasnite, ne pa grozite.

Kričanje

Če dvignete glas, če ne pomeni, da vas bo otrok bolje slišal in razumel, še manj pa to pomeni, da se bo odzval na vaš ukaz. Tudi če odgovori, to verjetno ne bo imelo dolgoročnega učinka. S kričanjem lahko samo pokvarite odnos z vašim otrokom.

Fizično kaznovanje otroka

Fizično nasilje nad otrokom ima velik vpliv na njegovo samopodobo in lahko povzroči še bolj agresivno vedenje.

Na tak način se otroci prej učijo, kako se izogniti bolečini, ki jim jih boste zadali, ne pa, kako naj popravijo svoje vedenje.

Smejanje neprimernemu vedenju

Vam je lahko zabavno, ko vaš otrok zmerja drugega otroka, da v restavraciji meče hrano po tleh ali počne nekaj podobnega. Vendar pa ljudem okoli vas to ne bo niti najmanj simpatično.

Če vašega otroka ne boste opozorili, da ni lepo, kar počne, ampak se mu boste celo smejali, bo nadaljeval s takim vedenjem, ker bo mislil, da je to zanimivo tudi ostalim.

Najboljamamanasvetu

Ocena:
[Skupaj: 34 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor