Ne dovolite, da vas otrok ne spoštuje

Otroci pogosto preverjajo, kje so vaše meje, vam ugovarjajo, so nesramni, namerno kršijo pravila … Da vas to ne bi pripeljali na rob živčnega zloma, globoko vdihnite in preberite naše nasvete.

Foto: Martha Sánchez Navarro
Foto: Martha Sánchez Navarro

Bodite zbrani

Ne pozabite, da je vaš odnos z otrokom (ali bo pozitiven ali negativen) odvisen od vaše reakcije. Če boste preblagi, se “norenje” lahko še poslabša. Če boste preveč strogi, se bo otrok počutil omejenega in to lahko kasneje privede do težav v komunikaciji z drugimi. Otrok med izpadom doživlja močna čustva, zato kričanje, grožnje in stavki kot: “Kako si drzneš, jaz sem tvoja mama”, lahko situacijo samo še poslabšajo.

Strokovnjaki svetujejo, da takrat globoko vdihnete, preštejete do deset in dobro premislite, če to, kar nameravate reči, resnično izboljšuje stvar. Najbolje je, da otroku poveste, da se boste pogovorili kasneje, ko se oba “ohladita”. Seveda potem to tudi storite, saj je najslabše, da otrok pomisli, da so to “prazne grožnje”.

Najdite pravi vzrok

Odgovarjanje staršem ni vedno odraz trenutnega stanja. Pravi razlog je lahko v nečemu, kar ni povezano s tem. Morda ima probleme s prijatelji v vrtcu ali šoli in se “strese” na starše. To boste opazili, če se iz vrtca ali šole vrača nervozen. Ostanite mirni in postavite otroku direktno vprašanje: “ali se je kaj zgodilo v šoli (vrtcu)?” Ko boste našli izvor težave, boste stvari lažje reševali.

Določite meje

Vaš poslušen otrok je bil do včeraj še dober, danes pa odgovarja: “Daj, ne teži mi …” Mogoče samo ponavlja nekaj, kar je slišal in ne razume, da je to nevljudno. Otroci pogosto slišijo svoje prijatelje odgovarjati staršem in jih želijo oponašati, pravijo psihologi. Povejte takrat otroku, da je v redu povedati, da je jezen ali utrujen ali mu trenutno ni do pogovora. Vendar poudarite, da kričanje in nesramnost nista pravi način.

Pojasnite posledice

Ko otroku poveste, kakšno obnašanje in kateri stavki so neprimerni, mu pojasnite tudi, kakšne bodo posledice, če prekorači mejo. To je lahko izguba določenih ugodnosti, dodatna hišna opravila, ki jih bo moral opraviti, zgodnejši odhod v posteljo … Naj ve vnaprej, katere so možne kazni, da bi se izognili kakršnim koli presenečenjem. Bodite dosledni, držite se pravil. To je edini način, da otroku pokažete, da mislite resno.

Bodite previdni na to, kaj in kako govorite

Pomembno je, da ste vi otroku vzor. Učijo se tako, da posnemajo to, kar so videli in slišali, še posebej doma. Če imajo starši oster ton v pogovoru, bodo otroci mislili, da je to v redu. Potrudite se, da se do vseh članov družine, prijateljev, sosedov spoštljivo obnašate, tudi če mislite, da otrok ni v bližini (majhna ušesa pogosto slišijo vse).

Pohvalite prijaznost

Ko je otrok prijazen, hvaležen in vljuden, ga nikar ne pozabite pohvaliti. S tem pokažete otroku, da takšno obnašanje odobravate in malčki se počutijo lepo, ko spoznajo, da mama in tata opazita, kako so dobri.

S.M.

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor