Mali princ in 8 nasvetov za polno življenje

Če bi morala izbrati samo eno knjigo, ki bi jo lahko odnesla na samotni otok, bi to brez razmišljanja bila knjiga Mali princ.

Med vsemi dobrimi, modrimi in zdravilnimi knjigami mi je ta najljubša. Vedno me je dotaknila v srce, raznežila in opogumila, da skozi življenje nadaljujem po poti, po kateri grem – po poti srca. Ne glede na to, kako daleč pridem. Ni važno, saj je pot pomembnejša od cilja.

Danes sem bila na kosilu pri starših in kot po navadi sem malce pokukala v del knjižnice, ki je ostal pri njih. To zelo rada počnem. Da grem k svojim knjigam, da jih gledam in uživam.

Mali princ in 8 nasvetov za polno življenje
Foto: AramisL

Tako se mi je zahotelo ponovno prebrati Malega princa. Ne vem zakaj, a ni pomembno. Pomembno je to, da se zdaj počutim kot po desetih dneh ležanja na neki rajski plaži. In kot da mi je nekdo obljubil milijon veselih trenutkov.

V nadaljevanju zapisa sledijo nasveti za srečnejše življenje, ko sem jih našla v tej mali veliki knjigi in ki so meni posebej navdihujoči in lepi.

1. Od vsakogar zahtevaj le tisto, kar ti lahko da.

Ko bi ukazali generalu, da naj leti s cveta na cvet, da napiše tragedijo ali pa da se spremeni v morskega ptiča, general pa ukaza ne izvrši, čigava bi bila to krivda, moja ali njegova?

2. Mnogo težje je soditi sebi kot drugim. Če uspeš soditi sebi, pomeni, da si pravi modrec.

3. Kaj je to ‘udomačena’?

“To je nekaj, kar že dolgo ni več v rabi,” je rekla lisica. “Pomeni pa – ustvarjati vezi …”

Ustvarjati vezi?

“Kajpak,” je rekla lisica. “Za zdaj si zame samo majhen deček, čisto tak kot sto tisoč drugih majhnih dečkov. In jaz te ne potrebujem. In ti mene še manj. Zate sem samo lisica med sto tisoč drugih lisic. Če pa me udomačiš, bova drug drugega potrebovala. Ti bos zame edini na svetu. Jaz bom zate edina na svetu.”

4. Le tisto spoznaš, kar udomačiš.

5. Ljudje si ne vzamejo časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev.

6. Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

7. Zaradi časa, ki si ji ga žrtvoval, je tvoja vrtnica tako dragocena.

8. Naj gre za hišo, zvezde ali puščavo … tisto, kar jih naredi lepe, je nevidno.

Kateri nasveti iz Malega princa so vam najlepši in vas navdihnejo?

Jelena Pantić

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor