Zakaj bi planinarjenje morali uvesti v osnovne šole kot predmet (ali vsaj kot redno družinsko aktivnost pri vzgoji otrok)

Ozrite se okoli sebe. Na ulici, v javnem prevozu. V vrstah pred okenci, za mizami v jedilnici. V restavracijah in v parkih. V šolskih klopeh. Pa tudi na najintimnejših mestih kot sta wc in postelja. Kaj vidite? Tako je: ekran vašega androida, tablice ali prenosnika. In zdaj ugasnite zaslon, poiščite svoj odsev v njem in se poskušajte vrniti v otroštvo, ko ste prijatelje dobivali v parkih in v šolah.

zakaj-bi-planinarjenje-morali-uvesti-v-osnovne-sole-kot-predmet-ali-vsaj-kot-redno-druzinsko-aktivnost-pri-vzgoji-otrok-8

Spomnite se nepopisne žalosti, ko so nas glasovi mater klicali, da pridemo domov, takoj ko so se prižgale svetilke na ulici. Hej, kako dolge noči so to bile. Kdo bo pričakal naslednji dan, ko bi se spet zbirali na zelenem dvorišču pred zgradbo. Indijanci, kavboji, tekmovanje v preskakovanju elastike, pogovori. Prijateljstvo in prijateljski “prepiri”. Bili smo otroci, nismo imeli “pametnih” telefonov in facebook profilov. In bili smo srečni.

V letih, ki so prišla, je vrtinec moderne dobe vsesal vse tisto, kar je do tedaj veljalo za normalno in zaželeno v družbi; izbil frače iz otroških rok, elastiko, žogo, jim porinil androide v roke in jih prepričal, da se bodo tam še bolje “igrali”. Igre so se spremenile v digitalno nasilje in neodgovorno obnašanje. Otroci so pogosto sebični, razvajeni in prijatelje izbirajo po tem, kakšno obleko nosijo in kateri model telefona si lastijo. A družba in druženje sta izgubila tisto izvirno vrednost in pomen. Med stotimi in tisočimi “prijatelji” na omrežju nikoli nismo bilo bolj osamljeni.

A za naše otroke še vedno ni prepozno. Obrnite jih k naravi in hribom.

V hribih so vsi enaki

Tukaj ni mesta za statusne simbole. Po bivanju v naravi se prijateljstva ne bodo več merila po tem, kdo ima kakšen telefon ali po tem, če so teniske nove ali ponošene.  Ampak po tem, kdo je komu ponudil roko, ko je bilo treba premagati oviro, in po tem, koliko nasmeha in pristnega občutka sreče je izzval isti razlog – recimo, pogled z vrha.

zakaj-bi-planinarjenje-morali-uvesti-v-osnovne-sole-kot-predmet-ali-vsaj-kot-redno-druzinsko-aktivnost-pri-vzgoji-otrok-1

Prijateljske “vezi” bodo postale nerazdružljive

Spomnite se občutka privrženosti, ko je na šolskem dvorišču prvič pristopil prijatelj in ponudil pol malice. Zdaj pa podvojite ta občutek pri otrocih, ko na poti po hribih delijo hrano, vodo, z enakim trudom skupaj pridejo do cilja – vrha hriba. Namesto nogometnega igrišča v mestu, kjer lahko občasno pride do prepira, so tukaj vsi “zmagali” z igranjem v isti ekipi.

Otroci se bodo naučili soočati z ovirami v življenju

Ko z nahrbtnikom na hrbtu, na minusu, po snegu, ledu in dežju zlomijo svoje psihične “bariere”, da bi uspešno premagali fizične ovire, bodo enako “šablono” uporabljali tudi v življenju. Sčasoma, ko bodo odrasli in bodo planinski izzivi sorazmerno postajali večji in težji, se bodo enako pogumno lotevali izzivov, ki jih prinaša življenje. Enačba je enostavna: če so uspeli priti do vrha v ekstremnih pogojih, bodo uspeli v svojih ciljih tudi spodaj, v dolini.

zakaj-bi-planinarjenje-morali-uvesti-v-osnovne-sole-kot-predmet-ali-vsaj-kot-redno-druzinsko-aktivnost-pri-vzgoji-otrok-3.jpg.
Foto: Nedih Limani

Postali bodo bolj odgovorni

Planinarjenje zahteva disciplino tako telesa kot uma. Namesto da med vikendom spijo do poldneva in se potem iz ležečega položaja prestavijo v sedeči položaj za računalnikom ali konzolo, se bodo naučili zgodaj vstajati in že prejšnji večer pripraviti svoj planinski nahrbtnik in pravočasno zaspati. Spoštovali bodo tuj čas in skupni dogovor.

Postali bodo bolj zdravi

Planinarjenje je prepričljivo najbolj zdrava fizična aktivnost. Dejstvo, da se dogaja v naravi, na najlepših krajih, ki si jih lahko zamislimo, daje planinarjenju še večji pomen. Poglejte naše otroke danes. Sicer pa si poglejte žalostno statistiko: v Sloveniji je 32 % fantov in 23 % deklet v starosti 5 do 17 let pretežkih ali prekomerno debelih. Ti otroci so zaradi velikih tveganj za sladkorno bolezen in druge kronične bolezni potencialni pacienti na kardiologiji in endokrinologiji. Po raziskavi OECD je Slovenija v kategoriji pretežkih ali debelih otrok med 5. in 17. letom v samem svetovnem vrhu. Prehiteli smo tudi Američane, kar pomeni, da je slovenski otrok v povprečju težji od ameriškega.

S planinarjenjem bo vaš otrok porabil 350 do 800 kCal na uro, odvisno od njegove mase in tempa, s katerim se giblje. Povprečna planinska tura traja vsaj štiri ure pa sami izračunajte.

zakaj-bi-planinarjenje-morali-uvesti-v-osnovne-sole-kot-predmet-ali-vsaj-kot-redno-druzinsko-aktivnost-pri-vzgoji-otrok

Zmanjšalo se bo nasilje v šolah

Morda “pogumna” trditev, a verjamem, da točna. Planinarjenje je dejavnost, ki v določeni meri eliminira potrebo po tem, da smo močnejši v odnosu do drugega in da ga premagamo. Če se sploh lahko določi cilj planinarjenja, ta celo sploh ni vedno priti na vrh hriba, ampak uživati v pokrajini, ki nas obkroža, tako da sproti premagujemo naravne ovire in tudi lastne slabosti. Ko otroci skupaj delajo na premagovanju lastnih slabosti, istočasno tudi krepijo prijateljstvo.

Naučili se bodo sprejemati pravilne odločitve v pravem trenutku

Vrnimo se na predpostavko, da cilj planinarjenja ni vedno priti na vrh hriba oz. gore. Gora ima zadnjo besedo in njene zakone je treba spoštovati. Ko bodo slabi vremenski pogoji odvrnili ekipo mladih planincev od njihove namere priti na vrh, se bodo naučili, da to ni poraz, ampak sposobnost sprejeti pravilno odločitev, ki ne bo ogrozila njihovega zdravja in pozneje, ko odrastejo, tudi odločitve za neke “resnejše” vzpone in življenje.

zakaj-bi-planinarjenje-morali-uvesti-v-osnovne-sole-kot-predmet-ali-vsaj-kot-redno-druzinsko-aktivnost-pri-vzgoji-otrok-5

Postali bodo sistematični in vztrajni pri domačih in šolskih obveznostih

Mar ni tako? Poleg izkušenega vodnika se bodo sčasoma tudi sami izurili za organiziranje akcij in predhodnih priprav. Ker sam odhod na teren zahteva predhodno poizvedovanje o terenu, ki ga nameravamo obiskati, načrtovanje alternativnih poti, načina hidracije, če ni izvirov pitne vode, pakiranje opreme, ki včasih predstavlja pravo umetnost in mnogo drugih stvari, bo takrat, ko bo prišel čas, da naredi domačo nalogo ali pospravi igrače, to naredil z disciplino, ko jo je pridobil pri planinarjenju.

Postali bo iznajdljivejši

Naučili se bo prižgati ogenj, prečistiti vodo z izvira sumljive kvalitete,  naučili se bodo orientirati v naravi. A sploh moramo govoriti o zavesti ohranjanja gora in celotnega življenjskega okolja, ki se bo dvignila na višji nivo? Učili se bodo o naravi in od narave.

In kar je najpomembneje …

zakaj-bi-planinarjenje-morali-uvesti-v-osnovne-sole-kot-predmet-ali-vsaj-kot-redno-druzinsko-aktivnost-pri-vzgoji-otrok-6

Postali bodo boljši ljudje

Ko se znajdemo v naravi, v tem primeru – na gori, ko ima zadnjo besedo, šele potem dojamemo, kako smo majhni. Ko se človek vrne k naravi, se rokuje sam s sabo. Občutek duševnega zadovoljstva, ki presega potrebo po materialnemu, bo vašega otroka korenito spremenil. Spodaj, v mestu, sem videvala “pomembne” ljudi v naslonjačih, katerih ego je bil večji od samih gora. No, izgleda, da ego ne more obstati nad 500 m višine. Direktor v naslonjaču ali prodajalec v kiosku – v gorah smo vsi enaki in veselje zaradi ponovnega snidenja v teh čudovitih koncih je obojestranska in iskrena.

In za konec en od mojih priljubljenih citatov in Nietzchejeve knjige: “Tako je govoril že Zaratustra”:

“O, nebo nad menoj! O, čisto, globoko nebo! Ti ponor svetlobe! Gledoč vate drhtim v božanskih željah. Da se vržem v tvoje višine – to je moja globina! Da se skrijem v tvoji čistosti – to je moja nedolžnost! In ko tavam sam, za čim moja duša hrepeni ponoči in na stezah negotovih? In ko se vzpenjam v gore, koga vedno iščem v gorah, če ne tebe? In vse tavanje moja in planinarjenje, vse je to samo nujnost in robato sredstvo: vse moja volja želi le leteti, leteti vate!”

Vir: Jelena’s World

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor