Kako uspešno odvaditi otroka od plenic?

Odvajanje od plenic

Čeprav je najboljši čas za odvajanje plenic v toplih poletnih mesecih, se nekateri malčki s tem ne strinjajo. Da bi bilo to čim lažje, se moramo za to odločiti takrat, ko je otrok pripravljen in vso stvar narediti zabavno. Kako vemo, da je otrok pripravljen za ta korak, je vprašanje, ki muči veliko staršev. Otroka je treba dejansko poslušati in ga opazovati, saj nam bo sam dal pokazal, da je ta čas prišel.

Kako uspešno odvaditi otroka od plenic?
Foto: Todd Morris

Naj bo odvajanje od plenic zabavno

Običajno med 18. in 24. mesecem otrok začne govoriti: “juja, kaka, mojam jujat, ne peničko, novo peničko, moko …”Prav tako bo začel oponašati odrasle pri opravljanju nujne potrebe. Večina pediatrov svetuje, da naj otrok opazuje odraslega istega spola, kako to počne, ker se bo tako najbolje naučil. To, da daste otroka na kahlico, da se polula ali pokaka tako kot mama in tata, ni nekaj, kar bi ga motiviralo. Da bi bilo odvajanje od pleničk uspešno in brez stresa, se mora otrok ob tem zabavati.

Otrok naj sodeluje pri izbiri kahlice

Ravno zato bi bilo dobro, da otrok sodeluje pri izbiri kahlice. Tisto kahlico, ki jo sam izbere, bo veliko raje uporabljal od tiste, ki se mu jo kar tako dodeli. Poleg izbire je pomembno tudi to, da otrok spozna, čemu kahlica služi, kar najbolje dosežete skozi pogovor. Velikokrat pozabimo, da otrok kljub temu, da je še majhen in nima še dobro razvitega govora, zelo veliko razume. Igra bo ogromno pripomogla k privajanju na ta novi predmet, na kahlico. Igrajte se z njim tako, da vzamete igračke, jih posedete na kahlico, da se polulajo. Obstajajo tudi risanke, ki na zabaven način učijo otroka o opravljanju potrebe. Če se boste odločili  za kahlico iz več delov ali zvočno kahlico, potem se boste morali soočiti z otrokovo radovednostjo in željo po tem, da jo razstavi. V tem primeru boste morali otroku to dovoliti, saj jo bo na ta način spoznaval in se lažje privadil nanjo.

Uspehe pohvalite, začetne neuspehe zanemarite

Kako uspešno odvaditi otroka od plenic?Ko se je otrok spoznal s kahlico in njeno funkcijo, se lahko začne postopno odvajanje od plenic. Najprej začnite z odstranjevanjem plenice doma in pogosto sprašujte otroka, če mora lulat ali kakat. Otroci se zaigrajo in pogosto na začetku pozabljajo, da morajo na potrebo. Ko otrok obvlada brez pleničke doma, lahko greste brez nje tudi na sprehode. Pomembno je, da gre pred vsakim odhodom lulat. Takon se bo naučil kontrolirati mehur in se bo izognil lulanju in kakanju v hlačke. Nočno odstranjevanje pleničk mora biti zadnje, pri čemer je potrebno otroka dati na kahlico tik pred spanjem. Mehur jim namreč ne more zadržati veliko vode, zato se tako lahko izognemo močenja postelje.

Poudariti je treba, da se med odvajanjem od plenic ne sme vpiti na otroka ali ga kaznovati, če se polula v hlačke. To ga lahko spravi v zadrego in mu vzame pogum. Vendar tudi preveč navdušeni ne smemo biti, ko mu uspe opraviti potrebo na kahlici, saj otrok med poskusom lulanja ali kakanja  čuti velik pritisk in če ne opravi, lahko dobi občutek neuspeha. Otroka pohvalite umirjeno, ko opravi potrebo in obenem mu dajte vedeti, da ni nič groznega, če se mu zgodi, da se polula v hlačke.

Ocena:
[Skupaj: 36 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor