Gazirana pijača – če je ne pijete vi, je ne bodo niti vaši otroci

Gazirana pijača - če je ne pijete vi, je ne bodo niti vaši otroci

Gazirano pijačo bodo otrokom ponudili tisti starši, ki se ji niti sami ne morejo upreti. Normalno je, da bo otrok želel poskusiti vse, kar pijeta mamica in očka, v dobri veri, da najbolje vesta, kaj je dobro in varno zanj.

Znani nutricist Dr. Ignac Kulier opozarja na škodljiv vpliv umetnih barvil in drugih dodatkov, na katere morate še posebej v poletnih mesecih paziti, saj zaradi povišanih temperatur otroci pijejo večje količine raznih osvežilnih napitkov.
“Če popije le nekaj požirkov, mu ne bo nič”, je najpogostejši odgovor starša, ki ponudi otroku gazirano pijačo. Na otrokove navade, tudi prehrambene, začnemo vplivati že zelo zgodaj. S tem, ko mu ponudite gazirano pijačo, pa čeprav samo nekaj požirkov, boste otroku dali sporočilo, da je to pijača, ki jo je dobro piti. Ko enkrat vzljubijo gazirano pijačo, se ji bodo kasneje težko odrekli. Veliko je dolgoročno škodljivih posledic teh pijač: debelost, zobna gniloba, slabša koncentracija, težave s spanjem, diabetes, poškodbe jeter …

Nekateri verjamejo, da gazirana pijača lahko lajša želodčne težave. Novejše raziskave kažejo, da je učinek pravzaprav nasproten. Želodčna okužba začasno poškoduje želodčno steno in črevesno sluznico, pijača z visoko vsebnostjo sladkorja pa stanje še poslabša. Zaradi povečane kisline pitje gaziranih pijač povzroča zgago, velika količina ogljikovega dioksida pa lahko povzroča napihnjenost želodca.

Nasvet
Idealno bi bilo, da ne kupujete gaziranih pijač, če pa že morate, jih popijte nekje, kjer vas otrok ne bo videl. Če otrok kasneje vseeno dobi priložnost, da jih poskusi, mu pojasnite, zakaj jih ne kupujete in zakaj bi želeli, da jih on ne pije. Težko je otroka izolirati pred številnimi škodljivimi vplivi, vendar se bo otrok z večanjem zavedanja o tem, katere hrana in pijača je zdrava, naučil sam izbrati tisto, kar je za njega najboljše.

Ali so sadni sokovi in sušeno sadje enako škodljivi kot gazirana pijača?

Na glasgowski univerzi je bila o tem narejena raziskava. Izsledki so opozorilo staršem, da so kupljeni sadni sokovi prav tako škodljivi za otroka kot ostali sladkani napitki ter pozivajo proizvajalce, da naj na etikete proizvoda dodajo opozorila, da otroci ne bi smeli zaužiti več kot 1,5 dl sokov dnevno.

Opozorilo se ne nanaša samo na sokove, temveč tudi na smutije in na sušeno sadje, ki ga lahko starši pogosto jemljejo kot nekaj zdravega, v resnici pa so polni dodanega sladkorja.

Medtem ko je sadje pravi paket vitaminov, antioksidantov, vlaknin in pravi zalogaj zdravja, so te kupljene variacije najpogosteje polne sladkorja in posledično privedejo do kariesa, ki ga povzročajo prav bakterije v ustih, ki sladkor pretvarjajo v kislino.

Moj otrok najraje pije vodo. Navadno. Negazirano.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor