Trebušna gripa – gastroenteritis

Kaj je trebušna gripa?

Trebušna gripa ali gastroenteritis je zelo pogosta okužba, ki jo običajno spremljajo driska, krči v trebuhu, slabost in bruhanje ter v večini primerov tudi blago povišana temperatura.

Pri sicer zdravih ljudeh trebušna gripa običajno poteka brez zapletov, vendar pa je pri dojenčkih in starejših ljudeh s slabim imunskim sistemom lahko zelo nevarna.

Vzroki za trebušno gripo

Vzroki za trebušno gripo so lahko različni virusi (in nekatere bakterije), ki okužijo prebavni sistem. Ti virusi se lahko prenašajo preko nezadostno kuhane hrane, stika z okuženo osebo, še posebej pa so ogrožene osebe, ki živijo v slabih higienskih razmerah ali nimajo zadostne osebne higiene.

Virusi, ki lahko povzročijo trebušno gripo, so

Rotavirus

Trebušna gripa - gastroenteritisZ rotavirusom se do petega leta starosti okuži skoraj vsak otrok in je najpogostejši vzrok driske pri otrocih. Okužba se običajno prične z vročino in bruhanjem. Čez tri do osem dni se pojavita tudi driska in bolečnina v trebuhu. Otroci lahko širijo rotaviros še pred pojavom simptomov, v času trajanja bolezni in še teden dni po zaključku bolezni. Prva okužba z rotavirusom je najtežja, ker telo šele gradi imunost (odpornost) na virus. Zaradi tega so te vrste okužb zelo redke pri odraslih.

Norovirus (Norwalk)

Norovirus je zelo nalezljiv in lahko povzroči nenadne napade hudega bruhanja in driske, bolečine v trebuhu in krče, slabost in bolečine v mišicah ter vročino. Simptomi se običajno pojavijo en do dva dni po izpostavljenosti virusu in trajajo tri dni. Bolezen se lahko prenaša na drugo osebo do tri dni po popolnem okrevanju, zato je dobro, da otroci v tem obdobju ostanejo doma.

Simptomi trebušne gripe

Trebušna gripa - gastroenteritisPrvi simptomi trebušne gripe so blaga vročina, slabost in bruhanje, ki trajajo dva do tri dni. Ti prvi simptomi okužbe so najizrazitejši.

Neposredno po tem se pojavi tudi driska, ki običajno traja 1 – 4 dni, odvisno od vzroka, lahko traja tudi do deset dni. Pri starejših otrocih je bruhanje običajno glavni simptom bolezni.

V primerih hudega bruhanja, krvi ali sluzi v blatu, pogostega bruhanja, temperature nad 39 °C ter močnih krčev v trebuhu obvezno obiščite zdravnika.

Prav tako bodite pozorni na simptome dehidracije, kot so suha usta, malo ali nič uriniranja in močna ter nenavadna zaspanost.

Ker so simptomi podobni, je trebušno gripo lahko zamenjati za druge okužbe, ki ji povzročajo bakterije, kot so salmonela, E. Coli ali paraziti. Če posumite, da so lahko vzrok za okužbo bakterije ali paraziti, takoj obiščite zdravnika.

Zdravljenje trebušne gripe pri dojenčkih in otrocih

Če ima vaš otrok trebušno okužbo, je najpomembnejše to, da nadomeščate izgubljeno tekočino in sol. Nekaj nasvetov vam lahko pomaga:

  • Prepričajte se, da otrok dobiva dovolj tekočine; otroku ne dajajte samo vode, saj se pri gastroenteritisu voda ne absorbira dobro in ne bo ustrezno nadomestila izgubljenih elektrolitov. Otroku  lahko ponudite mlačno vodo, hladne se morate izogibati, saj lahko še dodatno razdraži želodec. Izogibajte se jabolčnega soka, saj lahko izzove drisko. Priporočljivo je, da dajete otroku sveže iztisnjen korenčkov sok, eno žličko na vsakih pet minut.
  • Postopoma uvajajte lahko prebavljivo hrano – toast, riž, banane in krompir.
  • Izogibajte se določeni hrani; otroku ne dajajte mleka in sladke hrane, kot so sladoled, sok in sladkarije, ker lahko povzročijo drisko.
  • Otrok naj počiva čim več; bolezen in dehidracija lahko napredujejo, če je otrok šibek in utrujen.
  • Otroku in najstniku ne dajajte aspirina; ta lahko povzroči Reyev sindrom, redko a potencialno smrtno bolezen.
  • Prav tako se izogibajte uporabi zdravil brez receptov, če jih zdravnik ne predpiše. Ti lahko otežijo telesu boj proti virusu.

trebusna-gripa-gastroenteritis-1

Je trebušna gripa nalezljiva?

Virusi so najbolj pogosti povzročitelji trebušne gripe ali gastroenteritisa in se lahko prenašajo iz osebe na osebo. Simptomi se pojavijo en do tri dni po izpostavljenosti virusu, se pa bolezen lahko prenese na drugo osebo še pred pojavom prvih simptomov.

Trebušna gripa (pravzaprav virusi, ki jo povzročajo) se najpogosteje prenašajo z uživanjem kontaminirane hrane in vode ter stikom z okuženo osebo.

Osebe z močnim imunskim sistemom se v večini primerov ne bodo okužile s trebušno virozo, medtem ko bodo osebe s slabim imunskim sistemom zelo verjetno razvile simptomatsko okužbo.

Bolezen se lahko prenese na drugo osebo še do dva tedna po okrevanju, pri otrocih lahko to obdobje traja še dlje.

Kako preprečiti, da bi za trebušno gripo zboleli še ostali člani družine?

Če je mogoče, se izogibajte tesnemu stiku z okuženimi osebami. Ne delite hrane, posode, pribora in brisač z drugimi člani družine.

Roke umivajte čim pogosteje (obvezno po vsakem odhodu na stranišče in pred jedjo) in temeljito razkužite wc školjko, kljuko in druge površine po vsakem bruhanju ali driski.

Otrok bi moral ostati doma najmanj dva ali tri dni od zadnjega bruhanja ali driske, če je to mogoče, še dlje.

 

Ocena:
[Skupaj: 45 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor