Otroške bolezni – ošpice

Kaj so ošpice?

V Indiji ošpic niso obravnavali kot nevarno bolezen, nasprotno, izjemno so jih spoštovali, kar pove pomen ošpic v sanskrtu: »obisk boginje«.

Ošpice so virusna nalezljiva bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri otrocih. Značilni simptomi zanjo so povišana telesna temperatura in izpuščaji, ki se širijo po celem telesu. Čeprav za ošpicami najpogosteje zbolevajo otroci, obstajajo primeri, ko zbolijo tudi odrasle osebe.

V 60. letih so to bolezen želeli izkoreniniti, zato so uvedli množično cepljenje otrok, čeprav že takrat ošpice niso veljale za nevarno bolezen niti po pojavnosti niti po smrtnosti. Po poročanju zdravnikov, ki so se z njo srečevali, je bolezen bila relativno blaga in otroci so jo v glavnem prebolevali brez zapletov.

Otroške bolezni - ošpice
Foto: Dave Haygarth

Kako se ošpice prenašajo?

Ošpice se prenašajo kapljično ali z neposrednim dotikom obolelega, običajno skozi sluznico dihalnih poti in očesno veznico. Izjemoma se lahko okužimo tudi preko tretje osebe, vendar samo deset minut po tem, ko je ta oseba bila v kontaktu z obolelim. Pred uvedbo obveznega cepljenja so za ošpicami običajno zboleli otroci med 5. in 10. letom. Zaradi njene nalezljivosti je tako skoraj 95% odraslih ošpice prebolelo že v otroštvu ali pa pridobilo ustrezno imunost.

Ošpice – inkubacija

Inkubacija je obdobje od prvega stika z bolnikom do izbruha bolezni in traja od 10 do 20 dni. Po tem obdobju se otrok dva dni počuti slabo, ima povišano temperaturo, slabost ali bruhanje, za tem se pojavi izpuščaj, ki traja do sedem dni.

Ošpice – simptomi

Po tednu do dveh od izpostavljenosti virusu se običajno pojavi vročina z bolečinami v mišicah, suhi kašelj, ki zveni kot lajanje psa in vnetje očesnih veznic (konjunktivitis). Pojavita se tudi bolečina v grlu in izcedek iz nosu. Nekaj dni po pojavu prvih simptomov bolezni se na ustni sluznici pojavijo za ošpice značilne Koplikove pege. Te pikice so podobne zrncem belega peska, obkroženega z rdečimi kolobarji. Dan, dva po nastanku Koplikovih peg se pojavi značilen kožni izpuščaj. Izpuščaj se prične na čelu, pod ušesi in na vratu. V roku 24 do 48 ur se izpuščaj razširi po telesu in okončinah. Telesna temperatura je lahko zelo visoka (do 40 °C). Izpuščaj je na začetku pegast, pozneje postane podoben malim rdečim bulicam, ki tudi rahlo srbi. Bulice lahko tudi krvavijo. Bolnik je lahko občutljiv na svetlobo. Od pojava prvih simptomov do pojava izpuščaja traja običajno 3 do 5 dni.

Otroške bolezni - ošpice

Zdravljenje ošpic

Če sumite na ošpice, morate takoj obiskati zdravnika, kar je pomembno za diagnozo in zgodnje zdravljenje, prav tako pa je pomembno izvajanje ukrepov za preprečevanje izbruha epidemije v okolju, kjer je otrok zbolel.

Na splošno diagnoze za ošpice ni težko postaviti, vaš osebni zdravnik bo diagnosticiral klinično sliko bolezni in predpisal ustrezno zdravljenje. V nekaterih primerih bo zdravnik naredil serološke teste, da bi odkrili protitelesa na virus ošpic, ki so v serumu bolnika. Če bolnik preboleva ošpice brez zapletov, potem je zdravljenje le psihosomatsko, kar vključuje veliko pitja tekočin, ležanje v postelji, zbijanje visoke vročine z antireptiki in jemanje vitaminov. Če se pri ošpicah pojavijo zapleti, se zdravljenje nadaljuje v bolnišnici.

Zapleti pri ošpicah

Najpogostejši zapleti pri ošpicah so vnetje srednjega ušesa, bronhitis in vnetje srčne mišice. Encefalitis (vnetje možganskega tkiva) se lahko pojavi enkrat na 2000 do 3000 primerov. Encefalitis je zelo nevaren zaplet z možnim smrtnim izidom.

Otroške bolezni - ošpice

Ali lahko ponovno zbolimo za ošpicami

Ker ošpice večina ljudi preboli že v otroškem obdobju, telo ustvari protitelesa, ki pri vsaki nadaljnji izpostavljenosti bolezni nevtralizirajo virus ošpic. Zato se samo pri osebah, ki v otroštvu niso prebolele virusa ošpic, lahko pojavi bolezen v odrasli dobi.

Cepljenje proti ošpicam

Do leta 2010 v Sloveniji deset let ni bilo okužb. V letu 2011 je bilo v Sloveniji 22 primerov okužb z ošpicami, leta 2014 pa 16. Ker je v Sloveniji cepljenje proti ošpicam obvezno, je precepljenost dovolj visoka, da ovira kroženje virusa med prebivalstvom. Nasprotovanje proti cepljenju v Sloveniji narašča, zato pričakujemo, da se bo pogostost okužb za ošpicami povečala.

Ocena:
[Skupaj: 25 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor