Prvič v šolo gre tudi moj otrok

Prvi dnevi šole lahko prinesejo velike spremembe v otrokovem življenju in življenju celotne družine. Pomembno je, da počasi zakorakamo v šolsko leto, da otrok ne bi takoj na začetku čutil nenadnega pritiska, saj bi to lahko otroku hitro odvzelo motivacijo.

Prilagajanje na novi ritem naj bi trajalo teden dni, včasih tudi več, kar je dobro vedeti, da ne bi preobremenili svojega šolarčka in tudi sebe.

Prvič v šolo gre tudi moj otrok
Prvič v šolo gre tudi moj otrok

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako preživeti začetek šolskega leta in lažji prehod iz poletnega uživanja v vesele šolske izzive.

Vstanite bolj zgodaj

Na ta način bo otrok imel dovolj časa za zajtrk, lahko se bo tudi lažje psihično pripravil na spremembo, brez hitenja. Tudi vi boste dali sebi dovolj časa, da se pripravite in, če bo potrebno, se pogovorite z otrokom o dnevu, ki ga čaka. Seveda to pomeni, da bo otrok moral iti spati bolj zgodaj.

Ne obremenjujte otroka z vašimi skrbmi

Ne govorite otroku, kako močno ga boste pogrešali, ko bo v šoli. Vaše lastne skrbi in občutke zadržite zase, saj bi lahko dodatno obremenili otroka. On bo imel dovolj svojih skrbi. Če se počutite tesnobno in zaskrbljeno, se pogovarjajte z ostalimi starši in počutili se boste veliko bolje.

Osredotočite se na zabavo

Če spremljate otroka v šolo, se odpravite bolj zgodaj, da bi lahko z otrokom obšli šolsko dvorišče, knjižnico in ostale zabavne stvari v in okoli šole. Pogovarjajte se z otrokom in mu predlagajte vse zabavne aktivnosti, ki jih lahko ima v šoli.

Pogovarjajte se

Če opazite, da je otrok vznemirjen ali živčen zaradi odhoda v šolo, se o tem z njim pogovorite. Lahko rečete “Vidim, da si živčen zaradi šole. Stavim, da se tudi drugi otroci počutijo enako. Daj, da skupaj ugotovimo, kaj bi ti pomagalo, da bi se počutil bolje.” Lahko predlagate branje, odhod v kino, v park in podobno.

Prosite učitelje za pomoč

Če  opazite, da je vaš otrok doživlja veliko zaskrbljenih trenutkov pri odhodu v šolo, se obrnite na učitelja. Učitelji imajo veliko izkušenj s takšnimi težavami in vam bodo zagotovo ustrezno svetovali.

Ne zadržujte se v šoli

Ne zadržujte se dolgo, ko pripeljete otroka v šolo. Hiter odhod je lahko za otroka koristnejši od neskončnega mahanja in pošiljanja poljubčkov. Če ste zaskrbljeni, kako se otrok počuti po tem, ko ste ga pustili v šoli, lahko vedno pokličete učitelja in preverite, kako je vaš mali šolarček.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor