Pretres možganov pri otrocih – na kaj moramo biti starši pozorni

Čeprav se starši trudimo, da to tega ne pride, dojenčki in majhni otroci pogosto padejo. Večinoma so to nenevarni padci in udarci. Padci na glavo pa so padci, ki se jih starši najbolj bojimo. Čeprav je tudi večina padcev na glavo skoraj vedno nenevarna, se včasih na žalost zgodi, da močnejši udarec povzroči pretres možganov.

Pretres možganov pri otrocih - na kaj moramo biti starši pozorni

O pretresu možganov govorimo, ko pride zaradi udarca v glavo do motenih funkcij možganov. Otrok, ki ima pretres možganov, lahko za trenutek izgubi zavest in/ali ima težave z vidom, ravnotežjem ali spominom (to se lahko preveri pri starejših otrocih, medtem ko je pri dojenčkih to težje).

Kako prepoznati simptome pretresa možganov?

Se je otrok zaradi trenutka nepozornosti zapletel v svoje nogice, padel in se udaril v glavo? Če gre za težjo poškodbo, ki je povzročila pretres možganov, bo otrok imel nekatere od teh simptomov:

  • izguba zavesti
  • vrtoglavica
  • zmedenost
  • bruhanje
  • razdražljivost
  • omotičnost
  • krvavenje iz nosu, ust ali ušes

Kdaj poiskati nujno zdravniško pomoč?

Če se je otrok udaril v glavo in krvavi, če ima napade oziroma nenadne krče ali je v nezavesti, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Pri hudih nesrečah ali poškodbah zaradi možnosti poslabšanja poškodbe otroka ni priporočeno premikati, razen če trenutni položaj ne poslabšuje poškodbe. Če otrok krvavi, je potrebno krvavitev zaustaviti.

Če simptomi niso tako izraženi, je otroka vseeno potrebno spremljati. Zdravniško pomoč poiščemo, če se zgoraj navedeni simptomi vseeno pojavijo nekoliko ur, morda dan, dva po udarcu. Če otrok bruha, je potrebno biti še posebno pozoren. Če takoj po padcu otrok bruha, je v redu, če pa se bruhanje nadaljuje več ur ali dlje, pa je potrebno obvestiti pediatra.

Tudi neobičajna zaspanost tekom dneva ali če otroka težko prebudite iz spanja, lahko kaže na pretres možganov. Zmedenost, težave s koordinacijo ali komunikacijo, vse, kar se vam na tem področju zdi neobičajno, je lahko posledica močnejšega udarca v glavo, oziroma simptom pretresa možganov. Glede na to, da vi najbolje poznate svojega otroka, je vsako nenavadno vedenje ali sprememba, ki se vam zdi nenavadna, dovolj dober razlog, da ga odpeljete k pediatru na pregled.

Ali ima pretres možganov lahko trajne posledice?

Samo v izjemno redkih situacijah lahko pretres možganov oziroma udarec v glavo povzroči trajne poškodbe in posledice. Če pride do drugega pretresa možganov, še preden so simptomi prvega izginili, lahko pride do težjih poškodb in celo smrti. Zato je izredno pomembno paziti, da v času zdravljenja pretresa možganov ne bi prišlo do novih udarcev v glavo.

Otroške padce je resnično težko preprečiti, pomembno pa je, da otroku zagotovimo varno okolje, v katerem v primeru padca ne bo prišlo do težkih udarcev in posledic ter dati posebno pozornost na varnost v avtomobilu in pravilno uporabo avtosedeža.

Klinfo

Ocena:
[Skupaj: 38 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor