Rdečke pri otrocih – vzroki, simptomi in zdravljenje

Rdečke so nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni blagi simptomi. Pri polovici bolnikov rdečke izzvenijo neopazno, vendar pa so nevarne za nosečnice, ker lahko trajno poškodujejo plod.

Rdečke pri otrocih - vzroki, simptomi in zdravljenje

Rdečke se prenašajo kapljično, s kihanjem, kašljem ali z govorom. Pojavijo se predvsem pozimi ali zgodaj spomladi, najpogosteje prizadenejo mlajše šolske otroke, čeprav se lahko pojavi tudi v drugih življenjskih obdobjih.

Simptomi rdečk

Simptomi rdečk se pokažejo 14 do 21 dni po okužbi. Pri otrocih se od 1. do 5. dneva po okužbi prvi simptomi lahko kažejo kot otekanje bezgavk na vratu in bolečine v sklepih.

Prav tako se pojavijo zmerno povišana telesna temperatura, utrujenost, curljanje iz nosu in svetlordeči drobni posamični izpuščaji, ki so tudi prvi vidni simptomi te bolezni.

Izpuščaji se običajno najprej pojavijo na obrazu, nato se razširijo na trup in na ostale dele telesa. Izpuščaj običajno izgine brez sledu, včasih pa za seboj pusti rahlo luščenje kože.

Zapleti pri rdečkah

Zapleti pri rdečkah so zelo redki. Lahko pride do artritisa, znižanja količine trombocitov (trombocitopenije) in zelo redko do vnetja možganske ovojnice in možganov.

Do nevarnega zapleta lahko pride v primeru okužbe nosečnice, ko lahko pride do trajnih poškodb ploda ali celo do splava.

Rdečke v nosečnosti

Za otroke in za večino odraslih oseb so rdečke praktično neškodljiva bolezen. Vendar pa lahko pri nosečnicah okužba z virusom rdečk povzroči skoraj katastrofalne posledice. Po okužbi se virus prenese po krvi do posteljice in skozi njo v zarodek, pri katerem ravno poteka organogeneza. Zaradi tega lahko virus vpliva na razvoj življenjsko pomembnih organov: srca, osrednjega živčnega sistema in čutil (oči, ušesa). Zaradi vpliva virusa na rast in razvoj organov lahko pride do različnih malformacij.

Če rdečk še niste prebolele ali nanje niste imune, se v prvih mesecih nosečnosti izogibajte krajev, kjer je večja možnost za okužbe. Če sumite, da ste se okužili oz. ste bili v stiku z okuženo osebo, to povejte ginekologu in zahtevajte, da vas testira.

Rdečke – diagnoza

Glede na to, da v krvni sliki ni značilnih sprememb, rdečke lahko potrdimo le s prisotnostjo specifičnih protiteles v krvi, ki so prisotna že, ko se pojavi izpuščaj.

Preventiva preprečevanja rdečk

Obvezno cepljenje v Sloveniji poteka od leta 1990 in se daje v kombinaciji s cepivom proti mumpsu in ošpicam. Rdečke ne potrebujejo podpornega zdravljenja, ker so simptomi zelo blagi. Pomembno pa je, da znižujemo visoko vročino. Pediatri priporočajo sredstva proti visoki vročini, počivanje ter zadosten vnos tekočine in lahko prehrano.

Ocena:
[Skupaj: 17 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor