Naučimo otroke magičnih besed, ki odpirajo vsa vrata

Seveda te besede ne morajo nujno biti prisotne v otrokovem besednjaku in seveda je težko pričakovati, da jih bo otrok pravilno in vedno uporabljal. Bilo bi želo čudno, če bi se to zgodilo. No, če jih otroka od malega učimo uporabljati, bodo postale del njegovega besednega zaklada in mu bodo na mnogo enostavnejši način odpirale številna vrata.

Če želite, da se otrok nauči uporabljati magične besede, jih tudi sami uporabljajte, ker se jih bodo tako najlažje naučili. Katere so to magične besede in kdaj jih uporabljati?

naucimo-otroke-magicnih-besed-ki-odpirajo-vsa-vrata

Prosim

Katera mami se ne omehča pri taki prošnji? Mami, prosim, se grem lahko igrat? Prosim te, preberi mi pravljico. Lahko dobim še malo čokolade, prosim?

Hvala

Vsak rad sliši, da je njegov trud cenjen in je zato tudi lepo slišati in reči “hvala”. Ko otrok naredi tisto, kar ste ga prosili, mu obvezno recite “hvala”.

Ni za kaj

Rekli boste, da je to preveč, a kdo ne želi slišati, da ste veseli, ker ste mu naredili uslugo. Ko slišite to od otroka, se temu ne da upreti. Pokažite situacijo, ko se uporablja ta stavek, tako da ga tudi sami uporabite: “Ni za kaj,” ko vam otrok reče “hvala”. Če ste dosegli, da vam otrok reče “hvala”, je to res ogromen uspeh.

Žal mi je

Teh nekaj besed starši zelo težko izgovorimo, zato se jih bodo verjetno tudi otroci težje naučili. Priznati napako seveda otroku ne bo prišlo samo od sebe, a če vidi vas, da to sami počnete, bodo imeli primer, kako se to počne. Ko otrok udari drugega otroka, se je treba opravičiti in običajno starši vztrajamo na tem. To je v redu, a ni v redu siliti otroka v to, če sami niste dosledni, ko bi se morali opravičiti.

Oprostite

To besedo se v otroškem kontekstu uporablja v situacijah, ko otrok spusti veter ali rigne. Vse ostalo je verjetno preveč komplicirano, a v takih situacijah se besedo lahko otrok med smehom ostalih uči uporabljati.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor