Disciplinirajte otroka, vendar ga ne kaznujte

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Disciplinirajte otroka, vendar ga ne kaznujte

Ko gre za discipliniranje otrok, je najbolje storiti to, kar ti veleva srce in vest, da je prav in kar temelji na tvojih moralnih načelih in vrednotah, ne pa to, kar se ti v danem trenutku zdi najlažje. Moje mnenje je, ne kaznujte svojih otrok.

Kdaj ste se nazadnje dobro počutili, ko vam je šef zmanjšal plačo, ker ste nekaj narobe naredili ali vas je pred vsemi nadrl, ker ste zamudili? Dokazano je, da se nihče ne počuti dobro, ko je deležen kazni. In po kazni nismo sposobni razmišljati pozitivno temveč bolj maščevalno in negativno. In potem kaznujemo otroka in pričakujemo, da se bo potem vedel primerno in nas bo upošteval.

Otroci potrebujejo jasne meje in hrepenijo po doslednosti in redu, saj jim to da občutek varnosti in daje njihovemu življenju strukturo. Ob razumni uporabi discipline otrok čuti, da ga imajo starši radi in bo tako razvil čudovito osebnost, kjer bo imel občutek za to, kaj je prav in kaj ne.

Najdite ravnotežje in predvsem, ko ga karate bodite osredotočeni na njegovo vedenje, ne na njegovo osebnost. Kolikokrat slišim starše reči: ”Kako si neroden, pojma nimaš, kako si počasen, kako si nesposoben, ti tega ne znaš … Veste kakšne posledice bo imel otrok, če mu bo njegov oče 15 let govoril, da je nesposoben? Otrokova samozavest je precej krhka. Besede, ki jih slišijo, ko so majhni, ostanejo z njimi še dolga leta v prihodnosti.

Sama vzgajam svoja otroka s posledicami in ne s kaznijo. Kot že Jane Nelson v svoji knjigi piše: je kaznovanje v večini primerov popolnoma nesmiselno – razen, če si človek želi nakopati sovražnike. S kaznijo lahko trenutno zaustavite neprimerno vedenje, vendar s tem ne boste trajno rešili težave. Samo če s spodbudo pomagate otroku, da začuti pripadnost in pomembnost v družini, boste dosegli dolgoročne pozitivne učinke.

Kako to izgleda v praksi? Pomeni, če so vaši otroki stari med 3 in 6 let je prva stvar, ko se otrok vede neprimerno (tepe, grize, kriči, …), da ga ustavite. Pomeni, da mu primete roko, utišate. Potem ga umirite, velikokrat se zgodi, da objem najbolj pomaga. (Vem, noro kot se sliši, vendar zares deluje.) Šele ko se otrokovo stanje stabilizira, se z njim pogovorite. Pomaga tudi, da menja prostor. Ko se pogovarjate, se z otrokom pogovorite o njegovih posledicah. Naj sam predlaga, kaj sledi, ker je tepel, grizel, itd. Najstniki si bodo že sami določili ”kazen” in veliko lažje jo bodo prestali, če si bodo posledico za neprimerno vedenje sami izbrali, hkrati pa jih učimo, da prevzamejo odgovornost za svoja dejanja.

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor