Metoda za razvijanje hvaležnosti

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Metoda za razvijanje hvaležnosti

Danes vam bomo predstavili metodo kako razvijati hvaležnost pri sebi in otrocih vsak dan ter še eno močno orodje, poleg dnevnega zapisovanja, pismo hvaležnosti.

Razvijajmo hvaležnost

Čeprav so si avtorji enotni, da se v hvaležnost ne moremo “prisiliti”, so si hkrati tudi enotni, da je nujno, da izvajamo aktivnosti pri katerih aktivno iščemo ali aktiviramo svojo hvaležnost. V ta namen je na voljo več vaj in orodij. Nekatere izmed možnosti so:

  • zapisovanje hvaležnosti (dnevno ali tedensko),
  • pismo hvaležnosti,
  • obisk iz hvaležnosti,
  • dnevno izrekanje hvaležnosti,
  • miselno odštevanje – vizualizacija kakšno bi bilo življenje, če se pozitivne stvari ne bi dogodile.

Najprej. Kako reči hvala? Simpl – hvala. Hm.
Hvala je najprej le beseda in če smo se naučili reči hvala, le kot enega izmed pravil lepega obnašanja, potem zamujamo priložnost biti resnično hvaležni za darilo, za gesto, za čas, ki nam ga je nekdo namenil.

Zakaj?

Že otroke učimo – reči hvala, zahvali se, kako se pa reče, a ta pa ne zna reči hvala… Vendar nas večina ostane le pri tem. Kot otrok prav dobro vemo kaj nam je všeč in kaj ne, prav dobro tudi čutimo kaj nas je razveselilo in smo za to posledično hvaležni. Običajno mislimo, da otroci tega ne znajo, ne opazijo, ne čutijo, ne zmorejo – zato jih moramo naučiti. Pa je ravno obratno, velikokrat se imamo odrasli za učiti od otrok ali obuditi pozabljeno v nas.

In kako?

Hvaležnost lahko razdelimo na 4 dele:
Kaj? (Opazuj!)
Opazuj kaj si prejel ali kaj že imaš. Darilo je lahko različnih oblik, najprej materialno ali ne-materialno. Za kaj danes čutiš hvaležnost?
Zakaj? (Pomisli!)
Zakaj si prejel to darilo? Kaj se je moralo zgoditi, da si prejel to darilo?
Kako čutiš? (Občuti!)
Občutiš veselje ob prejemu tega darila? Kako občutiš veselje? Kaj glede darila te veseli?
Kaj lahko narediš? (Naredi!)
Obstaja način, kako lahko pokažeš, kako se počutiš ob tem darilu? Si želiš to svoje doživetje in občutje deliti z drugimi? Želiš komu kaj podariti?

S vprašanji se lahko igrate sami ali vključite otroke. Bodimo potrpežljivi. Tudi ščetkanja zob se nismo naučili v 1 tednu.

(Koraki so povzeti po Greater Good Science Center)

Želimo vam veliko daril, takšnih, ki vas bodo resnično razveselila! Ter veliko občutkov hvaležnosti ob njih!
Kateri izmed zgornjih korakov (opazuj , pomisli , občuti  , naredi ) vam je danes uspel ali ga boste preizkusili?

V nadaljevanju si preberite še Kako hvaležnost doseže naše večje zadovoljstvo, srečo in optimizem

Doris Polak Kuder 

Doris in Marko Polak

Doris in Marko Polak

Smo družina, ki se je odločila koncept, ki ga uporabljamo doma, predstaviti širši javnosti preko projekta Kozarček Hvaležnosti.Ustvarjamo tudi pod pravno osebo Mokec, Marko Polak s.p..

Pri iskanju novih in pozitivnih možnosti pogleda na našo življenje sva namreč odkrila hvaležnost, ki je pravzaprav v slovenski kulturi malo prisotna in ni zavedanja, v kakšno globino seže. V svetovnem merilu se s hvaležnostjo veliko ukvarjajo, opravljenih je bilo nemalo raziskav in obstajajo različni centri, ki se ukvarjajo le s to tematiko. Raziskave potrjujejo, da ima redno beleženje in zavedanje hvaležnosti dober vpliv na naše fizično in duševno počutje.
Doris in Marko Polak
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor