Kako hvaležnost doseže naše večje zadovoljstvo, srečo in optimizem

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako hvaležnost doseže naše večje zadovoljstvo, srečo in optimizem

Z zapisovanjem hvaležnosti boste zagotovo bolj zadovoljni, bolj srečni in bolj optimistični in bolj pozitivno naravnani. Zagotovo bo tako vaš dan še lepši! Dokazali so namreč, da lahko orodja hvaležnosti dobro vplivajo na vaše počutje še pol leta po njihovem izvajanju. Da, prav ste prebrali – še 6 mesecev po tem ko ste nekaj naredili, bo to dobro vplivalo na vas! Kako?

Najprej, naši možgani imajo zanimivo lastnost, da se navadijo na stvari. Saj veste, danes in jutri so novi čevlji super, po jutrišnjem pa so samo še eni izmed naših čevljev. Raziskovalci so to poimenovali “hedonska prilagoditev”. Naši možgani uporabljajo to funkcijo na vseh področjih.

Najprej nam naši možgani ob vsakem dobrem napredku v našem življenju sporočajo, da smo neizmerno srečni, čez čas pa pozabijo, da smo sploh napredovali ali kaj pridobili ali da smo sploh bili takrat srečni. Prepoznavanje ljudi, stvari, dogodkov, za katere smo v našem življenju resnično hvaležni , je za naše možgane smerokaz na kaj se naj osredotočijo. Tako lahko iz danih trenutkov prejmemo največje zadovoljstvo in radost, ki nam ga trenutek lahko ponudi.

Dober primer za “hedonsko prilagoditev” je tudi naše partnersko življenje in poroka. Da, tudi tukaj možgani delujejo po svoje. Za poroko so na primer ugotovili, da leto dni pred in po poroki zadovoljstvo v odnosu izjemno naraste, nato pa se naši možgani prilagodijo in zadovoljstvo se izravna. Pari, ki izrazijo hvaležnost drug drugemu, so opisali, da naslednji dan čutijo večje zadovoljstvo ter se čutijo bolj povezani. Dolgoročno pa, da dojemajo, da je partner bolj odziven za njihove potrebe, partnerja vidijo v boljši luči in se čutijo bolj ljubljene. Saj je preprosto – čeprav vemo, nam in našim možganom dobro dene, če so nam lepe stvari tudi povedane.

Pa pri otrocih? Novejše študije nakazujejo, da se koncept hvaležnosti razvija že pri malčkih, koliko izražajo hvaležnost pa je odvisno od tega koliko je vidijo, slišijo ter čutijo. Laže so ocenili vpliv hvaležnosti pri najstnikih, pri katerih so opazili večji interes za šolo, boljše odnose, večje zadovoljstvo s šolanjem ter tudi večji občutek smisla v življenju, vendar le, če najstnik hvaležnosti ni dojemal kot opravilo. Ampak kako to deluje?

O pozitivnih čustvih in pozitivni psihologiji beremo že skoraj na vsakem koraku. Kadar hvaležnost obravnavamo kot čustvo, jo uvrščamo v to skupino pozitivnih čustev. Predvidevajo, da nam hvaležnost razširi obzorja, spremeni smer naših misli in nas spodbudi, da smo kreativni, igrivi in utrdimo svoje socialne stike in prijateljstva. Kadar se soočamo z izzivi, pa hitreje najdemo dobre načine rešitve izzivov in prej pogledamo na težave iz pozitivne plati.

Ampak to še ni vse! Hvaležnost nas tudi motivira, da se potrudimo izboljšati dobre navade npr. več gibanja, pomoči drugim… In tudi tako napredujemo kar nas še dodatno motivira. Čeprav morda težko ubesedimo ali tudi opazimo, pa je hvaležnost dokazano globoko povezana tudi z dvema od treh naših osnovnih psiholoških potreb. Ko bo hvaležnost postala del vašega vsakdana, boste tako tudi zagotovo zadostili 2 vašim osnovnim potrebam – po povezanosti in avtonomnosti.

Kako torej hvaležnost vpliva na naše dobro počutje, srečo, zadovoljstvo? Med prebiranjem raziskav opazimo, da vpliv izvira tako iz našega biološkega ustroja, osnovnih psiholoških potreb, kot tudi notranje motivacije in še kaj se bi našlo.

Ne čakajte na dokaze, začnite zapisovati zakaj ste hvaležni že danes!

 

Doris Polak Kuder 

Doris in Marko Polak

Doris in Marko Polak

Smo družina, ki se je odločila koncept, ki ga uporabljamo doma, predstaviti širši javnosti preko projekta Kozarček Hvaležnosti.Ustvarjamo tudi pod pravno osebo Mokec, Marko Polak s.p..

Pri iskanju novih in pozitivnih možnosti pogleda na našo življenje sva namreč odkrila hvaležnost, ki je pravzaprav v slovenski kulturi malo prisotna in ni zavedanja, v kakšno globino seže. V svetovnem merilu se s hvaležnostjo veliko ukvarjajo, opravljenih je bilo nemalo raziskav in obstajajo različni centri, ki se ukvarjajo le s to tematiko. Raziskave potrjujejo, da ima redno beleženje in zavedanje hvaležnosti dober vpliv na naše fizično in duševno počutje.
Doris in Marko Polak
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor