Ali je dobro, da pustimo dojenčka izjokavati?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Ali je dobro, da pustimo dojenčka izjokavati?

Piše Ana Bešter Bertoncelj

Dojenčkov ne bi nikdar smeli pustiti same, ko jokajo! Drug ekstrem pa je, da starši otroka VEDNO zamotijo, ko joka tako, da ga preusmerijo, mu dajo nekaj v usta itd. Namesto tega bi bilo dobro, da otroka vedno dvignete oziroma ste ob njem in ga držite ter ljubeče poslušate. Ko so zadovoljene njegove osnovne potrebe (da ni lačen, žejen, da ga ne zebe …), vaš cilj ni, da ustavite otrokov jok, temveč da mu posvetite vašo pozornost in ga ljubeče poslušate. Na ta način se bo otrok ob vas počutil varno, če bo potreboval jok za to, da bo sprostil svoje napetosti in stres. Ni namen, da otroku preusmerite pozornost. Na ta način boste le odložili njegovo potrebo po joku.

Pogled, ki ga glede joka zagovarjam jaz, je pogled, ki ni družbeno širše poznan ali sprejemljiv. Nekateri avtorji, kot sta razvojna psihologinja dr. Aletha Solter in Patty Wipfler, pa že več kot 30 let skušajo širiti tak način vzgoje in cele generacije otrok so že bile deležne tega pristopa. Gre za neobičajen pristop, ki pa je, ko ga enkrat spoznate, razumete in uporabljate, nekaj, kar je naravno in ljubeče. Vendar morate za to opustiti mnoga napačna prepričanja glede joka in čustvenih izbruhov.

Otroški jok je nekaj, na kar bi se starši morali vedno odzvati. Vendar pa ni vsak jok znak za to, da morate takoj zadovoljiti otrokovo potrebo ali željo. Velikokrat je jok naravni mehanizem sproščanja stresa, ki omogoča otroku, da sam odloži čustveno breme, ki se je nabralo v njem zaradi strašljivih ali frustrirajočih izkušenj iz preteklosti.

Otroci uporabljajo jok in čustvene izbruhe za to, da raztopijo travme in da sprostijo napetosti. Zato ni naloga mame (ali drugega primarnega skrbnika), da ustavi jok, protestiranje ali druge čustvene izbruhe, zato ker so ta vedenja sama po sebi osnovna potreba od rojstva dalje.

Prav razumevanje, kakšen zdravilni in celilni učinek ima jok in čustveni izbruh, je nujno, če želite spremeniti svoj odziv v takšnih trenutkih. Ne le, da otrok lahko na ta način sproti razreši lastne travme in sprosti nabran stres, temveč lahko to igra izredno pomembno vlogo pri preprečevanju vedenjskih težav, zmanjševanju hiperaktivnosti, kot tudi zmanjševanju nasilja in agresije do drugih (in do sebe).

Jok (ki ga starš zmore ljubeče poslušati), pripomore k boljšemu fizičnemu in čustvenemu zdravju, prav tako pa ima vpliv na to, kakšno sposobnost učenja ima otrok. Otroku tudi pomaga, da lažje in trdneje spi ponoči. Ljubeče poslušanje otroka, kadar joka ali ima čustvene izbruhe, pa krepi tudi odnos med otrokom in staršem.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor