Moja prioriteta je pomagati otroku, da izkoristi svoj najboljši potencial

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Moja prioriteta je pomagati otroku, da izkoristi svoj najboljši potencial

Če ste se kdaj spraševali o potencialih svojega otroka in se vam je ob tem porodilo vprašanje, kaj lahko vi kot starši in skrbniki, ki ste odgovorni za svoje otroke, naredite, da bo vaš otrok iz svojih potencialov v čim večji meri razvil največ, kar lahko, in da bo tako lahko kasneje v življenju počel nekaj, kar ima rad in kar vpliva na njegov osebni razvoj in zadovoljstvo, vas povabim, da se nama pridružite v fb skupini Odgovorno starševstvo.

Ni nujno, da je vse, kar bova delila z vami, tudi za vas najboljše. Zagotovo pa je delovalo in še deluje za našo družino, zagotovo je delovalo tudi za mnoge družine, ki so z nama sodelovale in sodelujejo še danes. Kljub vsemu pa sem prepričana, da se boste v naslednjih dneh poistovetili vsaj z eno od dejstvi, o katerih bova govorila.

Preden sva se odločila, da bova imela otroke, nisva razmišljala o tem, da se nama lahko rodi otrok, ki ni zdrav. Seveda sva vedela, da to obstaja, brala knjige, gledala filme, kjer so se rojevali otroci z diagnozami oziroma primanjkljaji ali so se starši soočali celo z njihovo smrtjo. Ampak to je bil za naju svet tam daleč stran, svet, ki ga spremljava samo od daleč … Zdaj vem, da tako bolezen kot smrt ne izbirata. Soočila sva se tako s smrtjo otroka kot z otrokom, ki je že v prvem letu dobival diagnozo za diagnozo. A zdaj tudi vem, da nikoli ne smemo obupati. Ker za dežjem vedno posije sonce.

Verjetno predvsem mame berete te vrstice. In prepričana sem, da je vsaj katera od vas mama, ki je morala kdaj poslušati, kako vaš otrok ne zmore tega in tega, kako je nemiren, kako slabo koncentracijo ima, kako težko dosega cilje in minimalne standarde, predpisane v kurikulumu … Morda ste mame, ki ste se morale že ob rojstvu soočiti z dejstvom, da vaš otrok nikoli ne bo dosegal mejnikov svojih vrstnikov. Morda ste mame dolgotrajno bolnega otroka in živite v strahu, kaj vas čaka sleherni dan. Morda pa ste mame, ki se s takimi vprašanji nikoli niste ukvarjale. Vse pa ste brez dvoma mame, ki po svojih močeh otroka vzgajate v duhu ljubezni in hkrati upanja, da bo vaš otrok nekoč zadovoljen odrasel moški ali zadovoljna odrasla ženska.

Seveda morda te vrstice berete tudi očetje. In to me veseli. Pa tudi prepričana sem, da tudi vi razmišljate enako. Drži?

Otrokov razvoj se večinoma odvija spontano, vse se dogaja v rokih, po pričakovanjih. V primeru družin z otroki s posebnostmi v razvoju pa je čas največji sovražnik in nas stalno prehiteva. Običajno sledi zaskrbljenost v smislu, kako bo otrok zadostil družbenim in socialnim standardom oziroma kako bo šel v vrtec in šolo, kako ga bodo sprejemali vrstniki, ali bo lahko kdaj samostojen ipd.

Dejstvo je, da se starši, ko nam povedo, da z našim otrokom nekaj ni v redu, znajdemo v stiski. Predvsem mame smo tiste, ki največkrat odreagiramo zelo čustveno, kar pa nam vzame veliko moči in energije in nas pahne v svet nemoči, strahov in neskončnih skrbi. Znajdemo se pred situacijo, ko ne vemo, na koga naj se obrnemo, kdo nam lahko pomaga, kdo nas lahko potolaži in reče, da bo nekoč vse v redu. Potem nas napotijo na preglede k različnim strokovnjakom, tam pa vedno znova doživljamo udarce po glavi in samozavestne napovedi, česa vsega naš otrok nikoli ne bo zmogel, ter hkrati nasvete v stilu, naj se že končno s tem sprijaznimo. Priznam, obstajajo, ljudje, ki nas potolažijo in nam dajo upanje, a to so žal redke izjeme.

Na tem mestu naj še enkrat povem, da vse, o čemer bova pisala v nadaljevanju, temelji na lastni izkušnji naju kot staršev otroka s težavami v razvoju in naju kot svetovalcev staršem, ki imajo prav tako otroke, ki se zaradi različnih vzrokov razvijajo počasneje od svojih vrstnikov.

Najin način dela je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni v Sloveniji. Bistvena razlika je v tem, da začneva pri starših. Zato na srečanje vedno pride celotna družina, torej mama in oče z otrokom (včasih tudi sorojenci) oziroma dve mami ali dva očeta. Vsak ima namreč drugačno, edinstveno vlogo v odnosu do otroka. V kolikor gre za matere samohranilke, pride mama sama z otrokom. Kajti začeti je treba pri nas, starših.

Vsi bi se verjetno strinjali z nama, da je najbolj učinkovito, če starševsko vlogo odigramo iskreno in iskrivo, dosledno in odločno in vse to skupaj oblijemo s prelivom ljubezni. Le tako lahko pomagamo našim otrokom, da si zgradijo trdno in zdravo samopodobo. Tomisav Kuljiš pravi, da je ključno pri vzgoji, da je mama dobro in ne da je mama dobra. Prestrašena in neodločna mama ter oddaljen oče, ki slabo pozna lastnega otroka, nista prav dober tandem za vzgojo zrele, odrasle osebe.

Vprašanje pa je, kako pa to doseči, saj ponavadi niti najmanj nimamo časa, da bi se posvetili sebi, ker imamo pred sabo otroka, ki nas potrebuje 24 ur na dan? In povrhu vsega je to še otrok, ki kmalu po rojstvu dobi kartoteko z nalepkami oziroma diagnozami? Moram vam povedati, da je možno. Vendar na nekoliko drugačen način, kot nam v zadnjih letih predstavljajo trendi.

Najprej je smiselno razmisliti, kaj so vaše prioritete. Otrok ali služba? Otrok ali prosti čas? Če se najdete v tem stavku …

MOJA PRIORITETA JE POMAGATI OTROKU, DA BO NAPREDOVAL IN IZKORISTIL SVOJ MAKSIMALNI POTENCIAL

… ste na pravi poti. Vendar se neredko dogaja, da ne najdemo moči, da bi mu pomagali. Moči pa nimamo, ker doživljamo neprestane zavrnitve, pripombe, napovedi, česa vsega ne zmore in ne bo zmogel … Predvsem mame prihajamo iz raznih ambulant čustveno sesute, polne strahov, ki nas ohromijo in tudi telesno izčrpajo.

Verjamem, da se zdaj sprašujete, kako pomagati, in razmišljate v stilu ne morem, z možem imava oba službo, domov prihajava pozno, službe ne morem pustiti, potrebujemo denar, nimava nobene dodatne pomoči itd. Seveda, če hočemo preživeti družino, potrebujemo zaslužek. Tudi nekaj prostega časa ali vsaj prostih minutk mora biti, da si napolnimo baterije. Kaj lahko naredimo starši?

O tem pa več v naslednjih objavah …

Jerneja in Klemen Renko
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok. Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.

Dodaj odgovor