Razvoj štiriletnika

Štiriletniki se radi igrajo s svojimi vrstniki, veliko bolj so odprti za različna raziskovanja in uživajo v igrah, ki vključujejo fizične aktivnosti (igre na prostem, v parkih, igre z žogo …). Prav tako lahko pozorneje poslušajo pravljice, mnogi štiriletniki so jih sposobni na svoj način tudi obnoviti. 

Razvoj štiriletnikov

To je obdobje, ko se otroci učijo o občutkih in potrebah drugih ljudi in začnejo kazati simpatije do nekaterih. To je obdobje, ko štiriletnik začenja deliti igrače z drugimi otroki, četudi le za kratek čas.

Izpadi ljubosumja

Ni presenetljivo, da v tem obdobju otroci začenjajo kazati občutke ljubosumja do odnosa med svojima staršema. Pomembno je, da se jim pokaže in razloži, da je pristen odnos med staršema povsem normalen. Pri izkazovanju čustev do partnerja je pametno vključiti otroka (skupni objem, skupne igre … ).

Igranje vlog

Vaš štiriletnik se bo pogosteje začenjal igrati z igračami, ki vključujejo igranje vlog, kot npr. vloga mame ali očeta, celo super junakov (Superman, Batman …). Te igre omogočajo, da se preizkusijo v različnih odraslih vlogah. Četudi mislite, da nekatere od teh iger oziroma vlog niso primerne in niso enake vrednotam, ki jih skušate priučiti vašemu otroku (npr. agresivni lik iz risanke ali filma), ne prekinjajte igre. Pustite otroka, da sam preizkusi takšno vlogo. To je le faza odraščanja, vrednote, ki mu jih boste priučili, se bodo zagotovo zakoreninile v njegovo podzavest, ne pa nek prizor iz risanke ali filma.

Raziskovanje sveta okoli sebe

Svet je lahko za štiriletnika precej zastrašujoč, zato mu je potrebno zagotoviti občutek varnosti. Starši tu igrajo pomembno in ključno vlogo s postavljanjem pravil in dnevnih razporedov, ki štiriletniku predstavljajo varno okolje za raziskovanje sveta.

Potrebno je določiti rutino, točne ure obrokov, čas za igro in rituale pred spanjem.

Določitev pravil

Zelo pomembno je, da v tej dobi odraščanja postavimo točna pravila in meje dovoljenega obnašanja. Čeprav je vaš štiriletnik čedalje bolj samostojen, pravzaprav občuti občutek negotovosti, nelagodja in celo strahu, če opazi, da starši ne bdijo nad njegovim obnašanjem.

Kaj vse se še dogaja v razvoju štiriletnika?

  • Štiriletnik je sposoben sam organizirati enostavne igre in vanje vključiti prijatelje.
  • Neredko se zgodi, da se štiriletnik do drugih otrok obnaša ukazovalno. Lahko tudi burno reagira, če ne dobi želenega.
  • Otrok pri tej starosti ne občuti več strahu in travme zaradi ločitve od staršev (za kratek čas). Seveda pa se to ne bo zgodilo, če so bile v preteklosti čustveno vznemirljive ločitve.
  • V tem obdobju se hitro razvija otrokov smisel za humor, vse pogosteje se bo smejal šalam in smešnim situacijam.
  • Ko so jezni, veseli, se hvalijo ali ko izražajo neko drugo čustvo ali stanje, so lahko zelo glasni.
  • Nekateri štiriletniki imajo namišljenega prijatelja, še posebej, če nimajo v bližini nobenega sovrstnika, s katerim bi se lahko igrali. To, da ima otrok namišljenega prijatelja, ni znak težave v razvoju.
  • Štiriletniki pa, kljub vsemu, kar že zmorejo, še vedno ne morejo ločiti med resničnostjo in fantazijo. Tako si pogosto izmišljajo zgodbice in celo laži, tudi zato, da bi ustregli staršem.
  • Štiriletnik bi moral znati sam oditi na stranišče.
Ocena:
[Skupaj: 28 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor