Kako zgraditi močan značaj pri otroku

Samo otrok z močnim značajem in visoko moralo se bo lahko izognil negativnim vplivom okolice in se zavzemal za pravico. Učite ga pravih vrednot že od majhnega in vedel bo, kako se upreti negativnim vplivom vrstnikov, imel bo močna prepričanja in osebno integriteto. Ponujamo vam dobre nasvete, ki vam bodo pri tem pomagali.

Kako zgraditi močan značaj pri otroku

Jasno izražajte svoja prepričanja, da jih bo otrok poznal

Starši z močno moralo imajo večjo možnost, da vzgojijo dobre otroke, vendar samo, če se otroci zavedajo teh prepričanj. Razmislite, katere moralne vrednote so vam pomembne in izvlecite le tri najpomembnejše, ki vam bodo vodilo pri vzgoji otroka. Pomagalo vam bo, da izvlečete nekaj vrlin, za katere želite, da označujejo vašega otroka in katere bo tudi otrok ponovil oz. prevzel brez obotavljanja. Poleg tega ne pozabite pohvaliti otroka vsakič, ko se obnaša v skladu s temi vrednotami. Najpomembneje pa je, da tudi sami redno kažete, da so del vašega značaja.

Ravnajte v skladu s tem, kar govorite

Kaj bi se otroci naučili od vas, če bi jim bili edini primer za učenje etike in moralnih navad? Otroci vas opazujejo in slišijo vaše komentarje, ki jih izrečete mimogrede in se tako učijo vaših moralnih vrednot. Zato bodite pozorni na to, kako se obnašate v njihovi prisotnosti in kakšna sporočila jim pošiljate. Na primer, ali mu rečete, naj se javi na telefon in se zlaže, da vas ni tu? Ali vedno spoštujete omejitev hitrosti, ko je otrok poleg vas v avtu? Ali namesto njega delate domače naloge in ga učite, da naj reče, da je to sam naredil? Morda so to za vas nepomembne malenkosti, vendar so sestavni del moralnega vedenja, katerega otrok ne sme sprejeti kot normalnega.

Kako zgraditi močan značaj pri otroku

Pogovarjajte se z otrokom in mu pokažite, da se znate zavzemati za pravičnost

Odprt pogovor o vrednotah, ki vas vodijo skozi življenje, spada v neposredno učenje otroka o morali. Izkoristite situacije, ki se pojavljajo na televiziji, v poročilih, doma ali v šoli. Otrok mora vedeti, kaj si vi mislite o določenem vprašanju, otrok mora slišati o inspirativnih osebnostih iz zgodovine. Prav tako je nujno, da vidi, da se tudi vi znate in morete zavzeti za svoja stališča, ko mislite, da je prekršeno kakšno moralno pravilo. Potrebno je, da ima vaš otrok dober vzor pred sabo.

Postavljajte prava vprašanja

Spodbujajte otrokovo razmišljanje, da bi tako okrepili njegova stališča. Najboljši način za to je postavljanje vprašanj, ki bodo otroku pomagala, da na stvari pogleda z različnih stališč in ga spomni, da se vpraša, kaj je prava stvar. Lahko ga vprašate, kako bi se počutil, če bi se nekdo tako obnašal do njega, kaj bi se zgodilo, če nekdo ne bi držal obljube ali kako bi izgledalo, če bi v šoli vsi prepisovali ali lagali in podobno.

Delajte na razvoju empatije

Empatija je tisto, kar spodbudi otroka, da pomaga prijatelju, da se zavzame za njega in da sočustvuje z  njim. Otrok, ki ima razvito empatijo, bo zavzel svoje stališče, ko bo to potrebno. In tukaj je v veliko pomoč vprašanje, kako bi se sam počutil, če bi se znašel na mestu nekoga v določeni situaciji. To vprašanje se lahko nanaša tudi na situacije iz vsakdanjega življenja in tudi na primere iz knjig in s televizije. Lahko določene situacije tudi igrate skozi igro. Cilj je, da otrok razmisli o občutkih drugih ljudi in dojame, da obstaja več različnih pogledov na isto stvar.

Kako zgraditi močan značaj pri otroku

Spodbujajte asertivnost, ne podrejenost

Ena od glavnih odlik otrok, ki se znajo zavzeti zase, je prav asertivnost. To je sposobnost izražanja lastnih občutkov in prepričanj na ustrezen način, upoštevajoč tudi pravice drugih ljudi. Asertivna oseba upošteva sebe in druge in ima pogum in celo vrsto spretnosti, ki mu omogočajo, da v določenem trenutku pove, kaj misli in kaj čuti. V nasprotju od tega so za neasertivno vedenje značilni podrejenost, popustljivost in opravičevanje.

Učite otroka asertivnih veščin

Vsakega otroka lahko naučimo asertivnih veščin. Sem spadajo pravilna drža telesa (rahlo razširjene noge, visoko vzdignjena glava in pogled v oči), prijateljski, vendar čvrst ton (cilj je sogovorniku predstaviti lastno mnenje in ne menjati njegovega) in jasno navajanje razlogov (“to je kršenje zakona in se tega ne počne” ali “nehajte ga zafrkavati, to je narobe”). Ponavljanje razlogov in pravične osnove lastnega prepričanja bodo otroku pomagali, da trdno ostane pri svojih načelih.

Imejte v mislih, da se učimo celo življenje, a vi postavljate temelje

Tako kot druge stvari, se tudi moralna prepričanja gradi skozi celo življenje. Moralna prepričanja vašega otroka in navade, ki jih prenaša in družine, so osnove, ki jih nadgrajuje in jih bo vedno uporabljal.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor