Kje so vzroki za pomanjkanje energije pri otroku?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kje so vzroki za pomanjkanje energije pri otroku?

Pišeta psihologinja Lea Beznik in socialna delavka Nina Beznik

Če dobro premislimo in opazujemo svoje življenje in življenje svojega otroka z vidika energije, bi najverjetneje večina od nas opazila, da pravzaprav v vsakodnevnem življenju energijo večinoma izgubljamo, zelo malo pa imamo možnosti, priložnosti in nenazadnje tudi znanja, kako jo obnoviti, kako jo ponovno pridobiti. To je tako, kot bi na bančnem računu imeli npr. 50.000 eur in bi vsak dan dvignili 200 eur, ničesar pa ne bi vrnili oziroma bi vrnili zelo malo, morda 10 eur ali 20 eur. S časoma bi nam denarja zmanjkalo, najverjetneje bi porabili še dovoljen minus, v upanju, da se bo že nekako rešilo in na koncu bi nas to privedlo do bankrota. In enako je z energijo in energetsko izčrpanostjo.

Vsakodnevni vzroki za pomanjkanje energije pri otroku

Energetska izčrpanost staršev

Otrok energijo večinoma pridobiva od staršev. V prvih letih življenja, je otrok odvisen predvsem od energetskega sistema mame. Starši smo odgovorni, da otroku zagotovimo varnost, hrano, ljubezen, čas, oblačila in tako smo dolžni zagotoviti tudi dovolj osnovne, življenjske energije za razvoj. V prvi vrsti morata torej starša poskrbeti, da se energetsko okrepita in otroku bo takoj boljše in lažje. V primeru, da starša nimata dovolj osnovne, zemeljske energije, otrok ne čuti dovolj varnosti in povezanosti. Je v nekakšni paniki in sooča se lahko z različni strahovi (od tega, da bosta starša umrla, bojijo se nesreč, da ne bodo imeli dovolj denarja itd.). Res je, da se otroci med seboj razlikujejo in nekateri porabijo več, drugi manj. A večina novodobnih otrok, zahteva za svoj razvoj ogromno prizemljene, umirjene energije staršev. Če starš nima dovolj energije, otrok starša ne “čuti”, kot da ni nikogar, na kogar bi se lahko zanesel.

Dolgotrajna nesoglasja in prepiri med staršema, nezadovoljstvo staršev

Vsi se sami verjetno dobro spomnimo kako »težak zrak« je bil doma, ko sta se starša prepirala in kako slabo so se počutili takrat. Pa niti ni pomembno ali smo te prepire videli ali smo jih čutili. Večina otrok ima potrebo, da je mediator, da poskrbi, da bi bilo doma vse lepo, da bi se starša imela rada, da bi bila zadovoljna. To lahko stori tako, da je zelo priden, morda starša celo skuša mirti ali tolažiti, ali pa pozornost preusmerja nase z nezaželenim vedenjem. In vsa ta skrb, ga obremenjuje tako na psihološkem kot tudi energetskem področju. Seveda se napetim situacijam ne moremo izogniti, a je prav, da se tega zavedamo in da v takih primerih otroku zagotovimo, da se lahko energetsko okrepi.

Vrtec

Vsekakor je bivanje v vrtcu za otroke lahko zelo prijetna izkušnja, igre z vrstniki, druženje, ustvarjanje itd. A po drugi strani je žal tam tudi veliko situacij, ki izčrpavajo (različne borbe z drugimi otroci, vedno mora biti v pripravljenosti, da mu ne bo kdo vzel igrače, velikokrat se mora prilagoditi, ko potrebuje odraslo osebo, ta morda ni takoj na voljo itd.). Žal je tudi zelo veliko vzgojiteljev energetsko zelo izčrpanih, saj zaradi velikega števila otrok, ki vsi zahtevajo pozornost, predvsem pa energijo. Seveda jo željo še več, če je doma od staršev ne dobijo dovolj.

Želim poudariti, da vsekakor ni cilj, da bi starši mislili, da bi zaradi tega morali otroke imeti samo doma, ampak želim, da bi morda lahko razumeli, zakaj se otrok po vrtcu včasih jezen, žalosten, zakaj morda v avtu doživi kakšen čustveni izbruh. To nam pojasni, zakaj je jezen na nas, ko pride domov, mi pa nimamo dovolj energije, da bi mu nadomestili manjko, ki je nastal v vrtcu.

Šola

Če si poskušamo predstavljati, kako izgleda dan običajnega osnovnošolca ali srednješolca, bi najverjetneje prepoznali, da večina situacij energetsko izčrpljujočih. Začne se z jutranjo paniko, ko mora na hitro vstati, hiteti na avtobus. Potem se spomni, da je doma pozabil zvezek za nek predmet. Prvo uro učitelj nenapovedano sprašuje, otrok napeto čaka ali bo izbral njega ali ne, četrto uro pišejo test. Spet doživlja močan stres, ne glede na to ali se je učil ali ne. Šesto uro spet v napetosti čaka, da mu učitelj vrne test, ki so ga pisali prejšnji teden. Vmes pride še do kakšnega konflikta s sošolci ali pa ji sošolka spet vzame njen najljubši svinčnik, ne da bi jo vprašala. Po šoli hiti domov, sledi delanje domače naloge in učenje ali pa pregovarjanje s starši, da naj se že loti dela. Vse to je za otroka ogromen stres, ki ga izčrpava psihično in tudi energetsko. Otroci, ki so bolj senzitivni, poleg svoje stiske, čutijo še stisko sošolcev, morda celo učiteljev.

Treningi, tekme, nastopi

Vsekakor otroci na treningih in tekmah ter nastopih uživajo, a žal tudi tukaj energijo izgubljajo. Eno je seveda zaradi fizičnih naporov, drugo pa zaradi pritiskov, pričakovanj soigralcev, trenerja, staršev, sorodnikov. Si predstavljate kakšen pritisk je, ko te na tekmi s tribune gleda cela družina in po možnosti še punca, ki ti je všeč? Ko trener vse svoje upe za dobljeno tekmo stavi nate? Enako je s plesnimi, pevski nastopi, z nastopi z inštrumenti. In zelo pogosto, če otrok nima dovolj energije, se želi tem situacijam izognit. Nekateri prenehajo s treniranjem ali vajami, drugi ne želijo več hoditi na nastope, dobijo hudo tremo ali strahove.

Odnosi z vrstniki

Tako kot odrasli čutimo, da nam nekdo jemlje energijo, tako to čutijo tudi otroci. Le da imajo oni precej manj možnosti, da se odmaknejo ali zaščitijo. Ne, da je to rešitev, ampak mi morda lahko zamenjamo službo, da se izognemo takim ljudem ali šefu, ki nam ne odgovarja. Lahko prosimo, da nam dajo drugo pisarno, da se odmaknemo od ljudi, ki nam ne ustrezajo. Nihče nas ne sili sedeti pri malici z nekom, ki nas ponižuje itd. Otroci pa te izbire nimajo. Ostati morajo s temi vrstniki in temi učitelji. In to jih izčrpava, enako kot bi izčrpavalo nas. Med otroci je veliko borb, kdo bo »alfa« skupine, kdo je priljubljen, kdo ni. Veliko otrok ima težave s postavljanjem meja vrstnikom. Vsekakor je v otroštvu ogromno lepih doživetij in imajo otroci čudovite odnose in super prijateljstva, a za nekakšen celosten pregled, je dobro poznati tudi tisto stran, ki prazni otrokov energetski račun in posledično tudi račun starša. Saj smo starši tisti, ki moramo manjko zapolniti.

Risanke, oddaje, računalniške igrice in socialna omrežja so velik odjemalec energije

Če odrasli dobro opazujemo sebe, ko gledamo kakšno napeto serijo ali športno tekmo, bi najverjetneje zaznali, da nas na nek način to izčrpava in da je naše telo doživelo kar precej stresa. Enako to doživljajo otroci, ko gledajo risanke ali serije, ki so napete, da igric niti ne omenjamo. Ker otroci čez dan doživljajo veliko stresa, jim je to, kar doživljajo ob gledanju ali igranju »naravno stanje« in zato jim je nekako ta občutek domač. Poleg tega pa so velik porabnik energije zelo poučne risanke, knjige ali oddaje, saj preobremenjujejo otrokov um.

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družinoiniščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Več informacij na Platea.
Lea & Nina Beznik
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor