Kako lahko otrok odloži svoje stiske in napetosti?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako lahko otrok odloži svoje stiske in napetosti?

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Otrok lahko svoje napetosti odloži na več načinov. Jok je tisti, ki ga mnogo staršev precej težko prenaša. Sicer pa to lahko stori tudi z vedenji, ki jih uvrščamo pod trmo (s cepetanjem, metanjem na tla). Otrok s tem, ko premika svoje telo, lažje odloži čustveno breme, zato mu to omogočimo, vendar ga zavarujemo, če je to potrebno, prav tako sebe. Če je v ozadju močan strah ali groza, se otrok trese (takšno vedenje lahko vidimo tudi pri živalih) ali poti. Odličen način za sproščanje napetosti in čustvenih bremen je smeh. Veliko možnosti je, da sami ustvarimo situacije, kjer se otrok glasno smeje. To je koristno tudi za to, ker na ta način gradimo povezanost med nami in otrokom. Joka ne sprožajte sami namerno, ampak postavite ljubeče meje, kadar je to potrebno in če bo temu sledil jok, ga enostavno ljubeče poslušajte. Ko ima otrok možnost, da odloži svoje čustveno breme, se z nami lahko spet poveže, z nami veliko lažje sodeluje in je spet odprt do učenja in novih izkušenj. S čustvi in napetostmi »obremenjen« otrok tega ne zmore, ker ga bremeni toliko (za nas nevidnih vsebin), s katerimi se more zavestno ali nezavedno ukvarjati.

5 besed, s katerimi pomagaš otroku v stiski

Običajno ob stiski otroka tolažimo tako, da mu rečemo: »Ššššš … Vse je v redu. Ne jokat. Je že dobro.« Vendar tako otroka ne slišimo in mu ne damo občutka, da smo z njim zares povezani. Poskusite naslednje besede:

Boli. Ja, boli …

Kar ponovimo oziroma odzrcalimo vsebimo (lahko tudi čustveno), ima otrok občutek, da ga vidimo, slišimo, čutimo, razumemo. Na ta način je lahko v stiku s seboj in s tem, kar se mu dogaja.

Ti kar jokaj

Namesto da otroku rečemo »ŠŠšššš«, mu raje dajmo dovoljenje, da lahko izraža, kar čuti. Zanimivo je, da se otroci običajno celo hitreje pomirijo in prenehajo z jokom, če mu dovolimo, da joka, kot če ga želimo utišati.

Tukaj sem zate

Otroku na ta način povemo, da smo tukaj zanj in za njegovo izkušnjo. Da je ob nas varen in da smo njegova opora.

Vem, da ti je težko

Starši se prepogosto ujamemo v iluzijo, da vemo, kaj otrok doživlja. Namesto besed »Je že dobro«. ali »Vse je v redu.«, mu raje recite »Vem, da ti je težko.« V njegovem svetu ni v redu, če joka in v njegovem svetu ni dobro, če joka. Če mu govorite, da je, otroka sčasoma dobi izkušnjo, da je njegova realnost napačna. Da to, kar vidi, čuti in doživlja ni pravilno, ni resnično. Enostavno samo recite »Vem, da ti je težko«.

Tišina

Tišina je tako hranljiva, če je pristna, brez prizvoka mučnosti in negotovosti. Otroku daje prostor, da lahko je. Omogoča mu, da je sam s svojo vsebino, hkrati pa je skupaj z nami, ki mu držimo prostor, da lahko izkuša, kar trenutno izkuša.

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor