Psihologi opozarjajo: Teh šest težav v otrokovem vedenju ne bi smeli tolerirati

Starši pogosto opravičujejo slabe navade in postopke otroka, ker smatrajo, da so to samo razvojne faze, ki bodo hitro minile. Vendar pa obstajajo situacije, v katerih bi se morali očetje in matere takoj odzvati.

Psihologi opozarjajo: Teh šest težav v otrokovem vedenju ne bi smeli tolerirati

Psihologi opozarjajo, da naslednjih težav v vedenju otroka nikakor ne smemo ignorirati, drugače bo naš otrok imel posledice, ko odraste …

Ko govorimo, nas otrok prekinja

Zakaj tega ne smemo ignorirati?

Vaš otrok je zelo zgovoren in ves čas vam želi nekaj povedati ali vprašati, a s tem neprestano prekinja vaš pogovor z drugimi ljudmi. Psihologi svetujejo, da je nujno otroka naučiti, da ne privablja preveč pozornosti nase in da mora biti potrpežljiv ter dajati možnost tudi drugim, da govorijo. To težavo morate izkoreniniti že, ko je otrok majhen, da ne bi takšnega obnašanja usvojil in zaradi tega imel med odraščanjem težav.

Kako rešiti?

Če ste pri prijatelju ali imate goste, povejte otroku že pred obiskom, da vas ne sme motiti, ko govorite, razen če je nujno. Poskrbite, da otrok medtem ko govorite dela nekaj zabavnega, če pa se noče od vas ločiti, mu pojasnite, da naj mirno sedi. Ko pa zaključite pogovor, obvezno dovolite otroku, da vas vpraša ali vam pove tisto, kar je želel.

Otrok je med igro nasilen

Zakaj tega ne smemo ignorirati?

Če se vaš otrok med igro ves čas potiska, ščipa ali jemlje stvari, je jasno, da imate težavo z agresivnim vedenjem otroka. Če tega ne preprečite, dokler je otrok še majhen, bo težje vzgojitii otroka pri osmih letih in mu pokazati napake, opozarjajo psihologi. Če ne reagirate pravočasno, bo otrok nasilje sprejel kot opravičljiv način vedenja.

Kako rešiti?

Povejte otroku, da se nikakor ne sme agresivno vesti in ga vprašajte, kako bi se on počutil, če bi se kdo drug tako obnašal do njega. Zagrozite mu, da boste končali igro, če bo nadaljeval z agresivnim vedenjem. Obvezno pa morate otroku pomagati, da se znebi besa in viška energije, na primer tako, da ga vpišete na kakšno športno dejavnost. Še prej pa poskusite ugotoviti, kje je razlog za otrokovo agresivno vedenje. Morda je otrok v stiski in tega na drugačen način ne zna izraziti. Če spoznate, da sami ne morete ugotoviti vzroka in izkoreniniti agresivnega vedenja, potem je nujno, da se obrnete na psihologa.

Dela se, da vas ne sliši

Zakaj tega ne smete ignorirati?

Če vašemu otroku nekajkrat ponovite, naj vam nekaj prinese ali da pospravi igračke, ta se pa ne odzove, ste že v težavah. Nikakor ne smete popustiti in sami naredili tistega, kar ste zahtevali od otroka, ker tako bo otrok smatral, da ima lahko nad vami nadzor v vsaki situaciji. Če ne preprečite tega slabega vedenja, bo vaš otrok postal kljubovalen in vi boste izgubili nad njim nadzor.

Kako rešiti?

Če vas otrok po tretji ponovitvi še vedno ne posluša, se mu približajte, položite roke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime in mu malo glasneje recite, kaj mora narediti. Ponovite tolikokrat dokler vas otrok ne bo poslušal. Tako mu boste pokazali, da ste vi tisti, ki ima nadzor, ne pa otrok.

Otrok jemlje stvari, brez da bi vprašal

Zakaj tega ne smemo ignorirati?

Nič hudega ni, če otrok kdaj vzame čokolado, brez vprašanja včasih odpre televizor ali se usede za računalnik. Če pa otrok pogosto jemlje stvari, ki bi jih rad in dela, kar hoče, ne spoštuje vaših pravil, potem boste imeli težave, ko odraste. Otrok, ki ve, da mu je vse, kar želi, dostopno, ne bo poznal meja in ko bo postal najstnik, mu vaša pravila ne bodo nič pomenila.

Kako rešiti?

Pogovorite se z otrokom o pravilih, ki jih je treba vedno spoštovati. Če ste se, na primer, dogovorili, da otrok ne gleda televizije, preden naredi domačo nalogo, potem se obvezno z njim pogovorite, ko prekrši to pravilo. Ne dovolite, da otrok vaša pravila pogosto krši, ker mu bo to prišlo v navado.

Otrok ima neprimeren odnos

Zakaj tega ne smemo ignorirati?

Če vaš otrok zavija z očmi, ko mu nekaj govorite ali se začne norčevati in ponavljati vaše besede, takega vedenja nikar ne zanemarite. Mnogi starši mislijo, da je to samo ena od faz odraščanja, ki bo minila, če pa ne preprečite tega, bo vaš otrok s takšnim vedenjem nadaljeval. Takšnega odnosa ne bo imel samo do vas, ampak tudi do drugih odraslih in učiteljev, ker bo mislil, da če to vi tolerirate, bodo tudi drugi.

Kako rešiti?

Otroku pojasnite, da je takšno obnašanje nesprejemljivo. Če otrok s tem nadaljuje, mu povejte, da s tem kaže, da vas ne spoštuje in da ga ne boste poslušali, vse dokler se do vas ne bo začel lepo vesti.

Otrok preveč laže

Zakaj tega ne smete ignorirati?

Otrokove domišljije ne smemo zatirati, če pa otrok laže o osnovnih stvareh o sebi, potem je čas, da glede tega nekaj naredimo. Psihologi opozarjajo, da preveč laži pri majhnih otrocih lahko vpliva na njih tako, da ne bodo nikoli spoznali, kdo v resnici so, ampak bodo neprestano lagali in smatrali, da je to sprejemljivo.

Kako rešiti?

Pojasnite otroku, da je laganje slabo in da morajo vedno povedati resnico, pa čeprav je resnica nekaj slabega. Naučite ga, da če bo neprestano lagal, mu nihče več ne bo verjel in poskusite to narediti na primeru. Na primer, če otrok pogosto laže in ko vam reče, da je umil zobe, ga naženite, naj jih ponovno umije, ker mu ne verjamete in tako bo razumel lekcijo.

Yumama

Ocena:
[Skupaj: 70 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor