Kako ravnati s trmastim otrokom

Otrok, ki trmasto noče in noče poslušati, je lahko v določenih trenutkih prava nočna mora, še posebej takrat, ko noče storiti nečesa, kar je bolje zanj. Trmasto obnašanje lahko ustvarja napetost in poveča raven stresa za celo družino. Podajamo vam nekaj strategij, ki vam bodo pomagale, da boste v trenutkih trme pravilno ravnali z vašim otrokom.

Vir: Flickr - Lars Plougmann
Foto: Flickr – Lars Plougmann

Ne spodbujajte ga

Najprej morate poskrbeti, da otrok nikoli ne dobi tistega, kar hoče, ko se trmasto vede. V mnogih primerih starši povsem nezavedno dajejo pozitiven odgovor na trmasto vedenje, kar je v resnici nagrajevanje in otroka na ta način spodbujajo k neprimernemu vedenju. Namesto tega, da mu dovolite, da nadaljuje s svojim vedenjem, vztrajajte na posledicah ali grožnji, ki ste jo izrekli.

Na primer, če otroku rečete, da naj pospravi igračke, a on noče in se igra naprej, ni dovolj, da se samo pritožite in potem sami pospravite. Na ta način boste otroka naučili, da se splača biti trmast in neposlušen. Situacija se sama od sebe ne bo popravila, to morate vedeti.

Ustvarite rutino

Vzpostavljanje rutine v vsakdanjem življenju je zelo pomembno, tako za povsem majhnega otroka kot tudi za šoloobveznega. Otrok bo pri ustaljeni rutini vedel, kaj lahko pričakuje. Tudi vam bo veliko lažje organizirati celoten dan in svoj urnik boste lahko prilagodili vašemu otroku.

Ko opazite, da otrok v določenem delu dneva postane živčen in težko sodeluje, to pomeni, da potrebuje odmor. Prilagodite se in bolje se boste razumeli.

Postavite pravila

Otroku dajte jasno vedeti, kaj se od njega pričakuje ter kakšnih reakcij in vedenja ne boste prenašali. Pravila naj bodo kratka in jasna. Lahko jih obesite tudi na steno in pomagate otroku, da se jih drži.

Pogovarjajte se o občutkih

Trmasta reakcija ni vedno znak upora proti starševski avtoriteti, ampak je lahko izraz otrokove frustracije ali stresa. Odkrito se pogovarjajte z otrokom o tem, kako se počuti, mogoče bi rad samo povedal nekaj, pa ne ve, kako.

Ne kregajte se

Če se začnete kregati z otrokom, ko ima napad trme, boste situacijo le še poslabšali. Posvetite se mu in bodite potrpežljivi, saj boste le tako uspeli priti do njega. Opazujte otroka in poskušajte najti tisto, kar pri otroku izziva takšno reakcijo. Če odstranite vzrok ali oddaljite otroka od vzroka, mu bo to pomagalo, da se bo pomiril. Otrok se bo tako tudi naučil, kako se v življenju izogibati stresnim situacijam.

Vzpodbudite dobro vedenje

Starši na otrokovo trmo največkrat odgovorimo s kaznijo. Čeprav je res, da se mora otrok naučiti, da ima določeno ravnanje svoje posledice, bo kaznovanje težko kaj rešilo. Otroci, prav tako kot starši, najbolje reagirajo na pohvale in nagrade, medtem ko grožnje nikoli ne dosežejo želenega učinka. Motivirajte vašega otroka tako, da ga pohvalite vsakič, ko se lepo obnaša. Tako boste pri otroku spodbudili ponavljanje dobrega vedenja.

Več poslušajte in manj govorite

Trma je pogosto način, kako pri staršu doseči pozornost. Zato poslušajte vašega otroka, posvetite se mu, vzdržujte redno komunikacijo in uporabljajte prijateljski ton, ko je nervozen ali napet , da bi umirili situacijo. Otrokova trma se bo postopoma zmanjševala, ko bo začutil, da mu dajete dovolj pozornosti in da je pomemben.

Doma ustvarite mirno okolje

Dom mora otroku nuditi občutek udobja in sreče in naj vam bo to cilj pri izbiri vsega, kar se tiče doma. Bodite pozorni na tisto, kar je otroku všeč in ustvarite okolje, polno razumevanja in vzajemnega spoštovanja. Tako bo otrok imel svoj mir in bo pokazal pripravljenost na sodelovanje.

Bodite dober vzornik

Če se starši kregamo zaradi vsake malenkosti in se razburjamo za vsako stvar, bodo tudi otroci počeli enako. Starši smo tisti, od katerih se otrok največ nauči. Ravno zato je pomembno, da ste dober vzornik in da se vedete tako, kot želite, da bi se vedli tudi vaši otroci.

Dobro spoznajte vašega otroka

Da bi vedeli, kako obravnavati vašega otroka in kako ravnati v določenih situacijah, morate vašega otroka dobro poznati. Poskusite ga razumeti, saj boste tako lahko predvideli njegove reakcije in ne boste povzročali nepotrebnega stresa in frustracij.

Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor