Najboljša poletna domača naloga, ki jo lahko učitelj da svojim učencem

V Italiji imajo otroci zelo dolge poletne počitnice, saj trajajo polne tri mesece. Pred počitnicami vedno dobijo domače naloge iz nekaterih predmetov, da ne bi v tem času pozabili, kar so se med letom učili. V skladu s to prakso je profesor Cesare Catà, ki predava na gimnaziji Don Bosco v mestu Fermo, svojim učencem spisal domačo nalogo, ki je v trenutku postala viralna na vseh socialnih omrežjih.

Ta profesor namreč namesto običajnih vaj in nalog daje svojim učencem življenjske nasvete, misleč na njihovo psihično blagostanje pred “piflarijo”. Tu so njegove naloge.

 1. najboljsa-poletna-domaca-naloga-ki-jo-lahko-ucitelj-da-svojim-ucencemVčasih se zjutraj sprehodite vzdolž obale popolnoma sami – opazujte odsev sonca in razmišljajte o stvareh, ki jih imate v življenju najraje, počutite se srečno.
 2. Potrudite se uporabljati nove besede in besedne zveze, ki smo se jih skupaj naučili med šolskim letom. Več stvari kot jih lahko poimenuješ, več stvari si lahko predstavljaš, več stvari, ki si jih lahko predstavljaš, bolj si svoboden.
 3. Berite čim več. Vendar ne zato, ker morate. Berite zato, ker poletje navdihuje avanture in sanje, z branjem se boste počutili kot lastovke v letu. Berite, saj to je eden najboljših oblik upora, ki ga imate (za nasvete, kaj brati, se obrnite name).
 4. Izogibajte se stvari, situacij in ljudi, zaradi katerih se počutite slabo ali prazno: iščite spodbudne situacije in družbo prijateljev, ki vas bogatijo, ki vas razumejo in cenijo zaradi tega, kar ste.
 5. Če ste žalostni ali prestrašeni, ne skrbite: poletje, tako kot vse druge lepe stvari, lahko vznemiri dušo. Poskusite pisati dnevnik, da bi ponovno podoživeli vaše občutke (septembra jih lahko skupaj preberemo, če želite).
 6. Plešite. Brez sramu. Pred hišo ali v vaši sobi. Poletje je neke vrste ples in noro bi bilo se tega ne udeležiti.
 7. Vsaj enkrat vstanite zgodaj in poglejte jutranjo zarjo. Dihajte v tišini. Zaprite oči in bodite hvaležni.
 8. Čim bolj bodite telesno aktivni.
 9. Če srečate osebo, ki vas fascinira, ji to povejte z vso iskrenostjo in očarljivostjo, ki jo premorete. Ni pomembno, če bo to razumela ali ne. Če tega ne dojame, to samo pomeni, da ta oseba ni vaša usoda. Če pa dojame, bo poletje 2015 zlati čas za skupne sprehode (če vam to ne uspe, se vrnite na točko št. 8).
 10. Ponovno preberite zapiske z naših predavanj. Primerjajte stvari, ki smo se jih učili s tem, kar se vam dogaja v življenju.
 11. Bodite srečni kot sonce in neukrotljivi kot morje.
 12. Ne govorite grdih besed, bodite vedno kulturni in prijazni.
 13. Glejte filme s srce parajočimi dialogi (po možnosti v angleščini), da bi dopolnili vaše jezikovne spretnosti in vašo sposobnost sanjati. Ne dovolite, da se film konča z odjavno špico. Doživljajte ga skozi celo poletje.
 14. Naj bo bleščeča svetloba ali topla poletna noč, vedno sanjajte, kakšno bi moralo biti vaše življenje. V času poletja iščite moč, da nikoli ne bi odnehali in dajte vse od sebe, da bi uresničili sanje.
 15. Bodite dobri.

Profesor Catà ima tudi sam velike načrte za poletje. Kot prikazuje njegova Facebook stran, upa, da bo napisal svoj prvi roman, napisal je že 5 predstav po Shakespearejevih delih za festival, ki ga organizira na plaži in računa, da si bo pustil nekaj časa tudi za zabavo.

“Mislim da je poletje nekaj nepričakovanega in prelepega, kar je izven naše sposobnosti načrtovanja,” je napisal na svojem profilu. “Všeč mi je, da nimam načrtovane vsake podrobnosti in čakam, kaj bo zlati horizont poletja postavil predme.”

Foto: Flickr - Taylor Hand
Foto: Flickr – Taylor Hand

Ta, lahko rečemo, nepopravljivi romantik, svojim učencem svetuje, da se potrudijo uporabiti nekatere nove besede in izraze, ki so se jih skupaj naučili. Nekatere od teh besed so:

 • filozofija – ljubezen do modrosti
 • agape – nesebična, altruistična, duhovna ljubezen
 • nezavedno
 • nostalgija
 • ontologija
 • nihilizem
 • solipsizem
 • hermenevtika
 • humanistika
 • absurdizem

Med srce parajočimi filmi, ki jih profesor Catà svetuje svojim učencem, so: Breakfast at Tiffany’s, The Prince of Tides, The Notebook, One Day, The Bridges of Madison County in Shadowlands.

Kaj mislite o teh nalogah?

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor