Zakaj bi morali vaši otroci hoditi čim več bosi

Mnogi starši zelo radi kupujejo srčkane čevlje za svoje majhne otroke, vendar strokovnjaki opozarjajo, da to lahko škoduje razvoju otrokovih možganov. Najboljša možnost, pravijo, je enostavno pustiti otroke, da hodijo bosi.

Zakaj bi morali vaši otroci hoditi čim več bosi

Tracy Byrne, otroška podiatrinja (zdravnica, specializirana za zdravje otroških nogic), je pojasnila, da hoja bosih nog pomaga otrokom graditi mišice in vezi v njihovih stopalih. Prav tako je to potrebno za razvoj pravilne drže, povečuje moč in izboljšuje ozaveščenost otrok o stvareh okoli njih.

“Malčki držijo svoje glave pokonci več, ko hodijo bosi”, je še pojasnila. ” Ker so otroci bosi, dobivajo povratne informacije s tal, čutijo tla, kar pomeni, da ni toliko potrebe gledati navzdol, kaj je tisto, kar jih spravlja iz ravnotežja, da padejo.”

Nekateri dajejo bosonogi hoji še večji pomen in poskušajo to navado prenesti tudi v odraslo dobo.

Nara Petrovič, samostojni raziskovalec škodljivih navad, pisatelj, prevajalec, predavatelj, sonaravni kuhar, priložnostni maser, soustvarjalec lepšega sveta, predvsem pa ljubitelj življenja, našteje deset resnic o bosonogi hoji. Pa jih naštejmo.

  • osnovni razlog, da nosimo čevlje, je ta, da jih nosijo vsi drugi
  • zdrav čevelj ne obstaja
  • stopala so pomemben organ dotika
  • stopala so zelo odporna na mraz in vročino
  • stopala lahko dihajo le, ko so bosa
  • noben zakon ne prepoveduje bosonoge hoje
  • bosa stopala so temelj fizične lepote
  • stopala potrebujejo hojo in tek (in še kaj)
  • le z bosimi nogami smo elektro-magnetno ozemljeni
  • manj čevljev, manj stroškov

Zakaj bi morali vaši otroci hoditi čim več bosi

Spomnimo se

Sprehajati se bos po topli poletni travi. Le kdo ne začuti nekaj nostalgije ob spominu na svoje otroštvo in užitka ob tekanju naokoli bosih nog? Skoraj vsak se bo strinjal s tem, da je neizmeren užitek odvreči čevlje vsaj enkrat na toliko časa, stopiti bos in občutiti zemljo pod svojimi nogami.

Ste vedeli, da poleg že zgoraj omenjenih obstaja še veliko dobrih razlogov, zakaj spodbujati svoje otroke, da hodijo bosi? Ne samo občasno, ampak tako pogosto, kot je to mogoče? Bosa hoja je dobra za vse nas, majhni otroci, ki pa se še razvijalo in rastejo, imajo lahko od tega še toliko večjo korist.

Poletje je, toplo, spodbujajte svoje otroke, da so bosi čim več, ves čas, po možnosti. Moji otroci bodo, tako kot lansko leto, tudi letos večino časa preživeli bosi. Prav tako tudi midva z možem. Bosonoga družinica bo spet na pohodu. 🙂 Vedno imam sicer s seboj natikače oz. kakšno drugo obutev, v primeru, da se odpravimo v trgovino ali kakšne druge zaprte prostore z mrzlimi tlemi. Pa tudi neprijetno bi bilo, če bi nas poslovodja ali kakšen drugi vodja objekta nadlegoval zato, ker smo bosi.

Še vedno dvomite? Tukaj vam ponujam še pet razlogov, zakaj bi morali sezuti vaše otroke in jim dovoliti, da hodijo bosi, da čutijo tla, da se povežejo z naravo, da se pravilno razvijejo …

Dovolite stopalom, da zrastejo in se razvijejo tako, kot se morajo

Morda niste tega nikoli opazili, vendar čevlji v resnici spreminjajo obliko naših stopal v času našega življenja.

Ob rojstvu se človeško stopalo širi proti prstom. (Če pogledate stopalo novorojenčka, lahko opazite to obliko). Vendar pa je povprečno stopalo odraslega človeka širše na sredini in prsti so stisnjeni navznoter. Zakaj je to tako? Zato, ker so v vsem času nošenja čevljev le-ti spremenili obliko stopal.

Ljudje, ki živijo v kulturah, kjer je normalno biti bos, nimajo takšnih stopal, kot so naše. Njihovi prsti ostajajo narazen prav tako, kot to vidimo pri novorojenčkih.

Toda v naši kulturi obožujemo videz ozkih čevljev. Dejansko verjamemo, da je takšna oblika stopal, ki jih ustvarijo ozki čevlji, to, kako morajo stopala izgledati. Zato ne izdelujemo takšnih čevljev, ki bi sledili obliki stopal, namesto tega izdelujemo čevlje, katerim se morajo naša stopala prilagoditi. Pa četudi to pomeni trajno spremembo oblike stopal.

“Človeška noga je mojstrovina tehnike in umetniško delo.” (Leonardo DaVinci)

Strinjam se. Ne želim se mešati v to. Zato pustim svojim hčerkam, da sta bosi toliko časa kot je mogoče – da zaščitim njihova stopala in da jim dovolim, da se razvijejo tako, kot se morajo!

Zakaj bi morali vaši otroci hoditi čim več bosi

Spodbudimo otroke, da se naučijo zdrave in naravne hoje

Nošenje čevljev spremeni način naše hoje. In to ne na bolje.

Ko smo bosi, hodimo bolj nežno, s krajšim korakom, dajemo manj pritiska na pete. Naši prsti se oprimejo tal in pomagajo odriniti v naslednji korak.

Čevlji vse to spremenijo. Oblazinjenje podplatov nas spodbuja, da udarjamo s peto ob tla, kar ustvarja agresijo na naša kolena. Togost podplatov onemogoča stopalom prožnost. Čevlji so narejeni tako, da imajo dvignjen sprednji del, ki omogoča bolj tekočo hojo, ampak hkrati taka zasnova čevljev tudi dvigne prste, zato jih ne moremo uporabljati pri odrivanju, čemur so v bistvu namenjeni. Naši podplati zaradi napačnih gibov tako razvijejo popolnoma napačne mišice za premikanje naprej.

Vse to skupaj hojo spremeni v nenaravno, kar pomeni obremenitev za vse sklepe.

Če vztrajno obuvate otroke v čevlje že od vsega začetka, se bodo te nenaravne hoje naučili že zelo zgodaj. Nikoli ne bodo imeli priložnosti okrepiti prstov in tetiv na svojih stopalih, ki naj bi naredili večino dela pri hoji. Ko boste končno dovolili otroku, da odvrže čevlje in bos teče po zemlji, bo ta mišična atrofija povzročala otroku bolečino.

Dajte otroku možnost, da se naučijo pravilne in naravne hoje, tako da jim dovolite biti bosi, kadar koli  je le mogoče.

Zakaj bi morali vaši otroci hoditi čim več bosi
Foto: Flickr – Dana

Naj se otroci igrajo bosi, povečajte njihovo varnost

Vem, vem, vem. Glavni razlog, da starši otroka obujejo, je njihova varnost. Da zaščitijo njihova stopalca pred trdimi, ostrimi površinami. Moje mnenje pa je, da v večini primerov predstavlja obutev v resnici večjo nevarnost kot biti bos.

V mojih osebnih opažanjih otroci bolj pogosto in verjetneje padejo ali se spotaknejo, ko nosijo čevlje – še posebno kroksice ali natikače. Po mojem mnenju so natikači najbolj nevarna obutev, ki jo lahko daste otroku in definitivno mu bo bolje biti bos.

Ali bodo vaši otroci to poletje hodili bosi?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Če otrok pleza po raznih igralih, ste morda opazili, da ima bos veliko boljši občutek in boljši oprijem, kot če bi bil obut. Boso plezanje je vsekakor varneje kot plezanje v obutvi.

Večina obutev na splošno, še posebej pa natikači, naredi otroka bolj štorastega, saj obuti ne daje toliko pozornosti tlem. Natikači zahtevajo napor za premikanje naprej in se med hojo pod stopali premikajo in drsijo, tako da je noga manj stabilna.

Če bi že morala mojega otroka iz kakršnegakoli že razloga obuti na igrišču, bi poskusila dobiti obutev z mehkim podplatom, ki se jo da dobro pričvrstiti, kot so, mokasini, da bi še vedno lahko čutil tla pod stopali in bi varno ostal na nogah.

Kaj pa ostri predmeti? se vprašate. Ali noga ne potrebuje zaščite pred njimi. To je dobro vprašanje. Ampak po mojih izkušnjah so tisti otroci in odrasli, ki so navajeni hoditi bosi, bolj pozorni na podlago, po kateri hodijo. Ko hodimo bosi, podzavestno polj pazimo, kam bomo postavili stopala, opazujemo tla pred nami. In ker hodimo bolj nežno, ko smo bosi, zelo zgodaj začutimo, da stopamo na nekaj ostrega in hitro dvignemo nogo, da bi se izognili poškodbam.

Zadnjih pet let hodim skoraj izključno bosa in tri leta tudi moj otrok (razen pozimi, seveda) in noben ni utrpel kakršnih koli poškodb stopal z ostrimi predmeti. Pred kratkim sem prehodila celo mesto, z otroci redno hodimo bosi v park in tudi v knjižnico. Nikoli se ni zgodilo nič hujšega od malega trna v prstu. (Mamica, ki verjame v bose noge)

Zakaj bi morali vaši otroci hoditi čim več bosi

Manjša obraba čevljev

Moja hči je v svojem kratkem življenju imela le nekaj parov čevljev (vse rabljene). Vse je tako malo rabila, da bodo zlahka uporabne še za mlajše sestrice ali bratce.

To bi bil neumen razlog za boso hojo, če bi bil edini, a ima dober “stranski efekt”. 🙂

Bolj zdrava stopala

Bosonogo igranje

V čevljih se zadržujejo bakterije in se prenašajo na stopala. Čevlji so lepo, toplo in vlažno okolje, zelo primerno za razvoj bakterij in glivic, ki povzročajo dermatofitijo stopal, glivice na prstih in vraščene nohte.

Zato naj bodo otroci bosi. Sonce in svež zrak sta tudi za stopala dobra.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor