Ne vzgajajmo nehvaležnega otroka

Današnji otroci so tako vzgajani, da smatrajo, da imajo pravico do vsega; do najnovejšega telefona, najboljše športne obutve in podobno. Oni niso taki, ker so slabi, ampak zato, ker jih mi kot družba učimo, da je pomembnejše, kaj neka oseba ima, namesto tega, kaj ta oseba je. Ob tem pozabljamo še na eno zelo pomembno lekcijo – vrednost poštenega in napornega dela. Pozabljamo, da je vsakemu človeku pomembno, da se počuti koristnega, da bi bil resnično srečen. Poglejmo, kaj lahko storimo, da naš otrok ne bi bil nehvaležen.

 Foto: Flickr - Gep Pascual

Foto: Flickr – Gep Pascual

Bodite dober vzornik

Otroci ne bodo vedno naredili tistega, kar od njih zahtevate, bodo pa na koncu vedno postopali tako, kot to počnete sami. Če kupujete za razvedrilo in zato, da bi se zabavali, je velika verjetnost, da bo enako počel tudi vaš otrok. Če morate sami imeti najnovejši telefon, bo vaš otrok želel enako.

Otroka učite vrednot

Kaj je tisto, kar je vam pomembno? Ljudje, ki jih imate radi? Da nekaj prispevate vaši skupnosti? Da sledite vašim strastem? Prepričani smo, da vaši odgovori na ta vprašanja  ne vključujejo nobenih “stvari”. Otrokom je treba jasno povedati, kaj je v resnici pomembno. Pravite jim, katere so to vrednote, ki vas izpolnjujejo.

Dobro ocenite vaše nakupovalne navade in odločitve

Če opazite, da vaš otrok misli, da ima pravico do kopice materialnih stvari, razmislite o tem, kaj ga učite. Kupujete vse, kar zahteva, samo zato, ker lahko? Vaš otrok si zasluži stvari in povsem normalno je, da si jih želi, a ne smemo pretiravati. Naučite otroka, da spoštuje dogovor o tem, kaj kupovati. Pogovarjajte se z njim o tem, kaj mu je všeč in to dodajte na seznam želja. Predlagajte otroku, da sam “zasluži” denar za stvar, ki si jo resnično želi.

Otroku namesto daril dajte pozornost

Starši, ki se počutijo krive, da niso z otrokom preživeli dovolj časa, pogosto kupujejo darila. To je jasno opozorilo, da morate zmanjšati svoje obveznosti in postaviti drugačne prioritete. Vprašajte se, kaj je tisto, kar lahko danes počnete skupaj z otrokom, da bi vam bilo zabavno. Kaj bi še lahko počeli med tednom, da bi več časa preživeli skupaj? Otroci potrebujejo vas, ne pa vaših daril.

 Foto: Flickr - Pink Sherbet Photography

Foto: Flickr – Pink Sherbet Photography

Ne podkupujte otroka

Če se vam dogaja, da otroku dajete neke vrste podkupnino, da bi vas poslušal, je čas, da spremenite taktiko in ga kako drugače pripravite na sodelovanje. Občasne nagrade so v redu, a “korupcija” otroke uči o napačnih stvareh.

Uprite se sporočilu, da se srečo da kupiti

Kot starši se moramo zavedati dejstva, da nismo edini učitelji in vzorniki v življenju naših otrok. Televizija je, na primer, zelo močan učitelj in kar pride v uho vašega otroka, ima neposreden dostop do njegovih možganov. Peko reklam do otrok neprestano prihaja sporočilo, da je cilj v življenju imeti več denarja in še več stvari. Na koncu bo tisto, kar starši govorimo in kaj kažemo, imelo odločilno vlogo in prav zato ne smemo biti tiho. Pomembno se je soočiti s takimi sporočili in se potruditi, da ne pridejo do naših otrok.

Pojasnite otroku, da nakupovanje povzroča odvisnost

Lov, osvajanje in pridobivanje dajejo našemu organizmu dozo dopamina in adrenalina. Ta potreba je normalna, a moramo paziti, kaj lovimo, da pozneje ne bi padli v težave. Materialne stvari ne morejo naše potrebe po lovu zadovoljiti dlje od enega dneva. Zato pomagajte otroku, da se loti osvajanja pravih stvari, kot so to kakšen šport, kuhanje, branje, glasba in podobno. Pomembno je, da je to otrokova strast, nekaj, kar ga zelo zanima, saj se bo tako na koncu počutil nagrajenega.

Pomagajte vašemu otroku, da se nauči vrednosti dela

Otrok ki občasno nekaj malega dela, da bi nekaj malega zaslužil, zagotovo pozna vrednost denarja. Prav tako se uči, da s trdim delom lahko doseže svoje cilje. Otrok se mnogo več nauči s tem, ko denar sam služi, kot pa tako, da stvari enostavno dobi.

Foto: Flickr - Caitlin Childs
Foto: Flickr – Caitlin Childs

Naučite otroka, kako zaslužiti

Psihologi pravijo da se pri delu za zaslužek otroci učijo odgovornosti. Celo osemletni otrok, ki si želi igračko, jo lahko “zasluži”. Dajte otroku naloge, ki jih drugače ne pričakujete od njega in mu potem plačajte po “dogovoru”. Ne plačujte ga za vsakodnevne obveznosti.

Pokažite otroku, da je on odgovoren za poškodovane stvari

Otrok, ki mora sam od svojega prihranjenega denarja plačati za izgubljeno stvar, polomljeno igračko svojega prijatelja ali razbito okno,, se bo naučil ceniti tisto, kar ima. Tega nikakor ne bo dojel, če predvideva, da mu bodo starši enostavno “kupili drugo”. To bi morala biti povsem običajna praksa, zato ni potrebe po kričanju ali kakšni drugi vrsti kazni. Otroku morate samo pokazati, da od njega pričakujete, da sam uredi stvari.

Pokažite otroku pomen dajanja

Dajanje tistemu, ki dobi, pomeni veliko, prav tako pa dajanje prinaša veliko veselja nam. Človek se počuti vrednega, če prispeva k dobremu delu. Poleg tega je to odličen način, kako otroka več naučiti o ljudeh, ki potrebujejo pomoč. Lahko zbirate denar za dobrodelne namene in otroku dovolite, da se sam odloči, komu želi pomagati.

Spodbujajte hvaležnost

Obstaja mnogo načinov, kako naučiti otroka, kaj pomeni hvaležnost. En od najlažjih načinov pa je, da si vsak dan vzamete nekaj časa za pogovor o tem, za kaj ste danes hvaležni.

Izobražujte se in pogovarjajte se

Vaš otrok ne raste zavit v celofan, tako on kot vsi ostalo smo dnevno bombardirani s sporočili, da bo nakup tega ali onega naredil naše življenje lepše. To se dogaja tako pogosto, da je nemogoče ne pasti pod vpliv. Ampak, kam pa gredo stare stvari? Koliko ste seznanjeni z onesnaženostjo našega planeta in koliko o pomembnosti reciklaže? Berite o tej temi in se pogovarjajte o tem.

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor