Zdravilne rastline in začimbe, ki blagodejno vplivajo na zdravje otrok

Prehladi, vnetja grla, kašelj, trebušne viroze in še mnoge druge otroške bolezni se lahko ponavljajo druga za drugo. Zdravilne rastline in začimbe pa lahko blagodejno vplivajo na omenjene bolezni. A pomembno je, katere izberemo. Spodaj si lahko preberete, katere zdravilne rastline so vam lahko v pomoč in katere izbrati glede na bolezensko stanje, ki pesti vašega malčka.

Zdravilne rastline in začimbe, ki blagodejno vplivajo na zdravje otrok

Rastline s seznama so se izkazale kot izjemno koristne v boju z okužbami pri otrocih, pomagajo pa tudi izboljšati imunski sistem.

Bezeg

Bezeg je rastlina poznana po svojih značilnih dišečih cvetovih, ki se kasneje spremenijo v temne jagode. Bezeg je rastlina, ki odlično poskrbi za dvig imunskega sistema, deluje protivirusno in je primerna za otoke.

Šipek in hibiskus

Tako šipek kot hibiskus sta polna vitamina C, ki se, čeprav ju toplotno obdelamo (skuhamo) ne izgubi. Tako kot listi robide, sta tudi šipek in hibiskus odlično zdravilo za želodec in črevesje, ko vašega malčka tarejo trebušne viroze.

Kamilica

Le kdo ne pozna kamilice, te nežne rastline z značilnimi belo-rumenimi cvetovi. Kamilica uspešno blaži krče in bolečine, deluje protivnetno in proti alergijsko. Vsekakor kamilica spada med zdravilne rastline, ki jih je dobro imeti v domači lekarni.

Trpotec

Trpotec je zdravilna rastlina, ki ima močan antibakterijski učinek. Trpotec pomaga pri okužbah žrela in bezgavk, pomaga pri zdravljenju gnojne angine in zdravljenju driske, ki jo povzročajo različni virusi.

Janež in koromač

Tudi janež in koromač sta nepogrešljiv del domače zeliščne lekarne. Poleg tega, da pozitivno vplivata na izboljšanje prebave in zmanjšujeta napenjanje in krče, pozitivno vplivata tudi pri astmi, bronhitisu in vseh drugih vrstah kašlja.

Kopriva

Kopriva je res vsestranska rastlina. Lahko jo uporabljamo kot živilo, v prehrani (ste že poskusili ”špinačo” iz koprive?) in kot zdravilo. Koprivo bi morali kot hrano in zdravilo vključiti v prehrano otrok vseh starosti. Ker kopriva vsebuje veliko klorofila je bogata z magnezijem, kalcijem in železom (organskim), ki ga organizem lahko popolnoma izkoristi. Takšno železo pomaga organizmu pri gradnji močnega imunskega sistema.

Sol

Sol je živilo, ki ga uporabljamo kot začimbo in je neizogibna za pravilno prehrano otrok. Potrebno pa je paziti na količino in izbor zaužite soli. Strogo omejen vnos soli pri otrocih ni potreben, saj je natrij eden izmed bistvenih elementov, potrebnih za normalno rast.

Cimet

Cimet. Začimba, ki bi jo najbrž našli v vsaki kuhinji in jo pogosto uporabljamo pri pripravi slaščic. In kar je najboljše, otroci imajo cimet radi. Začimbne rastline so aromatične in vzpodbujajo apetit in to velja tudi za cimet. Zdravilen pa je zaradi svoje sestave, zato je priporočljivo, da ga v otrokovo prehrano vključite čim prej. Cimet namreč deluje protibakterijsko, protiglivično in protivirusno, poleg naštetega pa je cimet tudi močan antioksidant.

Peteršilj in zelena

Peteršilj in zelena sta rastlini z zdravilnimi lastnostmi, ki sta primerni, da ju v otrokovo prehrano vključimo že v prvem letu. Zelena spada med najbolj zdravo zelenjavo in vsebuje provitamin A, vitamine B, C in E, veliko kalija, natrija in magnezija, pa tudi kalcij in fosfor. Tudi peteršilj je zdrav, saj vsebuje veliko klorofila in je med drugim tudi vir energije, ki jo razvijajoči se otroški organizem zagotovo potrebuje. Medtem ko belo čebulo,  drobnjak in papriko v otrokovo prehrano vključimo tekom drugega leta starosti.

Mamaibeba

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor