Prtljaga iz otroštva – preživetvene strategije II. del

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Prtljaga iz otroštva - preživetvene strategije II. del

Piše dr. Tadeja Milivojevič Nemanič

V prejšnjem prispevku sem povedala, da smo se kot otroci zaščitili, da bi ostali povezani s starši.

V otroštvu je bil vsak tako ali drugače ranjen. Starši so nam dali največ kot so zmogli in znali, vendar se je kljub temu vsak kdaj počutil nerazumljenega, neslišanega, nepovezanega, nevrednega, nepomembnega. Zaradi teh nezadovoljenih potreb razvijemo preživetvene mehanizme, ki nam pomagajo preživeti.

Kako preživetvene strategije zgledajo v praksi

V terapevtski obravnavi se srečujem z mnogimi preživetvenimi strategijami, ki jih v grobem lahko razdelim na »maksimajzerske« in »minimajzerske«. Le te so si diametralno nasprotne. O tem, da se v isti situaciji lahko zaščitimo na 2 nasprotujoča načina, sem pisala v prejšnjem prispevku.

Sama velikokrat govorim o tem, da je zdrav človek v ravnotežju. To razložim z nihalom, ki mora biti (za moj prikaz😊) na palčki (ne na vrvici). V ravnotežju je palčka na sredini, takrat potrebuje najmanj energije. Če pa nihalo odmaknemo v eno ali drugo stran in ga tam zadržimo, za to potrebujemo več energije. Više kot je, več energije potrebujemo. In višje kot je nihalo, bolj je odmaknjeno od ravnovesja/psihičnega zdravja. Odmik nihala so naše preživetvene strategije in lahko so premočrtne ali nasprotne (glej prejšnji sestavek).

V nadaljevanju je le nekaj primerov, kako se lahko zaščitimo.

  • Nekdo se zaščiti z umikom, s tem da se čisto zlije z okoljem, da z ničimer ne izstopa, drugi pa je vedno v središču, vedno glasen.
  • Eden zgradi zid, ne navezuje stikov, se osami, drugi ima okoli sebe ves čas polno ljudi, je glavni šaljivec in zabavljač.
  • Eden se lahko zaščiti s tem, da začne verjeti, da je za vse kriv in odgovoren on sam, drugi vse zvrača na druge, sam pa je božji volek.
  • Eden, si naloži odgovornost za vse, drugi se jo izogiba v velikem loku.

Vse te zaščite so nam kot otrokom pomagale preživeti, v odrasli dobi pa nas nekatere začnejo motiti oz. imamo zaradi njih manj zadovoljujoče odnose. O tem bom pisala v zadnjih prispevkih tega tedna, jutri pa predstavim zadnji kovček: Imago.

Tjašina in Juretova zgodba

V tem prispevku bom orisala Tjašine in Juretove preživetvene strategije, v prihodnjih javljanjih pa še NJUN Imago ter kako so se njuni kovčki »zataknili« v partnerskem odnosu.

Tjaša se je kot mala deklica zaščitila s tem, da je okrog sebe zgradila zid, kamor niso mogli priti mamini komentarji in hladni pogledi. Pravzaprav za zid že zelo kmalu ni spustila nikogar več – niti svojih prijateljic. To je bil njen varen kraj. Varen, vendar tako zelo osamljen.

Že zelo kmalu se je naučila poskrbeti zase in odraščala je z mislijo, da se lahko zaneseš le na sebe in nikogar drugega. Da drugih pravzaprav ne rabi. Tudi to je bila njena preživetvena strategija. Hkrati pa je vseeno hrepenela po mamini ljubezni in upala je, da jo bo lahko dobila s tem, da bo pridna, vestna, marljiva, … Začela si je zadajati zelo visoke kriterije, vse v upanju, da jo bo mama opazila in pohvalila. Postala je perfekcionistka. In tudi to je bila njena preživetvena strategija.

Jure se je pred očetom zaščitil s tem, da se je naučil biti kar se da neviden, naučil se je umakniti, kajti le na ta način je lahko ušel očetovim kritikam in nejevolji. Umikal se je iz družine in  čedalje več časa je preživel zunaj, s prijatelji, ki pa so ga sprejeli in imeli radi.

Začel je verjeti, da so konflikti nevarni in da se mora konfliktom izogniti. Hkrati pa, če je bil res ogrožen, je eksplodiral: ven je prišel bes, jeza, kritika, grde besede … Tudi to je bila njegova preživetvena strategija.

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor