95% najstniška jeza sploh ni jeza (in kako to spoznanje uporabite v zakonu in sploh vseh odnosih)

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

95% najstniška jeza sploh ni jeza (in kako to spoznanje uporabite v zakonu in sploh vseh odnosih)

Ostre besede, odtujenost, loputanje z vrati, tišina, zapiranje vase in v sobo, kam je izginila povezanost?

Čeprav ste svojega otroka vzgajali v največji ljubezni, vam zdaj pred nosom zaloputne vrata, se noče pogovarjati z vami in je včasih prav naporen do sorojencev.

Toliko časa prebije na računalniku, da sem vam meša. V šoli popušča. Saj ste poskusili s prepovedjo, pa nič ne pomaga. Nič se ne spremeni, samo vajin odnos se zaostruje in je vedno bolj grenek.

Morda se vaš najstnik zapira vase, vas ne spusti blizu, ne izraža, kar ga boli, vi pa trpite z njim. Želite do njega, a med vama je steklena stena, preko katere ne zmoreta.

Čeprav si neradi priznate, v tem odnosu nastaja prepad, ki je vedno večji in vedno bolj boleč. Nočete, da bi otrok odšel od doma, vi pa ne boste povezani.

Če se ustavite in poglobite, vas vse to v bistvu spominja na vašo mladost, ko v družini ni bilo izražanja čustev, povezanosti, pristnega poslušanja, zaupanja v vas … ne glede na to, kako se se za to trudili ali se upirali. Vaša mlada ljubezen ni bila dovolj, odrasli niso znali in zmogli drugače.

Za to ste dali zadnjo kapljo energije, da bi bilo v vaši novi družini drugače. Dokler je bil vaš otrok še majhen, je še šlo … zdaj pa vse skupaj čisto prerašča vaše zmogljivosti.

Po eni strani ste jezni, po drugi strani vas je strah in po tretji vas boli. Klasični pristopi poskušajo v red spraviti vašega najstnika in to za vas ne deluje. Pa ne samo to.

Vi čutite, da je v njem in v vajinem odnosu nekaj več, da ima ta otrok posebno nalogo in prinaša nov način življenja.

Čutite, da mora obstajati pot, ki vas bo povezala in hkrati otroku dajala svobodo, ki jo potrebuje.

Glejte, tudi za vajin odnos obstaja rešitev! Vaš najstnik lahko zraste v kompetentnega in uspešnega odraslega in vaši odnosi so lahko lepi, pristni in povezani.

A pot, ki vam jo bom ta teden predstavila v seriji FB LIVE predavanj z naslovom “V 95% NAJSTNIŠKA JEZA SPLOH NI JEZA (in kako to spoznanje uporabite v zakonu in sploh vseh odnosih)”, ko sem hvaležna gostja v skupini, ne bo “popravljala” vašega najstnika.

Pomagala bo vsem v ožji in širši družini. Vsi boste iz morebitnih težav izšli bolj čustveno zdravi, iskreni in samozavestni.

Klasični pristopi za izzive z najstniki

Ko sem pripravljala projekt POMAGAJTE NAJSTNIKU IZRAZITI JEZO, sem se soočila z mnogimi pristopi, kako pomagati najstniku.

Najbolj sem se nasmejala enemu od (mnogih podobnih) člankov, ki je ponujal 15 nasvetov za najstnike, kako naj se umirijo.

Šel je nekako tako: “Če te prime, da bi eksplodiral, ne eksplodiraj.”

A resno?

Nisem vedela, da lahko pač ne eksplodiram, takrat ko me prime. Zakaj mi tega niso že prej povedali?

Šalo na stran. Če imate v družini najstnika ali koga drugega, ali pa ste vi tisti, ki radi eksplodirate, potem veste, da to ni tako preprosto. Če bi bilo, bi to že zdavnaj naredili.

Najbolj pa me je zabolel nasvet pedopsihiatra, ki je predlagal, da se najstnike, ki preveč izražajo jezo, umiri z zdravili. Verjemite, ne glede na vašo morda res zahtevno situacijo lahko pomagate na lepše, bolj prijazne načine.

Kaj deluje in kaj ne?

Tudi sama sem na svoji koži doživela nešteto grenkih trenutkov, ko nisem in nisem znala z najstnikovo jezo. To so bili trenutki, ko ni pomagalo ne sočutje, ne objemi, ne pogovor, pa tudi meje in strogost nista zalegla popolnoma nič.

To je vzpodbudilo moje raziskovanje, v katerem sem prišla do tega, kaj zares deluje pri najstnikih. Pa ne samo da ti pristopi vaše odnose krepijo, gradijo in da ste povezani kljub temu, da se najstnik osvobaja, s temi pristopi gradite najstnikovo samozavest, ga podpirate pri tem, da uspe v tem, kar zanima njega in da bo srečen.

Najbolj pomembna ugotovitev, ki jo lahko danes izpostavim, je, da to, kar izgleda kot jeza, največkrat sploh ni jeza. Ko se naučite razbrati, kaj najstnik izraža, boste lahko zares pomagali, pa ne samo njemu ampak tudi sebi.

Kajti čisto enako pomembno kot je to, da najstniku pomagate, je pomembno to, da ob pristopih, ki delujejo, najbolj rastete vi sami. Postajate čustveno bolj zdravi, bolj stabilni, zaradi tega boste bolj srečni in bolj uspešni.

Najstnik je namreč vaš najboljši učitelj, ki se uči z vzgledom in napel bo vse sile, da iz vas naredi starša, ki mu je zares vzgled.

Štirje tipi najstniške jeze

Raziskovanje, kaj deluje pri najstniški jezi, je pokazalo 4 tipe najstniške jeze.

Doživljate torej lahko:

  • eksplozivnega najstnika, ki izraža jezo jasno in glasno, prekomerno in večkrat na neprimeren način. To je najstnik, ki preizkuša vaše meje in vašo sposobnost, da mu stojite ob strani.
  • (ultra) senzitivnega najstnika, ki prav tako rad eksplodira, še posebej ob najbolj neprimernih trenutkih. Zaznava vse, se prekomerno odziva na svojo okolico in preizkuša vašo sposobnost iskrenega izražanja.
  • najstnika, ki jezo izraža posredno tako, da ne sodeluje doma ali v šoli oz. se kako drugače upira, velikokrat pa se spravlja na šibkejše, najraje seveda na sorojence. To je najstnik, ki gradi vašo sposobnost, da se ne zapletate v površino ampak pogledate v globino.
  • in najstnika, ki se zapre vase, utihne in nekako skuša preživeti, dokler ne bo odrasel in svoboden, občasno pa v svoji jezi sika neprijetne besedne puščice.. To je najstnik, ki krepi vašo sposobnost sočutja in sprejemanja čustev.

Najverjetneje imate doma opravka s celo kombinacijo teh načinov izražanja jeze.

Za vsak način izražanja jeze je potrebno ubrati majčkeno drugačen pristop, ki je preprost in deluje vedno, ne samo včasih in te pristope bomo skupaj predelali v predavanjih, ki prihajajo.

V vsakem najstniku boste lahko prepoznali ne le svojega otroka, ampak tudi svojega partnerja, družinske člane, prijatelje, in najbolj pomembno, SEBE.

Preden pa se v njih poglobite, bi rada poudarila, da celoten pristop, torej kako najstniku pomagati izraziti jezo, omogoča najbolj poglobljeno in učinkovito delo na sebi, kar si ga lahko zamislite.

Ta vsebina temelji na miselnosti, da je za ozdravljenje odnosa z otrokom/najstnikom ali nekom pomembnim potrebna osebnostna in čustvena rast v odnosu, in nasprotuje ideji, da je samo potrebno v red spraviti najstnika, pa bo vse drugače.

Verjamem, da smo skupaj pripravljeni na ta korak.

Skupaj z vami bom razbijala mite o najstniški jezi in o vseh odnosih in vam pomagala, da boste našli drugačno pot, pot, ki vas bo povezovala in ob tem krepila vas.

Kajti najstnik noče nič drugega bolj kot to – osebnostno močnega in čustveno zrelega starša, ki mu lahko pomaga v odraščanje v srečnega, samozavestnega in kompetentnega odraslega.

PS: Kar bom delila z vami, velja za vse otroke, tudi če še niso ali niso več najstniki. Še več, velja za vse odnose. Tako da bo učinek precej širši, globlji in močnejši in navdušena sem, da bomo potovali skupaj!

a sem, da bomo potovali skupaj!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor