Menstrualni počitek – je ta potreben?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Menstrualni počitek - je ta potreben?

Včasih med menstruacijo nisem počivala, ker nisem čutila utrujenosti. Moje menstruacije so večinoma potekale dokaj neopazno, brez bolečin. Počutila sem se v redu, in vedno sem bila dejavna tudi v dnevih menstruacije. Komaj sem čakala, da se zaključi, da mi ni bilo treba več skrbeti za vložke in tampone. Seveda, sedaj že veste, da me je doletel celovit prevrat, povezan z mojim ciklom, ko so se mi začeli pojavljati tesnobni in panični napadi ter izčrpanost.

In danes si ne morem predstavljati, da ne bi v času menstruacije počivala. Pa ne samo med menstruacijo, jaz počivam že nekaj dni pred menstruacijo, ko upočasnim in zmanjšam dejavnosti (to se zgodi povsem spontano: pride občutek, da se mi ne da ukvarjati z gospodinjstvom in s kuhanjem, da nimam veliko motivacije za zabavanje otrok, enostavno začutim, da rabim biti veliko sama s sabo), da se lahko pripravim na menstrualni čas. Tako že v času pred menstruacijo naredim mehek in postopen prehod k bolj umirjenim dejavnostim in potem prvi in drugi dan menstruacije večinoma počivam. To v praksi pomeni, da moram sprejeti določene kompromise glede urejenosti stanovanja, glede preprostosti obrokov za družino in nekoliko več neopranega perila ter dopuščam (z nekoliko materinske kontrol freak bolečine) tudi malo več uporabe ekranov pri otrocih.

Ker pa vem, da bo moja napetost ob prihodu menstruacije minila in da se bo po nekaj dneh pojavil nov zagon sveže energije, s katerim bom lahko v enem dnevu naredila vse za nazaj in za naprej (ker ženske smo lahko res noro funkcionalno storilne, samo pravi trenutek mora biti!), se ne obremenjujem več toliko glede malo bolj razpuščenega dvodnevnega stanja naše familije.

Menstruacija – čas povečane ženske moči

V času menstruacije smo odprte za globlje uvide o sebi. To je čas povečane ženske moči, pravijo Indijanke. V zvezi z menstruacijo je povezanih veliko tabujev in predsodkov. V evropski zgodovini se je uveljavilo prepričanje, da je ženska v času menstruacije nečista. V času ženske emancipacije in demokratizacije pa je zopet zrastlo zavedanje, da je čas menstruacije pomemben del ženskosti. Vendar to še zdaleč ni doprineslo k povečanju zavedanja o pomembnosti menstrualnega počitka, ampak se je s prevlado kapitalizma vloga menstruacije in ženskega cikla še bolj degradirala, pogled na menstrualne navade neevropskih kultur, kjer poznajo umik žensk iz družbenih aktivnosti v času menstruiranja, pa je že od nekdaj slabšalen. V številnih družbah se ženske v času menstruacije umaknejo v poseben prostor, kjer skupaj menstruirajo. Zahodna družba to doživlja kot segregacijo žensk, te ženske pa s ponosom povedo, da gre za umik, ki koristi tako njim samim kot tudi njihovim partnerjem in širši skupnosti.

Kako izvajamo menstrualni počitek

Če imaš časa na pretek, je to zelo lahko: predaš se navdihu menstruacije in počivaš ter delaš, kar ti paše. Glede na to, da je menstruacija čas, ko si bolj odprta za poglobljeno potovanje vase, lahko raziskuješ svoja čustva, svojo intuicijo, svoj um. Lahko se povezuješ z drugimi ženskami preko neposrednega ali spletnega druženja. Svoje misli in občutke lahko zapisuješ v dnevnik … V času menstruacije lahko uporabljaš več rdeče barve, da se povežeš s svojimi koreninami, lahko pa tudi uporabljaš modro in vijolično, da se povežeš s svoji intuicijo in z globljim energetskim vodstvom.

Če imaš časa malo in ne moreš dva dni počivati, potem počivaj, ko lahko. Ženske smo izvrstne v organizaciji življenja, sploh ko postanemo mame, saj je dejavnikov življenja in razpoloženja še toliko več. Vzemi si čas za menstrualni počitek tako, da prerazporediš ostale dejavnosti. Ne rabiš narediti vsega perfektno! Lahko tudi improviziraš in večkrat, ko boš izvajala svoj rdeči počitek, bolj bo to postala rutina in lahko boš začela dodatno prilagajati čas zase družinskim obveznostim.

Ali je treba nujno izvajati počitek med menstruacijo?

Vsaka naj počne, kar ji ustreza, saj je življenje pot, po kateri se srečujemo z različnimi različicami same sebe. Enkrat je čas za določene zadeve, drugič pa za kaj drugega. In tako rastemo vsaka po svoji poti, združene v ženskem ciklu. Mislim, da je počitek v času menstruacije koristen, ker ti da nov zagon, nekaj energije pa se naloži v tebi kot rezerva za obdobja, ko jo boš potrebovala. Menstrualni počitek (in počitek na splošno) je investicija. Zame je bil to eden od prvih in najbolj pomembnih korakov na poti regeneracije, ko sem se znašla v vrtincu čustvenih izzivov in izčrpanosti.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor