Osnova učnih navad so “red” in določeni rituali

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Največ težav pri vzgoji nastane prav v jutranjih in večernih urah, ko je potrebno otroka pripraviti k počitku. Veliko težav imajo starši tudi pri hranjenju, kdaj, kaj in kako se otrok prehranjuje.

Osnova učnih navad so "red" in določeni rituali

Naj bo vse to ritual, otroku naj bo jasno, da nekaj vedno poteka ob isti uri, na enak način. Ali bomo ob tem popustljivi, naj ne bo odvisno od našega razpoloženja, pač pa od v naprej dogovorjenega rituala. V naprej dogovorjen vrstni red opravil je vzgojni mehanizem. Otrok ve, kaj od njega pričakujemo in se počuti ob tem varno. Pomaga, če je ta ritual zapisan v sličicah, da otrok natančno vidi, kaj sledi neki dejavnosti.

Primer zvečer: sličica pospravljanje igrač, sledi sličica tuširanje, sledi sličica večerje, sličica umivanja zob, sličica pravljica, sličica lubčka za lahko noč.

Če v nekem trenutku vedno znova nastaja težava, npr. pri tuširanju, razdelamo tudi tuširanje v sličicah. Sličice lahko nariše sam otrok in jih prilepi na vrata ali na drugo vidno mesto. Otrok sledi sličicam in sam pogleda, katera dejavnost sledi. Zraven lahko uvedemo časovno igro – dodamo uro in se dogovorimo, ali mu na uri pokažemo, koliko časa ima za kakšno dejavnost. In tekmoval bo z uro. In zanj bo to igra.

S tem se izognemo konfliktom, našemu moraliziranju, otrok dobi sporočilo, da zahteve niso odvisne od našega razpoloženja. Otroku pa na konkreten način pokažemo, kako se načrtuje, kako dejavnosti sledijo ena za drugo. Otrok postopoma pridobiva občutek, kaj vse zmore, občutek samostojnosti in odgovornosti.

Podobno ga lahko navajamo tudi na to, kako se lotiti obveznosti za šolo. Urnik s sličicami za popoldanski čas je krasen pripomoček, s katerem otroka navajamo na redno, samostojno delo. Sličica z zvezki na mizi, sličica kako piše nalogo in ureja zvezke, sličica kako pripravi peresnico, sličica kako pripravi torbo. V urnik lahko dodamo tudi sličice z dejavnostmi, ki jih rad opravlja – kot spodbuda po nalogi, sličice kdaj in kako bo prosti čas preživel z nami, …

In zopet, tu je začetek načrtovanja in postavljanja ciljev, kar je pot do uspešnih in odgovornih oseb. In kar je najpomembneje, vse to lahko delamo z otrokom skozi igro.

Pa še to: naloga staršev je, da operejo športno opremo, jo spravijo na stalno mesto, naloga otroka pa, da si jo vzame in jo da v torbo. Že od 1. razreda lahko otrok pripravi torbo sam, pomagamo mu, da ima označeno posebej, katere dneve ima športno vzgojo.

Starši ob tem potrebujemo veliko mero vztrajnosti in doslednosti.

Kaj pa za vas pomeni rutina? Ali vas ubija, ali vam pomaga k uspešnemu funkcioniranju preko dneva? O tem se pogovarjamo z Nevo v fb skupini Odgovorno starševstvo. Če se ne želite izpostavljati, lahko vprašanje postavite anonimno. Vabljeni!

Neva Strel Pletikos

Neva Strel Pletikos

Sem univ.dipl.pedagog, prof.sociolog, transakcijska analiza – counsulter, NLP – praktik coach, s končnami dvoletnim usposabljanjem iz teorije izbire.

Vabljeni na mojo stran cor.si

Rezervirajte si termin za 20 minutno brezplačno svetovanje po telefonu. Ponujamo pa tudi druge oblike svetovanj glede vzgoje oziroma učnih težav. Prijavite se na naslov info@cor.si.
Neva Strel Pletikos
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor