Zakaj se vam ni treba učiti z otrokom

Zaskrbljenost zaradi ocen pogosto privede do razpada družin in krhanja odnosov, starši in otroci se odtujujejo drug od drugega, včasih za vedno.

zakaj-se-ni-treba-uciti-z-otroki

  • Naj ponovim še enkrat: ni se vam treba učiti z otroki! Ni jim potrebno pripravljati šolske torbe! Tudi vprašanje “kako je v šoli?” je odveč.  Tako krhate vaš odnos in končni rezultat je vedno negativen. Pa saj se lahko z otrokom tudi o čem drugem pogovarjate.
  • Otrok mora imeti svoj prosti čas, ko ne dela NIČ: 2-4 ure dnevno. Preveč ambiciozni, t.i. skrbni starši otroke preobremenjujejo: s tečaji jezikov, umetnostnimi delavnicami, prestižnimi športi … Od tega otrok dobi predvsem nervozo in vse, kar gre zraven.
  • V povezavi s šolo in učitelji bi morali biti na strani svojega otroka v pravem pomenu. Pazite na otroka. Ne bojte se slabih ocen, bojte se, da otroku ne priskutite šole in učenja nasploh.
  • Težko je povedati, kdo trpi za večjim psihičnim pritiskom: odličnjak ali cvekar. Odličnjaki, ki z muko nizajo petke, niso brezskrbni otroci in primanjkuje jim samozavesti.
  • Če se vaš otrok ni sposoben učiti sam, obstaja za to neki razlog. Lenoba s tem nima nobene zveze. Lenoba v psihologiji ne obstaja, ampak se smatra kot odsotnost motivacije in volje.
    Razlogi, da se otrok ne more učiti in sam delati domačih nalog, so lahko različni: povišan intrakranialni pritisk, povišan mišični tonus, psihična težava, ADHD. Namesto da večer za večerom sedite z njim nad učbeniki, bi bilo bolje najti in potem odpravljati pravo težavo.
  • So starši, ki želijo vzgojiti odgovornega, samostojnega, uspešnega otroka. In so starši, katerih cilj je popoln nadzor nad otrokom, ne glede na to v kakšno osebo bo ta otrok zrasel. Najpomembneje jim je natakniti povodec in ne popuščati.
  • Prepogosto se zaradi skrbi okoli ocen družine dobesedno razpadajo in se krhajo odnosi, starši in otroci se oddaljujejo drug od drugega, včasih za vedno. Najstniki s že tako občutljivi, meseci priprav po raznih inštitucijah in matematičnih društvih celi družini ostanejo v slabem spominu: vsi trpijo za nervozo in depresijo, kar izziva histerijo, bolezen in celo samomor.

Kako se izogniti vsej tej zmedi ali vsaj malce omiliti posledice?

Mislim, da se moramo osredotočiti na ljubezen in trajne vrednote.

Pomislite, da bodo ocene in izpiti kmalu pozabljeni, edino, kar bo pomembno, je, če ste ali niste ohranili bližino, zaupanje, razumevanje in iskren odnos z otrokom.

Ker lahko se dobi petico, ampak izgubi hčerko. Lahko se opravi vse napredne tečaje, vpiše na prestižno fakulteto, a se nepovratno izgubi polnost medsebojnih odnosov.

Mihail Labkovski

Mihail Labkovski je končal psihologijo v Moskvi, doktoriral v Jeruzalemu. Kariero je začel kot učitelj in šolski psiholog, 30-letne izkušnje je nabiral predvsem kot družinski psiholog, zadnjih 20 let pa vodi radijske oddaje na temo odnosov med starši in otroki, odvisnosti, ljubezni do sebe … Njegova zelo obiskana predavanja o vseh teh in podobnih temah spominjajo na javne konzultacije.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor