Razvoj enoletnika

Dojenček se je v prvih dvanajstih mesecih že precej razvil. A razvoj enoletnika prinaša še veliko vznemirljivih mejnikov in dogodkov in tako postane njegovo življenje, potem ko je spregovoril prve besede in naredil prve korake zelo vznemirljivo in zanimivo. Za njih se začenja povsem nova dogodivščina.

Razvoj enoletnika
Razvoj enoletnika

Nekateri ponosni starši radi dosežke svojih otrok na dolgo in široko komentirajo in se hvalijo, kaj vse njihov malček že zmore, zato se vam kaj hitro lahko zazdi, da njihov otrok že obvlada igranje klavirja, klepeta v francoskem jeziku in rešuje težke matematične uganke, medtem ko vi le tiho in s ponosom opazujete ter spremljate vašega malčka, kako je ponosen in zadovoljen sam s seboj pravkar sestavil stolp iz 4 plastičnih kozarčkov.

Resnica pa je, da se otroci razvijajo različno hitro. Nekateri določene veščine osvojijo prej, nekateri kasneje. In edino kar resnično šteje je to, da se lahko veselite in praznujete vsak mali veliki dosežek, ki ga vaš otrok osvoji. Le kaj je lahko bolj vznemirljivo kot pa opazovati vašega malčka, ki je pravkar naredil svoje prve korake …

Kaj lahko pričakujete v otrokovem razvoju od 12. meseca dalje

V spodnjih alinejah si lahko preberete nekaj dogodkov, ki jih lahko pričakujete od vašega enoletnika:

  • samostojna hoja, brez pomoči, četudi bo le-ta še vedno malo majava
  • vstajanje brez opore na pohištvo ali z vašo pomočjo
  • na stvari in osebe, ki ga bodo zanimali, bo pokazal s prstom
  • govorjenje dveh ali treh prepoznavnih besed
  • premišljeno spuščanje igračk na tla in nato iskanje le-teh

Moj otrok je sramežljiv. Naj me skrbi?

Nekateri otroci so že po naravi bolj zadržani, sploh če so v bližini neznanci. Zato morda potrebujejo malce več vzpodbude, ko pride do situacij, ko so potrebne socialne veščine. To je povsem normalno in z nekaj vaje in priprav na takšne dogodke oz. srečanja boste lahko pomagali vašemu malčku, da se v družbi ljudi (tudi nepoznanih) zacveti in zasije.

Kako? Organizirajte igralne zmenke ”ena na ena” pri vas doma. To bo vašemu malčku v veliko večjo pomoč kot pa druženje v večjih skupinah otrok. Otroka s tem, ko mu pripovedujete, kdo pride in kaj se bosta lahko igrala (npr. zlaganje lesenih kock v stolpec ipd.), že vnaprej pripravite na igralni zmenek. Tako bo pripravljen na obisk in se ga bo veselil.

Kako otroku pomagati, da se še naprej razvija?

Enoletniki naravnost obožujejo zlaganje igrač, radi gradijo iz kock ali zlagajo stvari v zabojčke. Vse to jim je v pomoč pri razvijanju fine motorike.

Opogumite in vzpodbujate vašega enoletnega otroka h kreativnosti. Naj uporablja voščenke, barvice in skuša risati. Pečete piškote? Dajte mu košček testa in naj se igra z njim in ga oblikuje v čisto unikaten piškot.

Da bi še bolj vzpodbudili in prebudili otrokovo kreativnost, se igrajta igro vlog. Vsak naj oponaša drugo žival.

Kupite mu otroško hoduljo. Hodulja mu bo pomagala, da se bo počutil vedno bolj prepričanega sam vase in vse bolj samozavestnega za samostojno hojo.

Igra je en izmed najboljših načinov, ki pomaga otrokom, da se naučijo novih veščin. Telesne, socialne, čustvene in miselne veščine lahko krepite s pomočjo različnih iger.

Nikar ne primerjajte!

Se še spomnite? Vaš otrok bo določeno veščino osvojil točno takrat, ko jo bo zmogel. Nič prej in nič kasneje, ampak vse ob svojem času. Zato nikar ne primerjajte razvoja vašega enoletnika z razvojem drugega enoletnika misleč, da vaš malček zaostaja v razvoju. Čisto vsi otroci so si med seboj različni in se zato različno hitro razvijajo. Na primer,  vsi pričakujejo, da bo njihov otrok shodil že pri 12. mesecih. Strokovnjaki pa kot zaostanek in zamudo smatrajo le v primeru, da vaš otrok ne shodi do 18. meseca starosti. In tudi tedaj, pri 18. mesecih starosti, je še vedno lahko povsem normalen čas za prve korake za nekatere ”zamudnike s hojo”. Zato – ne skrbite. In bodite pozorni le na to, da ko bo vaš malček le dosegel nov mejnik v svojem razvoju, to tudi temu primerno praznujte. Veselite se skupaj z njim in mu pokažite, da mu je uspelo nekaj pomembnega.

Vseeno zaskrbljeni?

Če ste vseeno zaskrbljeni in se želite prepričati da je z vašim enoletnikom vse v redu, zakaj ne bi obiskali njegovega pediatra? Pogovorite se z njim, zaupajte mu vaše strahove. In skupaj bosta prišla do zaključka, ali je z vašim malčkom vse v redu in le potrebuje malce več časa, da osvoji določene veščine ali ne.

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor