Rojevam???

V filmih in na televiziji je začetek poroda vedno dramatičen. Voda odteče z velikim pljuskom in otrok je na poti. V resničnem življenju pa ni nujno, da so znaki tako očitni, da bi takoj vedele, da boste kmalu postale mame.

rojevam

Ženske začetek poroda začutijo različno. Za nekatere se prične počasi, z ogromno opozorilnimi znaki, za druge pa v trenutku, brez predhodnega opozorila. Če niste prepričane, je najbolje, da pokličete zdravnika ali patronažno sestro.

Tukaj pa je nekaj stvari, na katere ste lahko pozorne, da bi porod hitro prepoznale.

Imate popadke?

Vaša maternica se krči in razteza, ko se pripravlja, da bo iztisnila vašega otroka. To povzroči menstrualnim krčem podobne bolečine. Bolečina se stopnjuje, ko se bliža konec poroda. Če se vaši popadki stopnjujejo, so bolj pogosti in postajajo vedno bližje drug drugemu, ste najverjetneje v začetni fazi poroda.

Če vaši popadki niso redni in se z menjavo pozicije pomirijo, imate najverjetneje Braxton-Hicksove popadke. To niso pravi porodni popadki, pač pa priprava telesa za pravi čas.

Pravih popadkov ne more nič prekiniti in se vztrajno jačajo ter so si s časoma vse bližje. Trajajo pa od 30 do 70 sekund.

Vas boli hrbet?

Bolečine v hrbtu so med nosečnostjo pogoste. To je možno zaradi dodatne obremenitve hrbta in trebušnih mišic ali zaradi spremembe postave. Ponavadi pomagajo topli ali hladni obkladki ali masaža.

Med porodom pa vas lahko boli v spodnjem delu hrbta in vas obenem grabijo krči, ki se ne omilijo ali prenehajo. Lahko so tudi del popadkov. Bolečina se ponavadi prične na hrbtu in se pomika okoli vašega telesa proti sprednji strani.

Vam je odtekla voda?

Vaš otrok raste v varni vrečki, polni tekočine, ki ji rečemo plodovna vreča. Ta poči, ko je čas za porod. Takrat lahko po vaši nogi priteče cel »slap« vode ali pa vas požgečka le nekaj kapljic.

Če ugotovite, da vam je odtekla voda, pokličite svojega zdravnika. Pomembno je, da v tem primeru preidete do porodnišnice v najkrajšem možnem času, da se prepreči možnost okužbe in prav verjetno je, da se bo vaš porod zelo hitro in aktivno stopnjeval.

Ne glede na to, če vam je voda odtekla ali ne, ste lahko v fazi rojevanja. Včasih morajo plodovno vrečo prebosti zdravniki z manjšim plastičnim kaveljčkom. To pospeši porod oziroma ga, v kolikor je potrebno, prične.

Ste imeli kaj sluzi podobnega izcedka?

Med nosečnostjo je vstop v maternico zavarovan s sluzastim čepom. Ko se maternični vrat razširi in zmehča v pripravi na porod, se ta čep odlušči in odpade. Ponavadi ga zaznate kot manjši rozasti ali rjavkasti želeju podobni izcedek. Lahko se izloči ves naenkrat ali večkrat po delih. To pa se seveda vse lahko zgodi veliko časa pred pričetkom aktivnega poroda.

Ste odprte in zmehčane?

Da se dovolj raztegne in naredi prostor za vašega otroka, se mora maternični vrat stanjšati in povečati. Ko slišite zdravnika govoriti o tem, koliko je vaš maternični vrat zmehčan in odprt, boste vedele, da govori o tem. Vaš maternični vrat mora biti odprt vsaj 10 centimetrov, preden lahko pričnete s potiskanjem otroka na svet.

WebMD

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor