Porod v vodi – kaj pričakovati

Ko pomisliš, da tvoj otrok lebdi devet mesecev v toplem in mokrem zavetju plodovne vrečke, se porod med namakanjem v bazenčku ali banji zdi popolnoma primeren. Kako na boljši način olajšati otroku prehod v svetel in glasen svet kot pa v razmerah, ki so mu do sedaj pomenile dom.

Porod v vodi - kaj pričakovati

Porod v vodi je tisti, pri katerem vsaj del poroda preživite v bazenu, polnem tople vode. Zapomnite si, da tudi če samega rojstva ne želite opraviti v vodi – ker bi se počutile nelagodno ali bolnišnica tega ne dovoljuje – bi lahko bil začetek poroda v vodi sproščujoč.

Kljub temu, da patronažne sestre porod v vodi po večini sprejemajo, se ga zdravniki ne poslužujejo pogosto – najbrž zato, ker nobena znanstvena raziskava še ne potrjuje koristi v drugem stadiju aktivnega poroda, ko se otroka potiska na svet. Še več, roditi otroka v vodi zanj predstavlja nevarnost za redke, a velike težave. Ne glede na vse pa se vedno več mamic in porodničarjev poslužuje tega načina kot v korist za mamico in dojenčka. Berite dalje in izvedite osnovne informacije glede poroda v vodi, ki vam bodo pomagale pri odločitvi, če je to prava izbira za vas.

Prednosti poroda v vodi

Poleg lepega sprejema otroka v svet, porod v vodi v prvih stadijih – ko se odpira maternični vrat in pričnejo popadki pridobivati na pogostosti in intenziteti, preden se otroka potiska – lahko pripomore k:

 • zmanjšanju bolečine oziroma potrebi po anesteziji
 • skrajšanemu času poroda
 • občutku kontrole
 • ohranjanju energije
 • zmanjšanju učinka na presredek
 • zmanjšanju potrebe po epiziotomiji (tega se načeloma danes izogibajo v vseh primerih, ne glede na to, kako oziroma kje rodite)

Slabosti poroda v vodi

Ker otroci v maternici ne dihajo, naj bi v teoriji otrok zadihal takoj, ko pride iz vode na zrak, kakorkoli pa Ameriški kongres porodničarjev in ginekologov (ACOG) opozarja, da lahko zadrževanje v vodi v času poroda privede do dojenčkovega vdiha v vodi, ki bi potencialno lahko privedel do zapletov, kot sta utopitev ali zaužitje mekonija. Poleg tega ACOG opozarja tudi, da se porod v vodi resnično še ni izkazal za koristnega tako za mamico kot za otroka.

Kdaj ne morete roditi v vodi

Ker je onemogočeno spremljanje stanja zarodka z elektronskimi napravami ves čas, je porod v vodi opcija le, če je nosečnost potekala brez kakršnihkoli zapletov (v nasprotnem primeru bi otrok lahko takoj po porodu potreboval takojšnjo medicinsko pomoč, ki je najboljša v bolnišnici). Zato porod v vodi odsvetujejo vsem, ki:

 • Imajo za sabo že kakšen težak porod, vključno s carskim rezom
 • Imajo kronične bolezni, kot so hipertenzija, diabetes ali herpes – slednji se v vodi še hitreje širi
 • So imele v nosečnosti razne zaplete, kot sta na primer nosečniška sladkorna bolezen in preklampsija
 • Nosijo otroka v medenični poziciji (takšna nosečnost se večinoma konča s carskim rezom)
 • Pričakujejo več kot enega otroka
 • Se jim porod sproži predčasno, ker to v večini primerov pomeni, da bo otrok takoj, ko se rodi, potreboval posebno nego in opazovanje.

Porod v vodi – kje?

V Sloveniji so začeli porod v vodi izvajati leta 1995. Če se odločite za porod v vodi, potem vam to omogočata porodnišnica Postojna in porodnišnica Murska Sobota.

Preden dobite dovoljenje za porod v vodi, zahtevajo poleg običajnih preiskav tudi ugotavljanje okuženosti s hepatitisom B in C in virusom HIV, saj zaradi vode obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka.

Kako poteka porod v vodi – izkušnja mamice

Z možem sva se odločila, da bom rodila v vodi. Ker sva izvedela, da ima Postojnska porodnišnica nudi to možnost poroda, sva se kar takoj napotila tja. Razkazali so nama porodno sobo z banjo, ki je večja,  trikotne oblike, z naslonjali za roke in glavo in šobami za masažo. Prijazna babica nama je predstavila celoten postopek od naročanja do poroda. Naročiti sva se morala en mesec pred predvidenim rokom poroda. Dan pred terminom poroda sva z možem odšla v Postojnsko porodnišnico. Imela sem rahle popadke, vendar se nisem odpirala. Dobila sem tabletko za pospešitev poroda in ob treh ponoči mi je po aktivnih sprehodih odtekla voda. Vendar še vedno nisem bila dovolj odprta. V vodo greš šele, ko si odprta 5 cm. Ob desetih zjutraj sem bila končno pripravljena za v vodo. V vodi bolečine popadkov ne izginejo, niti ne popustijo, popadki so še vedno isti, oziroma se stopnjujejo, ko gre proti koncu poroda. Ker pa ni ostalega pritiska več na telo (na mizi me je vse tiščalo), se vse skupaj lažje prenaša. V banji tako lebdiš in si osredotočen samo na popadke in dihanje. Temperatura vode je 37 stopinj. Poskusila sem se čimbolj sprostiti in porod se je začel odvijati. 2 do 3 krat sem potisnila in glavica je bila že zunaj. Potisnila sem še enkrat, ni šlo. Na pomoč je priskočila sestra, se mi uprla na trebuh in fantek je bil rojen. V vodo. Babica ga je v vodi spretno obrnila in potegnila ven. Če bom še kdaj noseča, se bom še enkrat odločila za Postojno in porod v vodi. (mamica)

Cena poroda v vodi je v Postojni  170 €.

Preden se odločite za porod v vodi, se  dodobra seznanite s prednostmi in možnim tveganjem ter se o tem pogovorite z izbranim ginekologom.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor