Sončne opekline pri otrocih – naravni pripravki za blaženje

Če vašega otroka sonce opeče, poskrbite, da pije dovolj tekočine, saj sončne opekline dehidrirajo. Prav tako pa se mora otrok izogibati soncu, dokler se opekline ne pozdravijo. Če je sončne opekline dobil otrok, mlajši od enega leta ali pa ima mehurje, hude bolečine, je preveč miren oz. ima vročino nad 38,5 °C ,potem takoj obiščite pediatra. Pri blažjih opeklinah pa lahko poskusite katerega od naslednjih naravnih pripravkov.

Sončne opekline pri otrocih - naravni pripravki za blaženje
Foto: Erin Stevenson O’Connor

Led

Vrečko ledu ali zmrznjene zelenjave ovijte v mehko brisačo in jo položite na opeklino. Nikoli ne dajajte ledu neposredno na kožo, saj lahko povzroči ozebline in še več škode.

Hladna voda

Namakanje v hladni (vendar ne prehladni) vodi, tuširanje ali obkladki odvzemajo toploto in bolečino. Ne drgnite kože in ne uporabljajte izdelkov kot so kopalna olja, mila ali peneče kopeli.

Aloe Vera

Gel iz notranjosti tega kaktusa lajša nelagodje, pospešuje celjenje in vlaži kožo. Lahko kupite čisti aloe vera gel v lokalni lekarni ali pa dajte list kaktusa na pol in ga položite direktno na kožo, če ga imate pri roki.

Med

To lepljivo snov so uporabljali za zdravljenje sončnih opeklin že stari Egipčani. Raziskave kažejo, da med lahko deluje bolje od nekaterih antibiotičnih krem in pospešuje celjenje, zmanjšuje vnetje in minimizira bolečine.

Prosena kaša

Drobno mleta prosena kaša (prodaja se kot koloidna ovsena kaša) deluje protivnetno, ko jo damo v vodno kopel. Pripravite si sami svojo proseno kašo, tako da instant ali navadno proseno kašo zmeljete v mešalcu dokler ne postane fina in gladka. Otrok naj se namaka v mlačni vodni kopeli, v katero ste dodali skodelico prosene kaše.

Nepozebnik

Zmočite krpico ali bombažno gazo s tem protivnetnim krčilom in ga nanesite na kožo tri do štirikrat na dan za 20 minut. Tako boste zmanjšali bolečine in srbenje.

Mleko

Krpico ali bombažno gazo namočite v hladno mleko in jo postavite na pordelo kožo. Tako boste naredili proteinsko zaščito, ki bo lajšala nelagodje in nižala temperaturo kože.

Soda bikarbona ali koruzni škrob

Namakanje v vodni kopeli, v katero smo dodali sodo bikarbono ali koruzni škrob, lahko lajša vnetje in srbenje.

Jabolčni kis

Ocetna kislina v jabolčnem kisu blaži bolečine, srbenje in vnetje. Zlijte skodelico belega jabolčnega kisa v mlačno vodno kopel in naj se v njej otrok namaka.

Koriandrovo olje

Raziskave kažejo, da vtiranje koriandrovega eteričnega olja v opečeno kožo lahko zmanjša vnetje.

Jeanette

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor