Starševstvo po travmatični izkušnji – definicija spolne zlorabe

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Starševstvo po travmatični izkušnji - definicija spolne zlorabe

V tednu gostovanja Klavdije Slapar smo raziskovali izzive s katerimi se soočajo starši, ki so doživeli travmatično izkušnjo. Bolj natančno smo se osredotočali na starše, ki so v otroštvu ali kasneje doživeli spolno zlorabo.

Program tedna:

 • definicija spolnega nasilja
 • vpliv spolne zlorabe na doživljanje nosečnosti in poroda
 • materinstvo in spolna zloraba
 • očetovski izzivi in spolna zloraba

Definicija spolnega nasilja

Čeprav je definicija spolne zlorabe oziroma spolnega nasilja dostopna na vsakem koraku, se še vseeno pogosto ženske in moški, ki so zlorabo preživeli sprašujejo, če je to kar se je zgodilo res bila zloraba.

Tako zelo močno spolna zloraba zaznamuje posameznika, da je včasih prav težko uporabiti besedo zloraba za vse to, kar se je zgodilo. In da, kot je razvidno spodaj, zloraba je lahko verbalna, psihična ali fizična. Tako besede kot dejanja ranijo. »Pa saj se me je samo dotikal na teh mestih …« ali »Tako se fantje pač hecajo, ne bodi občutljiva …« sta le dva pogosta stavka kako zlorabo minimaliziramo – tako mi kot družba kot tudi žrtve same.

Odlomek iz mojega diplomskega dela o definicijah spolnega nasilja:
»O spolnem odnosu govorimo, kadar si osebi želita spolnosti in se zanjo odločita brez fizične, psihične, ekonomske ali druge prisile; v nasprotnem primeru govorimo o nasilju (Zloković in Dečman-Drobnjič, 2007). Na voljo je več različnih definicij spolne zlorabe oziroma spolnega nasilja. Eno prvih definicij, ki opisuje spolno zlorabo, sta Barbara Kavemann in Ingrid Lohstäter leta 1984 zapisali v knjigo Väter als Täter (slo. Očetje kot storilci); in sicer, spolna zloraba je »… vse tisto, kar nekemu dekletu pokaže, da ni zanimivo in pomembno kot človek, ampak da lahko moški prosto razpolaga z njo; da postane pomembna s tem, ko je omejena na spolni objekt; da je telesno privlačna in ima vse potrebno, da povzroči pri moškemu »poželenje«. V okvir spolne zlorabe spada vsak nedovoljen poseg v dekle, najsi bodo to skrivni, previdni dotiki, ki jih mora prenašati ali sama »izvesti«, izsiljeni oralni odnos ali pravo posilstvo. Poleg omenjenega zraven spadajo tudi otipavanje in »strokovno« ocenjevanje razvijajočih se telesnih oblin, otipavanje prsi ali nastavka prsi, povezanega z zaničljivimi pa tudi dobrohotnimi ocenami, da se dekle zdaj razvija v žensko in s tem postaja privlačna kot spolni objekt.« (Kavemann in Lohstöter, 1984, cit. po Waiss in Galé, 2001)

Ameriško psihološko združenje ali APA (2016) opisuje spolno zlorabo kot vsako nezaželeno spolno aktivnost, pri kateri izvajalec uporablja silo, grozi ali izkorišča dejstvo, da žrtev nima možnosti odločanja. Spolna zloraba je praviloma dejanje, ki se ponavlja (Frei, 1996).«

Čeprav je večina žrtev ženskega spolna in so storilci po večini moški, to še ne pomeni, da je vedno tako.

Vrste zlorab

Telesna spolna zloraba
Kot telesna oblika spolne zlorabe se štejejo spolni odnos, vaginalna ali analna penetracija s prsti ali objekti, oralni stik, poljubljanje ter dotikanje žrtve ali pa dejanje, ko storilec prisili žrtev, da to stori njemu. Prav tako gre lahko za:
 • siljenje v spolne odnose z živalmi,
 • drgnjenje spolovila ob genitalije žrtve,
 • spolno suženjstvo in trpinčenje;
 • spolno nadlegovanje vključno z zahtevami po spolnih odnosih v zameno za npr. službo, višjo oceno ipd.;
 • trgovanje z belim blagom in prisiljevanje v prostitucijo;
 • izsiljena nosečnost;
 • prisiljena sterilizacija, splav;
 • prisiljena poroka;
 • pohabljanje genitalij.
Oblik telesne spolne zlorabe je toliko kot je zlorab, ki so se dogodile. Četudi katera od oblik zgoraj ni opisana, še ne pomeni, da ne spada pod to obliko zlorabe. Enako velja za naslednji dve obliki.
Psihična spolna zloraba
Psihična spolna zloraba vključuje razkazovanje genitalij, vojerizem, vsiljivo zanimanje za otrokov ali mladostnikov spolni razvoj ali siljenje otroka/ženske/moškega k ogledu pornografskega gradiva oziroma opazovanju spolnih aktivnosti, skrivno slikanje otroka/ženske/moškega.
Verbalna spolna zloraba
Verbalna spolna zloraba vključuje erotično prigovarjanje/pogovarjanje, obtoževanje otroka/ženske/moškega, da je »seksi«, »lahka« ali da se »obnaša kot prostitutka« oziroma uporaba drugih neprimernih izrazov, ki se tičejo spolnosti. Ta oblika spolne zlorabe se od normalnega erotičnega odnosa v partnerskem razmerju razlikuje v tem, da pri ženski namesto pozitivnih čustev izzove negativna, kot so sram, nelagodje, občutek krivde, saj jih storilec izreče z namenom, da žrtev poniža, užali, razvrednoti. Kot verbalna oblika spolne zlorabe se šteje tudi poniževanje človeka na račun njegove spolnosti, npr. moškega nekdo ponižuje zaradi težav z erekcijo, ipd.
*V zapisu so uporabljeni delčki iz diplomskega dela, ki sicer ni dostopen preko spleta.
V nadaljevanju si preberite, kako lahko travmatična izkušnja spolne zlorabe vpliva na stisko v zgodnjem poporodnem obdobju.
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Klavdija Slapar

Sem mama dveh otrok, študentka Zakonskih in družinskih študij in diplomirana babica. Odkar sem prvič stopila v stik z nosečnicami, porodnicami in družinami nasploh, izvajam razna predavanja, šole za starše, skupine za mamice, svetovanja za nosečnice s partnerji ter za starše, ki se soočajo predvsem z izzivi zgodnjega poporodnega obdobja, ipd. Sem ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini odgovarjam na anonimna vprašanja članov. Poleg tega sodelujem tudi pri projektu Sočutno varstvo otrok. Moj osnovni interes je ozaveščanje, raziskovanje in svetovanje na področju spolnih zlorab, predvsem v povezavi z obporodno oskrbo ter prenatalnim in postnatalnim obdobjem. Prav tako iz teh področij pripravljam tudi magistrsko nalogo, saj menim, da je miren in sočuten začetek življenja nekaj kar si zaslužijo vsi otroci kot tudi starši, ki se ob rojstvu otroka soočajo z različnimi izzivi ter lastnimi ranami iz otroštva.

Dodaj odgovor