Osebna rast = pot do HVALA, MAMA. To, po čemer hrepeniš

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Naši gumbi, na katere otroci, partner, tašča, tast, starši pritiskajo, so dejansko vrata do našega notranjega sveta bolečin, ki ga v sebi nosimo že nekaj časa.

Ko sem enkrat na delavnici vprašala, kaj so jim v otroštvu govorili, ko so se jezili ali jih kaznovali, sem zabeležila sledeče odgovore:
* Včasih me je mama ignorirala nekaj tednov .
* Lena si, samo bereš, nekega dne boš končala v psihiatriji.
* Iz tebe nič ne bo.
* Da bi bilo bolje da ko me je rodila da bi me vrgla v kontejner. Še danes boli, čeprav imam s starši še danes lep odnos.
* Da je še žival boljša od mene, ker bolj uboga in je bolj pridna, velikokrat tepena in kaznovana. Jaz svojih otrok še enkrat nisem udarila, v to sem se zaklela še preden sem postala mama. Zaklela sem si da svojih otrok ne bom vzgajala tako kot so mene starši.
* Kdo bo s tabo zdržal.
* Da se ne znam sploh pogovarjat. Kadar sem želela svoje mnenje povedat, so rekli da se vedno derem, kričim…
* S tebe ne bo nič nikoli ker se samo igraš namesto da bi se učila, pospravi že sobo, pospravi igračke, a se spet igraš, ničesar ne znaš.
* Ni posebnega stavka, samo za vse sem bila za vse kriva, nič prav naredila.
* Taka si kot hudič.
* Ko sta se starša ločila me oče ni hotel blizu in mi govoril, da smrdim po mami. Večkrat sem se umaknila in spomnim se občutka krivde in osamljenosti.
* Da sem bila spočeta ponesreči … da ji je zal, da me je rodila … Res je pa, da sem bila upornik … po svoji glavi
* Spomnim se, da če se je ati zjezil, da so njegove besede bolele bolj kot če bi me udaril.

So pa to tudi vrata do nove verzije sebe, po kateri hrepeniš. In vse to je povezano s TEMELJEM 3 – tvoja osebna rast.

Osebna rast = pot do HVALA, MAMA. To, po čemer hrepeniš.

Vzgoja ti daje priložnost na vsakem koraku, da se vračaš nazaj k svoji avtentičnosti in k temu, kar si izgubila. Torej te vzgoja vrača nazaj k sebi. Jazbeci, o katerih ves čas govorim, so ti na tej poti lahko s svojimi petimi resnicami izjemno vodilo in ti dejansko pomagajo, da iskreno gledaš vase in svoj svet spreminjaš.

Zaradi vzgoje, ki smo je bile deležne, smo na nek način »izgubile« sebe. V sebi smo zgradile predstavo, da moraš biti nekdo drug, ker taka nisi dovolj dobra.

Gre za to, da naši starši v nas niso znali videti in ceniti našega bistva, tega, kar res smo. To pa zato, ker tudi njih ni nihče tega učil. Na poti odraščanja se tako v nas pogosto izgubi tista radost in navdušenje nad tem, kdo si. Vedno nekaj manjka. Iščeš nekaj, iščeš drugi del. To drugo ti tudi partnerstvo ne more dati. Del tega, kar iščemo, najdemo mame v materinstvu in otroku, vendar moramo z otrokom skupaj rasti, drugače lahko zgradiš preveliko navezanost in ga potem težko spustiš v življenje.

Kaj pomeni osebna rast?

Najprej vzgajaš sebe, svoj notranji svet misli in čustev, ker iz tega so sestavljeni vsi tvoji vzorci, blokade, boleče izkušnje, stare rane, prepričanja. Ko vzgajaš sebe, gledaš vedno samo vase in na to, kako se na zunanje reči odzivaš, kako reagiraš.

Zato smo najprej govorile o nezadovoljstvu, ker je to velik vir vsega tvojega notranjega dogajanja. Ravno tako smo zato v drugem temelju govorile o tem, da postajaš mirna. S tem prehajaš do tretjega temelja, ki je priložnost, da na vsake koraku lahko spremeniš sebe.
Če se v tebi vsakodnevno vrtijo iste misli, isti dialogi, iste poti, se ne bo nič spremenilo, ker se ti v sebi ne spremeniš. Tako se ujameš v iste notranje vzorce. Posledično začnemo v to verjet, da je to resnica.In tako prenašamo iste reči naprej, dokler se ne odločimo, da bomo drugače.

In ko se odločiš, da boš drugače, greš vedno čez 4 korake L.O.V.E., o katerih sem ti že pisala.
L – LISTEN – poslušaj, resnično poslušaj osebe, ne svoje notranje razlage!
O – OBSERVE – opazuj, resnično v situacijah opazuj, dihaj in ne reagiraj takoj! Vroča juha ni ok!
V – VULNERABLE – točka bolečine in rasti, opazuj in poslušaj naprej, počakaj, sedaj si ranljiva, rasteš iz svojih vzorcev, počakaj!
E – EXPRESS – izrazi se, čas, ko iščeš v sebi nov način reagiranja, izražanja, kreiraš novo sebe.

Osebna rast tebe in kreiranje nove verzije tebe, ko presegaš stare vzorce se dogaja v točki ranljivosti. In tega nas je ženske najbolj strah. Dejansko pa imamo tam največjo moč. Več o vsem tem sem napisala v knjigi Mami, nekdo v moji glavi pravi, da…
Spomni se, da tudi metulj ali piščanček gresta preko »bolečine«, ko lezeta iz starih omejitev bube ali jajčne lupine.

Alex Pin

Alex Pin

Sem Aleksandra - Alex Pin. Del moje poti je pisanje knjig predvsem za otroke. Pišem pa tudi za starše o drugačnem pogledu na vzgojo in o jazbecih ter otrokovih supermočeh.

Po poklicu sem učiteljica in 10 let sem delala v šosltvu,10 let kot coachinja, sedaj pa najraje pišem knjige in pomagam mamicam, da najdejo svojo avtentičnost in sebe v vzgoji.

Seveda se je tudi meni obrnil svet na pravo mesto, ko sem poslala mama. Dobila sem novo poslanstvo, da naučim otroka vere vase za življenje. Potem je nekega dne sin pri svojih štirih letih rekel: »Mami, nekdo v moji glavi mi govori, da sem slab fant.«

Tako se je začela moja pot zavestnega, pozitivnega, odgovornega starševstva ob jazbecih in supermočeh.

Sem avtorica več inovativnih knjig za otroke, skozi katere otrokom in odraslim kažem pot do samozavedanja, pomagam staršem pri vzgoji in osebnem razvoju, predvsem pa jim želim vlivati vero vase, jih učiti, kako okrepiti vztrajnost, odločnost in samozavest.

Čutim, da je moja pot prižigati lučko pri starših, ker s tem prižgemo luč prihodnosti.
Alex Pin
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor