Kako v letu 2021 v vaši družini razviti več hvaležnosti

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako v letu 2021 v vaši družini razviti več hvaležnosti
V tem tednu vam bomo predstavili možnosti kako v letu 2021 čutiti več hvaležnosti.

Kako v družini razviti več hvaležnosti, kaj sploh hvaležnost je in zakaj je vlaganje v hvaležnost dobra naložba? Ampak kako smo začeli mi? To je naša družinska zgodba.
Se je začela s korono? Ne. (smeh)

Zvočni zid je prebila pred približno 2 letoma. Vrnili smo se domov iz trgovskega centra po večjem nakupu, tistem, ko otroci kar naenkrat vse prerastejo, ti pa ne veš ali bi kupil vse naenkrat, v eni trgovini ali bi šel še pogledat kam drugam…. Vmes seveda še kričanje in jok pri vsaki drugi polici z igračami, tako da se ob prihodu domov sprašuješ zakaj nisi šel sam in ali nisi kupil preveč.
Polni vtisov ter utrujeni sedemo za mizo k večerji. Vprašanje pa: “Mami, ati, kdaj pa gremo zopet v trgovino?” Utrujena od vseh podvigov čutiva kako se nama nabira para v ušesih. Trudiva se ostati mirna in vprašava: “Zakaj pa?” “Ja, da bomo kupili še več igrač in kiklic.” Ja, priznava, lonec ni zdržal pritiska. Uspela sva le, da nisva uporabila tiste najbolj nerazumljive primerjave – “veš, ko sem bil jaz majhen…”.

Ponoči nisva najbolje spala. Spraševala sva se, kaj za vraga delava narobe in ali so to vrednote, ki jih spodbujava v naši družini in pri sebi? Opazila sva, da se to neko “nezadovoljstvo” ne pojavi samo pri materialnih stvareh, ampak tudi na drugih področjih in ne samo pri otrocih, ampak tudi pri nama. Proti jutru je slika postajala bolj jasna, nič ne delava narobe. Samo nekaj manjka! Nekaj ne počneva. Kaj pa lahko počneva? 

Analitični um se je seveda zadeve lotil precej znanstveno in raziskovalno, a izkupiček je bil, da je potrebna redna praksa ter da ima največji potencial hvaležnost. Kaj je hvaležnost? Precej več, kot sva mislila 2 leti nazaj.

Kaj je hvaležnost?

Čustvo, vrlina, vrsta obnašanja, značajska lastnost? V znanstvenih člankih se raziskovalci sprašujejo kako bi sploh najbolje opredelili hvaležnost. Vsi pa se strinjajo, da z izražanjem hvaležnosti potrjujemo kaj je dobrega v našem življenju. Največ raziskav se nagiba v smer čustva.

Kako hvaležnost vpliva na boljše počutje?

Vpliv hvaležnosti na posameznikovo življenje je vroča tema med raziskovalci. Več kot 70 znanstvenih študij na priznanih univerzah v svetu kaže, da zapisovanje in spremljanje hvaležnosti pomembno izboljša posameznikovo dobro počutje, poveča veselje in pozitivno razpoloženje. Si pripravljen poskusiti?

Ne hvaležnost sama po sebi, ampak vaše aktivno ukvarjanje s svojo hvaležnostjo vam bo spremenilo življenje in izboljšalo vaše počutje. Zakaj? Hvaležnost je globoko zasejana v človekovo duhovno in filozofsko zgodovino. Poleg tega pa raziskave kažejo, da ima hvaležnost zasnovo tudi v našem biološkem ustroju, v strukturi naših možganov, DNA in celo razvoju otroka. Torej ne preseneča, da biti hvaležen vpliva dobro na celo naše telo!

Kako lahko nekaj kar mislimo in pišemo vpliva na naše telesno počutje?
Raziskovalci v takšni primerih primerjajo subjektivne odgovore posameznikov npr. boljša kakovost spanja, manjša utrujenost, boljše razpoloženje ter merljive parametre njihovega telesnega stanja npr. nižji krvi tlak, nižji holesterol, nižji kazalec hemoglobin HbA1c, število hospitalizacij. Te raziskave kažejo, da se ob rednem zapisovanju zakaj smo hvaležni naše telesno počutje izboljša. Bolje spimo in smo čez dan bolje razpoloženi. Ker se lažje držimo zdravih navad in smo bolj sproščeni, pa se izboljšajo tudi merljivi telesni parametri (npr. nižji krvni tlak, nižji holesterol …)

Mi pišemo – in naše telo je v boljši formi!
Boljše počutje seveda ne pomeni samo, da je naše telo v boljši formi. Z zapisovanjem hvaležnosti boste zagotovo bolj zadovoljni, bolj srečni in bolj optimistični in bolj pozitivno naravnani. Te vplive hvaležnosti namreč preučujejo v največ raziskavah. In, da! Vse od naštetega drži. Zagotovo bo tako vaš dan še lepši!

Dokazali so namreč, da lahko orodja hvaležnosti dobro vplivajo na vaše počutje še pol leta po njihovem izvajanju. Da, prav ste prebrali – še 6 mesecev po tem ko ste nekaj naredili, bo to dobro vplivalo na vas!
In za kaj si hvaležen/hvaležna danes?

Kako hvaležnost doseže naše večje zadovoljstvo, srečo in optimizem

Z zapisovanjem hvaležnosti boste zagotovo bolj zadovoljni, bolj srečni in bolj optimistični in bolj pozitivno naravnani. Zagotovo bo tako vaš dan še lepši! Dokazali so namreč, da lahko orodja hvaležnosti dobro vplivajo na vaše počutje še pol leta po njihovem izvajanju. Da, prav ste prebrali – še 6 mesecev po tem ko ste nekaj naredili, bo to dobro vplivalo na vas!

Kako?

Najprej, naši možgani imajo zanimivo lastnost, da se navadijo na stvari. Saj veste, danes in jutri so novi čevlji super, po jutrišnjem pa so samo še eni izmed naših čevljev. Raziskovalci so to poimenovali “hedonska prilagoditev”. Naši možgani uporabljajo to funkcijo na vseh področjih. Najprej nam naši možgani ob vsakem dobrem napredku v našem življenju sporočajo, da smo neizmerno srečni, čez čas pa pozabijo, da smo sploh napredovali ali kaj pridobili ali da smo sploh bili takrat srečni. Prepoznavanje ljudi, stvari, dogodkov, za katere smo v našem življenju resnično hvaležni , je za naše možgane smerokaz na kaj se naj osredotočijo. Tako lahko iz danih trenutkov prejmemo največje zadovoljstvo in radost, ki nam ga trenutek lahko ponudi.

Dober primer za “hedonsko prilagoditev” je tudi naše partnersko življenje in poroka.
Da, tudi tukaj možgani delujejo po svoje. Za poroko so na primer ugotovili, da leto dni pred in po poroki zadovoljstvo v odnosu izjemno naraste, nato pa se naši možgani prilagodijo in zadovoljstvo se izravna. Pari, ki izrazijo hvaležnost drug drugemu, so opisali, da naslednji dan čutijo večje zadovoljstvo ter se čutijo bolj povezani. Dolgoročno pa, da dojemajo, da je partner bolj odziven za njihove potrebe, partnerja vidijo v boljši luči in se čutijo bolj ljubljene. Saj je preprosto – čeprav vemo, nam in našim možganom dobro dene, če so nam lepe stvari tudi povedane.

Pa pri otrocih? Novejše študije nakazujejo, da se koncept hvaležnosti razvija že pri malčkih, koliko izražajo hvaležnost pa je odvisno od tega koliko je vidijo, slišijo ter čutijo. Laže so ocenili vpliv hvaležnosti pri najstnikih, pri katerih so opazili večji interes za šolo, boljše odnose, večje zadovoljstvo s šolanjem ter tudi večji občutek smisla v življenju, vendar le, če najstnik hvaležnosti ni dojemal kot opravilo.

Ampak kako to deluje?

O pozitivnih čustvih in pozitivni psihologiji beremo že skoraj na vsakem koraku. Kadar hvaležnost obravnavamo kot čustvo, jo uvrščamo v to skupino pozitivnih čustev. Predvidevajo, da nam hvaležnost razširi obzorja, spremeni smer naših misli in nas spodbudi, da smo kreativni, igrivi in utrdimo svoje socialne stike in prijateljstva. Kadar se soočamo z izzivi, pa hitreje najdemo dobre načine rešitve izzivov in prej pogledamo na težave iz pozitivne plati.

Ampak to še ni vse! Hvaležnost nas tudi motivira, da se potrudimo izboljšati dobre navade npr. več gibanja, pomoči drugim… In tudi tako napredujemo kar nas še dodatno motivira. Čeprav morda težko ubesedimo ali tudi opazimo, pa je hvaležnost dokazano globoko povezana tudi z dvema od treh naših osnovnih psiholoških potreb. Ko bo hvaležnost postala del vašega vsakdana, boste tako tudi zagotovo zadostili 2 vašim osnovnim potrebam – po povezanosti in avtonomnosti.

Kako torej hvaležnost vpliva na naše dobro počutje, srečo, zadovoljstvo? Med prebiranjem raziskav opazimo, da vpliv izvira tako iz našega biološkega ustroja, osnovnih psiholoških potreb, kot tudi notranje motivacije in še kaj se bi našlo.

Ne čakajte na dokaze, začnite zapisovati zakaj ste hvaležni že danes!

V nadaljevanju si preberite prispevek Metoda za razvijanje hvaležnosti

Doris Polak Kuder 

 

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor