Na kaj pomislite ob besedi “učenje”?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Na kaj pomislite ob besedi "učenje"?

Piše Lea Čerin

Kakšne asociacije vam vzbuja beseda »učenje«? Kdaj se učite? Vsak dan ali pa ste z učenjem prenehali tisti hip, ko ste v roke dobili spričevalo/diplomo in prestopili prag OŠ, SŠ ali fakultete … in niste več pogledali nazaj?

Zakaj nam sama beseda »učenje« vzbuja neprijetne asociacije? Zakaj šolarji pri popoldanskem obiskovanju treninga košarke ali tečaja tujega jezika aktivno sodelujejo, pri pouku pa ne? Zakaj so sposobni gledati film dve uri brez prekinitve, ne morejo pa slediti pouku 45 minut?

Učiti se začnemo že zelo zgodaj, od tistega trenutka, ko smo se rodili. Pomislimo na majhne otroke, male radovedneže, ki jih zanima vsaka podrobnost, ki jih obdaja! Majhni otroci so tako zvedava bitja, da jih imenujemo kar ‘mali zakajčki’. Zakaj ta zvedavost po nekaj letih šolanja pri mnogih nekako izpuhti?

Odgovor se zdi enostaven – otroci so zvedavi, ker odkrivajo svet z vsemi svojimi čuti (tip, vonj, okus …) na igriv, zabaven način. V predšolskem obdobju spoznavanje okolice niti ne pojmujemo kot učenje.

Pravo učenje se začne v šoli, kjer ga začnemo pojmovati kot resno delo. Igra in učenje se ločita. Velik del pouka temelji na pomnjenju podatkov, ki jim v realnem svetu ne vidimo vrednosti. Ne mi ne šolarji. Nenadoma mora otrok, željan zabave in igre, sedeti in poslušati ter si zapomniti ogromno novih podatkov in informacij. Da bi si vse te podatke zapomnili, se morajo NAučiti učiti – kako se učiti.

Načrtno učenje kot ga prakticiramo v javnem šolskem sistemu, naj bi postalo del vsakdana. Pomoč staršev je skoraj (nujno) potrebna. Kdaj in koliko pa je odvisno od posameznega otroka.

Da bi otrok pri učenju bil učinkovit, mora poznati različne učne tehnike in jih uriti. V tem tednu boste spoznali, da samo podčrtavanje, izpisovanje in branje na glas, ni dovolj ali pa je celo neučinkovito.

Kako ste se učili vi in kako se učijo vaši otroci?

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Cerin

Sem žena in mama trem deklicam ter ustanoviteljica Rumene hiške. Otrokom in staršem svetujem pri učenju, da bo le-to učinkovito in zabavno. Vsak otrok ima svoj naravni način učenja. Če ga pri učenju upošteva, je le-to bolj uspešno. Če so otroci pri učenju bolj uspešni, pa so tudi bolj zadovoljni sami s seboj. Cilj Rumene hiške je otroke naučiti predvsem samostojnega učenja, na sebi lasten in zabaven način.

Dodaj odgovor