Starševstvo kot način življenja

V tem tednu bova z vami v fb skupini Odgovorno starševstvo Jerneja in Klemen Renko. Vse, kar bova napisala, je preverjeno na lastnih izkušnjah in izkušnjah staršev, ki so vključeni v intenzivne programe, ki jih ponujava.

Starševstvo kot način življenja

Pišeta Jerneja in Klemen Renko

Vsi mi imamo namreč nekaj skupnega: našim otrokom je bil že ob rojstvu naložen velik izziv. Lahko jim rečete otroci s posebnimi potrebami, lahko otroci s težavami v razvoju, lahko otroci s primanjkljaji, lahko pa preprosto junaki. Ker to tudi so. Ti otroci morajo za to, da premagujejo svoje težave, trenirati veliko več kot otroci, ki nimajo težav. In mi, starši, smo tisti, ki jim lahko najbolj pomagamo.

Vsa zanima, kako? Vsak dan, vsaj 3 ure na dan, nekateri tudi več. Brez izjeme. Pripravimo načrt z aktivnostmi, ki otroke spodbujajo, da napredujejo na grobo- in finomotoričnem področju, senzornem ter intelektualnem področju. Pri vsem tem morajo otroci uživati, zanje mora biti vse to igra, mi pa moramo sprejeti vlogo motivatorja in animatorja. In v resnici so napredki izjemni.

Pri tem pa se postavlja vprašanje, kako starši pri takem načinu življenja (dopoldan služba, popoldan aktivnosti z otrokom) zdržimo tak tempo? Ali za nas to pomeni napor ali dodatno gorivo, ki našemu življenju daje smisel?

O tem bomo govorili v tem tednu … Seveda bo tematika namenjena VSEM staršem, ne samo tistim, ki imamo otroke s težavami v razvoju. Pogosto se namreč dogaja, da mnogi starševstvo doživljajo kot večno odpovedovanje, pomanjkanje časa zase, žrtvovanje.

Mogoče pa boste prav v tem tednu našli odgovor, kako lahko vaša vloga starša postane nekaj najlepšega, kar se vam je sploh kdaj lahko zgodilo.

Starševstvo kot način življenja

Vsakodnevno nas obkrožajo sugestije, da si moramo vzeti čas zase, da je to nujno potrebno za zdravje, zadovoljstvo, srečo. Popolnoma se strinjam. Vprašanje pa je, kako si besedno zvezo čas zase razlagamo. Za nekatare je to tek, joga, klepet s prijatelji …

Se pa situacija vsekakor spremeni, ko postanemo starši. Za starševstvo se odločimo največkrat zavestno. Torej sprejmemo, da se bo naše življenje nekoliko spremenilo. Vsaj tako bi moralo biti.

Niso pa čisto vsi na to pripravljeni. Nekateri se namreč počutijo, da se neprestano žrtvujejo za otroka, da se odpovedujejo svojim konjičkom, da zase nimajo nobenega časa, da niso svobodni. Popoldanske aktivnosti z otrokom jih tako izčrpavajo do onemoglosti, namesto da bi jim vlivale življenjsko energijo.

To pa ne pomeni, da se nič ne da spremeniti. Preprosto je treba spremeniti pogled na situacijo: to, kar razumejo odpovedovanje, morajo začeti sprejemati kot življenjsko priložnost, nov način življenja. Starševstvo mora postati hobi, eno samo veselje, čas, ko razvijamo domišljijo, kreativnost, empatijo in smo poleg tega še fizično aktivni.

Otroci čutijo razpoloženje staršev. Čutijo naše veselje, pozitivno energijo, pripravljenost za delo, prav tako pa čutijo tudi jezo, žalost, slabo voljo. Ob slednjem otrokom manjka varnosti, lahko imajo občutek krivde, posledično se razvija nizka samopodoba.

Kakšen oseba bo otrok in kako uspešen bo v življenju, je v veliki meri odvisno od vzgoje.

Marko Juhant pravi, da je najpomemnejši ČAS, ki ga posvetimo otroku. »To ni enotedenski program 20 minut, vsakodnevno. To je čas, ko se kuha, ko se pospravlja, vzgoja pravzaprav poteka cel dan … To ni vzgoja, vzgoja je tisto vsakodnevno, tiho, rutinsko. Jaz temu pravim železni red.«

 

Latest posts by Jerneja in Klemen Renko (see all)
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok. Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.

Dodaj odgovor