Odrasla mama

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Odrasla mama

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Ta del nas je ZELO POMEMBEN! Še posebej pri postavljanju mej. In ta premik iz Kritične mame (o tem bom še govorila), ki je v svojem jedru nemočna in ne-varna za otroka, v Odraslo mamo, ki je jasna, odločna, vztrajna, spoštljiva, avtentična in uporablja osebno govorico, je izredno pomemben. V kombinaciji z Negujočo mamo (tudi o njej bom še govorila) je tisto, kar otrok potrebuje, ko potrebuje mejo in kadar ima čustven izbruh. To, da smo jasne odločne, a hkrati varne, otroku omogoča, da sčasoma čustveno dozori in da si ob nas zgradi mehanizme samoregulacije.

Taka mama je v glasu in drži jasna, odločna, vztrajna, a še vedno spoštljiva. Ne guba čela in ne gleda kot sokol. Odrasla mama je tisti del nas, ki sprejema informacije, znanje, nove teorije, išče orodja in nove ustrezne načine, kako graditi stik z otrokom in kako graditi varne odnose. Odrasla mama je tista, ki pritisne »pavzo«, ko se začnejo oglašati drugi deli in ima zmožnost, da zavestno aktivira negujoči del sebe (Negujočo mamo), da umiri sebe in da je ljubeča tudi do sebe, ko to potrebuje.

Kar zdajle poslušate, beleži vaša Odrasla mama in ta del je tisti, ki bo izbral, kaj boste skušale uporabili v vsakodnevnem življenju in kaj ne. Seveda boste postavljene pred mnoge izzive, ker se bodo v različnih situacijah oglašale še vse vaše druge mame, ampak Odrasla mama je tista, ki bi morala biti zgrajena in močna do te mere, da bi lahko vedno ali vsaj čim večkrat ustavila lastno nezaželeno vedenje, kadar bi katera od drugih ne-varnih mam začela preveč prevzemati krmilo.

Odrasla mama meje postavlja otrokovi starosti primerno, razume, da je v prvih letih izrednega pomena, ne le to, da otrok »uboga«, ampak da ob mejah lahko predeluje svoje frustracije in da se ob mejah uči samoregulacije. To so izredne pomembne veščine in izredno pomembni procesi, ki so vredni več, kot golo uboganje in sledenje navodilom zaradi strahu pred kaznijo ali bolečino. ODRASLA MAMA reče: »Ne dovolim, da uničuješ igrače.« ali »Želim, da se z bratom pogovarjaš spoštljivo.«

Če je potrebno več (in priznajmo si, da je največkrat potrebno veliko več truda in energije), pa sledi modelu ljubeče postavljanje mej, ki ga tudi učim, danes pa samo omenim korake:
1. POVEZOVANJE IN PLANIRANJE
2. POSTAVLJANJE MEJE OZIROMA ZAHTEVE
3. POGAJANJE
4. POSLUŠANJE (LJUBEČE POSLUŠANJE)
5. PONOVNO POVEZOVANJE
6. POGLED VASE (refleksija)
7. POGOVOR Z OTROKOM (dialog)

Na dolgi rok otrok s takim pristopom gradi kapaciteto za samoregulacijo, zna predelati svoje frustracije, zna slediti avtoriteti, hkrati pa ima občutek lastne vrednosti.

V naši (jaz jo imenujem »tradicionalni vzgoji«) pa prevladuje prepričanje, da postavljamo meje iz Odrasle mame, v resnici pa meje največkrat postavljamo iz enega dela starša, ki je za odnos rušilen. In sicer iz Kritične mame. Več o tem pa jutri.

Na tej povezavi pa sem zate pripravila tudi kviz KAKO LJUBEČA MAMA SEM? Vabim te, da ga rešiš. Klikni in ugotovi:Kviz – ljubeča mama.

 

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor