Kako ohraniti bližino z odraščajočim najstnikom  

Kako ohraniti bližino z odraščajočim najstnikom  

»Ponovno je treba prevrednotiti zastarel koncept mišljenja, da se mora otrok v obdobju najstništva ločiti od staršev. Najstnik ne potrebuje ločitve, mora pa razširiti svoj fokus in hkrati ostati povezan s starši. Naloga najstnika je torej, da razpne svoja jadra, naloga starša pa, da mu nudi varen pristan.« – Michael Riera

V zahodni kulturi velja prepričanje, da so tisti najstniki in mladi odrasli, ki ohranjajo tesno vez s svojimi starši, manj samostojni. Nedavne raziskave so pokazale, da temu ni tako. Pravzaprav se mladi, ki imajo tesno in pristno vez s svojimi starši, počutijo svobodne pri sprejemanju lastnih odločitev in nimajo potrebe, da bi se upirali pričakovanjem staršev.

Naloga staršev je, da zadovoljijo otrokove čustvene potrebe, da lahko le-ti varno in sigurno napredujejo iz ene razvojne faze v drugo. V obdobju najstništva pride na plano vse, kar ste naredili slabega in dobrega. Če ste spoštovali in upoštevali otrokovo potrebo po vaši bližini in varnosti ter ga primerno spodbujali in pomagali graditi njegovo osebnost, bo otrok ostal povezan z vami, tudi ko se njegovo polje pozornosti usmeri na šolo, sovrstnike in ostala področja, ki ga razveseljujejo.

Seveda je primerno in zaželeno, da otroci v obdobju najstništva postajajo vedno bolj samostojni. Ključno pa je, da so starši njihov čustveni in moralni kompas. Najstniki začnejo spoznavati še druge intimne odnose izven svoje primarne družine. Da bodo ti odnosi zdravi in primerni je izredno pomembno, da so čvrsti tudi odnosi doma.

Dokler otroci čustveno ne dozorijo, morajo biti starši tisti, ki predstavljajo trdno čustveno oporo. Vse prevečkrat pa se zgodi, da starši tukaj zatajijo in najstniki poiščejo oporo drugje, kar pa ima lahko katastrofalne posledice. Njihova hrepeneča želja po bližini in pozornosti trči ob kruto realnost, ko spoznajo, da jim drugi niso sposobni nuditi, kar potrebujejo.

Ali veste, kako lahko predvidite, kdaj bo vaš najstnik postal spolno aktiven? Bližje ste si, dlje časa bo počakal.

Če najstniki odrivajo starše ali če se starši s tem sprijaznijo, to zagato ni znak zdravega čustvenega razvoja, temveč pokazatelj skrhanih odnosov. Popraviti odnos z odraščajočim najstnikom je kot bi valili skalo navkreber. Težko je zgraditi trdno vez, če so temelji porušeni. Toda nikoli ni prepozno in vse se da, če se le hoče.

Kako lahko ohranite trdno povezavo?

1. Priznajte si, da je najstnikova goreča želja po samostojnosti naravna in ne pomeni, da ne moreta ostati povezana

Če pustite najstniku, da se opira na svoje odločitve in da je lahko takšen, kakršen je ter ga ne poskušate spreminjati, bo postopoma dosegal letom in zrelosti primerno stopnjo neodvisnosti, brez da bi se odvrnil od vas. Če pa vztrajate, da se ukvarja s športom po vašem izboru ali da sledi vašim političnim prepričanjem, bo kmalu moral izbirati med vami in svojo lastno integriteto. (pojdi na naslednjo stran)

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor