Igriva, boječa, uporniška, podrejena in zmrznjena mama sem

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Igriva, boječa, uporniška, podrejena in zmrznjena mama sem

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Notranji otrok in mame, ki se skrivajo v njem

Moj notranji otrok skriva v sebi 5 mam  – Igriva, boječa, uporniška, podrejena in zmrznjena mama.

Notranji otrok se deli na 5 delov. Lahko se počuti varno ali nevarno.
Kadar je tvoj notranji otrok varen, si igriva mama.

1. Igriva mama se pokaže takrat, kadar je tvoj (mamin) notranji otrok varen.
Kadar je tvoj notranji otrok varen, si svobodna, igriva, živa, kreativna, lahko se učiš in sprejemaš nove informacije. In tako vstopaš tudi v odnos z otrokom.

Kadar tvoj notranji otrok doživlja, da ni varen, se to navzven lahko kaže na različne načine. Vsi ostali deli (ki jih opisujem spodaj) so torej posledica zaznavanja ne-varnosti. To so:

2. Boječa mama – kadar se tvoj notranji otrok počuti ne-varno in je prestrašen, aktiviraš odziv bega (ang. flight). Kadar se tako počutiš, navzven to kažeš tako, da se želiš fizično umakniti, se potegneš vase, si prestrašena, težko narediš kakšne stvari, imaš povešen pogled, lahko jokaš, skratka sama potrebuješ tolažbo! In s strahom vstopaš v odnos z otrokom. V vlogi boječe mame si tudi čustveno nestabilna mama, ki je notranje neregulirana in ki potrebuje nekoga ali nekaj, da umiri sebe. Včasih to vlogo prevzame celo tvoj lasten otrok. Zato je zelo pomembno, da kot mama zmoreš umiriti sebe, da si lahko čustveno na razpolago otroku.

3. Uporniška mama – kadar se tvoj notranji otrok počuti ne-varno in je prestrašen, se lahko aktivira tudi odziv boja (ang. fight). Ko je otroka v tebi strah oziroma, ko se počutiš ogrožena, vendar imaš v sebi energijo, da se boriš, boš svojo stisko pokazala drugače, kot boječa mama. Tvoj notranji otrok se bo boril.
Najprej poglejmo otroka (ne mojega notranjega, ampak moja pravega otroka. 😊). Ta uporniški otrok je za starša velikokrat neprijeten. Lahko gre za zunanjo frustracijo (mama mi ne da čokolade) ali pa za notranje razvojne premike (ko otrok pride v fazo NE BOM, v fazo, ko začne spoznavati, da on ni mama in da je ločen od nje, itd.). Gre za naraven proces separacije, ki pa je pri tradicionalni vzgoji precej narobe razumljen in posledično tudi starši neustrezno reagirate, ko otrok trmari. Zato se otrok v tej starosti »zatakne« v tej fazi. In kdo to zataknjenost čez 20, 30 let ponovno aktivira? Njegov lastni otrok.

Tudi starš je torej lahko v tem delu. Velikokrat prav takrat, ko ima otrok aktiven ta del, tudi pri staršu ta del zavibrira. Kadar imate tale dialog z otrokom, sta oba v Uporniškem Otroku: »Ne, ne bom!« reče otrok. »Ja, pa boš!« reče mama. »Ne, pa ne bom!« reče otrok. »O ja, pa boš!!!!« reče mama.

Tukaj ne gre za nobeno vzgojo, ki bi otroku koristila, ampak gre za to, da se tvoj notranji otrok bori zase, tvoj otrok (in njegov notranji Uporniški otrok) pa se bori zase. Ker pa smo mame fizično močneje, pa imamo moč, da ga podredimo, namesto da bi mu pomagale čez to fazo.

4. Podrejena mama – kadar ne moreš pobegniti, niti se ne moreš boriti, se lahko podrediš (ang. submit). Podredi se tvoj notranji otrok, na zunaj pa si Podrejena mama. Na ta način priznaš »premoč« močnejšemu. Velikokrat otrok posluša in uboga iz te pozicije. Naj dodam, da nobena pozicija ni slaba ali dobra. Vsi preigravamo vse. Slabo pa je, če je otrok (ali če si ti) zelo pogosto v eni poziciji in to postane tvoj prevladujoč način reagiranja.

Kadar naš lasten otrok pride v fazo ne bom, ko začne trmariti in se metati po tleh, veliko staršev aktivira svojega podrejenega otroka. Na ven se kaže kot podrejena mama, ki otroku popušča, mu ne postavlja mej in se ga ne enem nivoju celo boji. Mame, ki vzgajajo permisivno, so velikokrat v tej vlogi. In kot vidite, to vlogo vodi strah. Strah, da ne bom dovolj dobra mama, da me otrok ne bo imel rad, da bo imel grozno otroštvo, itd.

5. Zmrznjena  mama – V situacijah, ki so močne in za otroka preplavljajoče, lahko otrok tudi zmrzne (ang. freeze). Kadar doživlja travmatske izkušnje ali izkušnje, ki trajajo dlje časa in so zanj ogrožajoče, pa lahko ta zamrznjenost ni le način soočanja s trenutno težavo iz katere se potem otrok spet sprosti in preide nazaj v občutek varnosti, ampak se v tem stanju »zatakne«. En del njega zamrzne. Ko odraste, lahko tak otrok (zdaj odrasel človek) v situaciji, ki bo sprožila spomin na te dogodke iz otroštva, spet zmrzne in namesto ustreznega odziva v dani situaciji lahko sploh ne reagira – ker je zmrznjen. Ta vloga se lahko prav tako aktivira v situacijah, ki so za mamo grožnja. Lahko je to že predirljiv dojenčkov jok, lahko je otrokova jeza ali otrokova agresija. Mama se iz te pozicije (ki je pozicija strahu in ogroženosti) prav tako ne more ustrezno odzivati na otrokove potrebe in ga ustrezno voditi čez izzive.

Ni moj namen, da ob poslušanju čutiš krivdo, če prepoznaš, da si v odnosu z otrokom velikokrat mama, ki ni varna. Moj namen je, da o teh vsebinah sploh prvič začnete razmišljati, da prepoznate, kateri deli so pri tebi večkrat aktivirani in kako preklapljati v dele, ki so za gradnjo varnega odnosa z otrokom najboljši.

Če opaziš, so poimenovanja notranjega Otroka vezana na odzive živčnega sistema, kadar čutimo ogroženost. Ti odzivi so morda bolj poznani v angleščini kot fight, flight, freeze in submit, torej boj, beg, zmrznitev in podreditev. Če poenostavim … kadar se otrok počuti ne-varno, kadar je ne-reguliran ali ne-adaptiran (lahko je frustriran, lačen, zaspan, obkoljen s preveč dražljaji, itd.), aktivira enega od delov, ki mu pomagajo, da bi se adaptiral in našel nazaj svoje ravnovesje. Naloga starša je torej najprej ta, da otroku omogoči, da svoj živčni sistem regulira, da se otrok umiri, da začuti varnost, da sprosti svoje napetosti, šele potem sledijo kakršni vzgoji »ukrepi«. Če te podpore s strani starša otrok nima, potem ne more preiti nazaj v stanje, kjer je Varen, ne more se sprostiti, zato mora svoj nemir, svojo vzburjenost potlačiti ali uporabiti katerega od drugih obrambnih mehanizmov, ki mu omogočajo prilagoditev v določeni neprijetni situaciji.

ENAKO VELJA ZA MAMO!!! Če ima aktiviranega notranjega Otroka, ki se oglasih, kadar se čuti ne-varno, mora NAJPREJ POMIRITI SEBE. Šele potem lahko varno vstopa v odnos z otrokom.

Vloga, ki gradi odnos z otrokom je igriva mama. Vse ostale vloge, odnos rušijo. Primer igrive mame: Če otrok ne želi umiti zob, lahko aktivirate igrivo mamo. Ogromno krat bo delovalo! Lahko oživite krtačko in se poigrate z njo. Weeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!! Tale krtačka bo zdaj umila tvoje zoooobeeeee!!!! Igriva mama je zabavna, sproščena, vesela, razigrana. Iz svojega notranjega Svobodnega Otroka kliče otrokovega Svobodnega Otroka. Vabi ga h igri, h sodelovanju, vabi ga v živost in povezanost.

Si kar predstavljam, da mnogi zdaj razmišljate takole: »Ampak otroku je treba kdaj postaviti tudi meje! Ne more iti vse na lepo!« Seveda. Se popolnoma strinjam. Zato imamo odraslo mamo.
Več o njej, pa jutri.

Na tej povezavi pa sem zate pripravila tudi kviz KAKO LJUBEČA MAMA SEM? Vabim te, da ga rešiš. Klikni in ugotovi:Kviz – ljubeča mama

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor