(P)ostanite odličen starš

(P)ostanite odličen starš

Nasveti za odlično starševstvo in kako vzgojiti samozavestne in srečne otroke

Z načinom vzgoje svojih otrok oblikujete svoje prihodnje generacije. Ker se nas le malo formalno izobrazi v lepi umetnosti starševstva, nas večina otroke vzgaja tako, kot so nas naši starši. Drugega načina ne poznamo.

Starševstvo je velika sreča, je tudi privilegij in blagoslov, ki pa vključuje velikansko odgovornost. Čeprav bi za svojega otroka naredili vse, ta pripravljenost ni dovolj. Razviti je potrebno spretnosti odličnih staršev. Ne moremo le upati, da bo naš način vzgoje pravilen in moliti, da bomo imeli srečo in da bodo naši otroci postali razmišljujoči, samozavestni, odgovorni in modri odrasli. Izboljšajte svoje starševske sposobnosti – z obiskovanjem seminarjev, branjem knjig ali poslušanjem dvd-jev vodilnih ljudi na tem področju. Potem pa še potrebujete pogum, da poskusite svoje starševske strategije uporabiti in prilagoditi svojim otrokom. Glede na tempo življenja, se zavedam, da je vaš urnik natrpan, vendar čudežna leta otroštva vaših sinov in hčera se ne bodo več nikoli vrnila. Danes je čas, da (p)ostanete odličen starš, kar ste lahko in v vaše starševstvo vložite čas in trud, da boste čez leta z gotovostjo vedeli, da ste dali vse od sebe.

Opogumljanje

Zelo pomembno in koristno je, da se zavedate, KAKO in KAJ se pogovarjate z vašim otrokom. Ali ga opogumljate ali mu jemljete moč? S tem, ko otroku nekaj ne gre, npr. si ne more zavezati čevljev, lahko rečete: ”Že spet ne znaš, pa kako si nesposoben.” S tem mu jemljete moč in mu dajete sporočilo, da je nesposoben. Lahko pa ga opogumite in mu rečete: ”Verjamem, da ti bo z vztrajnostjo uspelo.”

Dreikurs je velikokrat rekel: ”Otroci potrebujejo spodbudo, tako kot rastline vodo. Brez nje ne morejo preživeti.” Spodbujanje včasih ni preprosto, saj se odrasli na otrokovo neprimerno vedenje nepremišljeno odzovemo, namesto, da bi delovali tako in se ukvarjali s tem, kako otroku razviti veščino za iskanje rešitev oziroma boljšega ravnanja. Začnite danes in opogumite svojega otroka.

Se nadaljuje …

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor