Kdo vse živi v meni?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kdo vse živi v meni?

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Si želiš, da bo tvoj otrok, ko odraste, do sebe ljubeč, spodbuden in se bo takrat, ko pade, pobral tako, da si bo rekel, da bo že našel pot, da lahko poišče pomoč, da je ljubljen in vreden, da zna, da zmore? Potem mora vse to slišati in doživeti ob tebi. Zakaj? Ker otrok v času odraščanja kot goba vpija vse, kar vidi in doživi ob tebi. In ponotranja sporočila, ki jih prejema od starša. Zato bo, ko odraste, enako kritičen, ljubeč, spodbuden ali rušilen tudi sam do sebe . Sam sebi bo znotraj sebe (čeprav tiho, pa hkrati izjemno glasno) govoril iz svojega notranjega Starša, da ni dovolj dober, da ne zmore, da je len, v napoto, da iz njega nič ne bo ali obratno, da zmore, da zna in da je vreden. Temu se reče internalizacija ali ponotranjenje. Vprašaj se, kakšen je tvoj lastni notranji dialog? Kateri glas pri tebi najbolj glasno govori? Danes se sicer ne bomo ukvarjali s tem, kaj govoriš sebi, ampak kaj govoriš otroku. Raziskovale bomo, iz katerega svojega dela največkrat vstopaš v odnos z otrokom?

Moja ego stanja

Vsi odrasli v sebi nosimo:

  • Starša v sebi
  • Odraslega v sebi
  • Otroka v sebi

Kaj to pomeni?

Kadar delujem iz STARŠA V SEBI, to pomeni, da sem jaz v enakem stanju, v kakršnem je bil eden od mojih staršev (ali zame pomembna oseba), da enako reagiram, z enako držo telesa, gestami, besedami, čustvi, …
Kadar delujem iz ODRASLEGA V SEBI, to pomeni, da sem ravnokar naredila eno avtonomno, objektivno oceno situacije in sem se brez predsodkov in »svojih kufrov« odločila, kaj je v dani situaciji najbolj ustrezen odziv.
Kadar delujem iz OTROKA V SEBI, to pomeni, da reagiram na enak način kot takrat, ko sem bila majhna.

Vsi ti moji deli so jasno razmejeni, ker so zelo različni in zelo pogosto neusklajeni med seboj. Kar pomeni, da lahko v sekundi preklapljamo iz ene v druge vlogo oziroma v enega v drug del sebe. Zreli ljudje so tisti, ki so spodobni »držati« odraslega večji del časa za volanom svojega življenja. Da ne bo pomote. Za kvalitetno življenje so potrebna vsa stanja. Notranji otrok nam nudi užitek, kreativnost, ustvarjalnost in še marsikaj. Prav tako, potrebujemo pri vzgoji Notranjega Starša, pa tudi za našo dobrobit je pomemben. Predvsem takrat, ko moramo potolažiti sami sebe. Preslikajmo zdaj to na starševstvo in poglejmo kateri deli v nas so pomembni in zakaj?

Zemljevid ljubeče mame – vse varne in ne-varne mame v meni

Danes ti bom pokazala pot, kako postaneš ljubeča mama, ne glede na to, na kateri točki trenutno si. Po navadi si predstavljamo, da bomo do svojih otrok vedno ljubeče in strpne, potem pa nekega dne kar naenkrat vzrojimo, začnemo kričat, morda otroka celo udarimo, čez nekaj minut nam je lahko žal, čutimo krivdo, sram. Kaj se torej dogaja z nami?

V vsakem izmed nas je torej več delov iz katerih delujemo, še bolj pa vam bo jasno, zakaj delujemo na ta način, ko vam bom razložila MODEL LJUBEČE MAME, ki sem ga naredila na podlagi Transakcijske analize avtorja Erica Berna, teorije navezanosti avtorja Johna Bowlbyja in znanja o delovanju možganov in živčnega sistema. Eric Bern je ugotovil, da odrasli ljudje delujemo iz treh različnih ego stanj. To so notranji Odrasli, Otrok in Starš. Sama pa sem ta model razširila in oblikovala po svoje.

Osebno raje kot o vzgoji, govorim o tem, kako graditi stik z otrokom, kako graditi varno navezanost, kako graditi odnos in kako celiti lastne rane, ki se v odnosu z otrokom neizogibno oglašajo. To je osnova, na kateri bi morala temeljiti vsa vzgoja. Želim, da tudi s pomočjo tega modela naredite pomemben preskok v glavi in zamenjate perspektivo, kako naj bi vzgajali. Od tega, kaj naj naredim, da me bo otrok ubogal, do tega, kaj lahko naredim, da se bo ob meni otrok lahko počutil varno, da se bo lahko reguliral in predelal frustracije, ker otrok, ki se počuti varno in povezano, se najlažje uči in sodeluje.

Poglejmo zdaj moj model Ljubeče mame. Mi živimo v iluziji, da smo le ena mama. V resnici je v nas več delov, ki se oglašajo odvisno od tega, kako varno ali ne-varno se počutimo mi. Imamo torej TRI glavne dele.  To so notranji OTROK, notranji STARŠ in notranji ODRASLI.

Notranji OTROK se deli na 5 delov. Na 5 mam. Lahko se počuti VARNO ali NEVARNO. In na podlagi tega, sem lahko IGRIVA, BOJEČA, UPORNIŠKA, PODREJENA IN ZMRZNJENA MAMA. Kdaj sem ena ali druga in kakšne so te mame, pa ti povem jutri.

Na tej povezavi pa sem zate pripravila tudi kviz KAKO LJUBEČA MAMA SEM? Vabim te, da ga rešiš. Klikni in ugotovi: Kviz – ljubeča mama

Spremljaj Ano in njeno tematiko ta teden v fb skupini Odgovorno starševstvo. Dosegljiva je tudi za vaša vprašanja. Vabljeni!

Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor