Prtljaga iz otroštva – izgubljeni jaz II. del

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Prtljaga iz otroštva - izgubljeni jaz II. del

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

V prejšnjem prispevku sem pisala o tem, da smo tekom socializacije zavoljo sporočil, ki smo jih dobivali, začeli verjeti, da nekateri deli nas samih niso v redu in smo jih zamrznili. Tako zelo, da do njih nimamo več neposrednega dostopa. Pogosto ob tem lahko slišimo stavke kot: »Tak pač sem! Od nekdaj!«

Kako lahko najdemo svoj izgubljeni jaz, če ga ne vidimo?

Pri tem si lahko pomagamo z lastnostmi našega partnerja. Vabim vas, da si vzamete nekaj minut, rabite pa še list in pisalo.

Napišite 3 lastnosti, ki so vam pri partnerju všeč in 3 lastnosti, ki jih res ne marate. Iztočnice so lahko:
Pri partnerju najbolj cenim … Kar mi je pri partnerju najbolj všeč, je … ali
Kar mi gre pri partnerju najbolj na živce, je … Pri partnerju največkrat kritiziram …

Ste že?
Napisane lastnosti so pogosto povezane z našim izgubljenim jazom in energijo, ki smo jo tekom socializacije blokirali – z namenom, da bi ostali povezani in sprejeti. Vse, kar nismo smeli biti, zamrznemo in na nek način je to za nas izgubljeno. Pogosto se najdeta partnerja, ki sta zrcalo tega, kar sama nista mogla ali smela izraziti.
Tudi jaz sem dobila mnoga sporočila, zaradi katerih sem nekatere dele sebe zamrznila. Zato sem določena vedenja in izražanja pri drugih zavračala ali idealizirala. Kot odrasla pa želim prevzeti odgovornost zase, za to, da blokirana področja začenjam ozaveščati, da postajam bolj cela.

Kakšna sporočila pa ne poškodujejo?

Dobro je, če dobimo sporočila, da smo OK in da lahko izražamo svojo energijo na vseh teh področjih, ter da nas skrbniki naučijo, kako lahko to naredimo. V tem primeru ostanemo bolj celi in naša živost je s tem podprta.
Sporočila, ki jih lahko damo otrokom, lahko izražajo sledeče:

JEDRO: V redu je, da obstajaš na tem svetu.
V redu je, da izražaš svojo živost.
OBČUTKI: V redu je, da vidiš, slišiš, okušaš, se dotikaš, vonjaš.
V redu je, da uživaš z vsemi svojimi senzoričnimi čutili.
ČUSTVA:V redu je, da izražaš vsa tvoja čustva.
DELOVANJE: V redu je, da se giblješ in da si aktiven.
V redu je, da uživaš v svoji telesnosti.
MIŠLJENJE: V redu je, da misliš, imaš svoje ideje in mnenje ter to tudi izražaš.

Ostanite z nami. V nadaljevanju bomo začeli s  preživetvenimi strategijami.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor